Stihneme to, zní z Nového Oldřichova. Obci hrozilo, že přijde o dvacetimilionovou dotaci na rekonstrukci kulturního domu, pokud objekt neopraví do konce roku. Práce měly odstartovat už loni, ale průtahy s výběrovým řízením na dodavatelskou firmu dovolily obci předat staveniště až na začátku letošního července.

Už předem tak bylo jasné, že do konce roku kulturní dům opravený nebude, a vedení obce tak muselo začít rychle jednat, aby na nemalou dotaci dosáhlo. „Máme přislíbeno, že nám dotační orgán termín dokončení prodlouží. Písemnou žádost budeme podávat v září," řekla Marcela Novotná, starostka Nového Oldřichova.

Do třetice všeho dobrého

Problémy kolem oprav kulturního domu začaly v Oldřichově loni v listopadu, kdy firma, která skončila ve výběrovém řízení druhá, napadla tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí úřadu přišlo i přes urgence obce až na začátku dubna a hodnotící komise musela znovu posoudit podané nabídky. Vybraná firma ale následně ze soutěže odstoupila, a zastupitelé tak dodavatele mohli schválit až na konci května.

Opravený kulturní dům se má stát centrem volnočasových aktivit a má sloužit také jako místo pro přeshraniční setkávání; v obci by chtěli reprezentativní ubytování pro návštěvníky (nejen) z partnerské obce Reichenbach.

„Moc si přeji, aby se rekonstrukce povedla a kulturní dům přinesl nejen důstojné zázemí pro společenské akce, ale také aby rozšířil obzor zahraniční spolupráci a turistiky v souvislosti s cyklostezkou a hasičským muzeem. Díky tomuto propojení se nám třeba podaří získat další finanční prostředky z Evropské unie na komplexní rekonstrukci hasičského muzea," uvedla starostka.

Rekonstrukce bude stát 20 milionů korun. Z rozpočtu obce půjde deset procent částky, zbytek peněz má jít z dotačního titulu Cíl 3. Peníze obec získala ve spolupráci s německým Reichenbachem.