Čtvrtý ročník festivalu proběhl v sobotu v areálu Lesní zátiší v Brništi.

Cílem letošního ročníku bylo umožnit setkání lidí, výměnu poznatků a předání dobrých praktických rad o hlíně, o zemi a o nás. Tak totiž znělo i letošní téma. Pořadatelé nabídly chytlavou směs workshopů, přednášek, hudebních vystoupení i řemesel, na kterou festival láká specifickou komunitu lidí. „Je tady spoustu lidí, které spojuje láska k přírodě, jsou to tak trochu hippies lidé. Vládne zde jen pozitivní energie, byla jsem tady už loni a příště dorazím také," říká Vendula Horáčková z Prahy.

Hlavním symbolem festivalu jsou jurty mobilní, ekologické a rychle přemístitelné stavby šetrné k přírodě. Kromě velkého tržiště plného tradičních řemesel a regionálních výrobků, bylo na festivalu možné také ochutnat spousty zajímavých jídel. Nechyběla vegetariánská jídelna nebo stánek s raw jídlem.

Pro návštěvníky byl připravený bohatým program. Za zmínění určitě stojí workshop stavby pece na chleba a pizzu, který si pro návštěvníky připravili Pavel Ficenec a Veronika Havlová. Krásné představení pro děti i dospělé předvedlo Nezávislé divadlo s pohádkou Jeníček a Mařenka. Na přednáškách se zájemci mohli dozvědět jak vést děti k opravdovým hodnotám, nebo například o přírodním stavitelství.

Z dětských workshopů zaujal ten na výrobu sandálů nebo jóga pro děti. Nechyběla ani odpočinková jurta pro nejmenší návštěvníky, v jiném příbytku se zájemci dozvěděli o bio parfémech a jejich energii.

Festival zkrátka nabídl příjemné odpoledne s příjemnými lidmi. „Byli jsme na tomhle festivalu poprvé a bylo to zajímavé. Líbilo se nám hlavně velké vyžití pro děti a přátelská atmosféra lidí," říkají manželé Houferákovi, kteří dorazili v sobotu do Brniště.