Vyplývá to z krátkého průzkumu Deníku, který oslovil některé provozovatele restaurací. O zisk přicházeli ti, kteří podnikají v dotčených ulicích, ale i v jejich nejbližším okolí. Obyvatelé města, jehož chod ochromila nákaza způsobující střevní potíže, totiž stravování mimo domov nevěřili. „Když děláte stovku obědů a najedou jen čtvrtinu, to je samozřejmě znát," přiznává provozovatel restaurace Culinaria Aleš Janouch.

Podnik v centru města Nový Bor zůstal kvůli nákaze zavřený bezmála týden. „Na krajské hygieně jsem se už telefonicky informoval o možnostech odškodnění," doplnil Janouch.

Provoz pro veřejnost uzavřela také novoborská jídelna Kollman. V kritické době vařila pouze pro seniory z Domova s pečovatelskou službou, kteří jsou na dodávkách jídla závislí. „Nechceme riskovat," vysvětlil Deníku Josef Kollman, majitel provozovny.

O možnosti odškodnění uvažuje Josef Kollman mladší, který má na starosti prodejnu lahůdek. I ta byla ještě ve středu zavřená. „Uvidím, co vše by k tomu bylo potřeba. Pokud by to pro mne neznamenalo velké papírování, určitě bych o odškodnění žádal," uvedl Kollman mladší.

Po zdroji znečištění vody a nákazy noroviry se v Novém Boru intenzivně i nadále pátrá. Laboratorní testy prokázaly na dvou místech ve vodě přítomnost bakterie Escherichia coli a koliformních bakterií. Průjmy, zvracení a silnou nevolnost způsobují také novoroviry, které se prokázaly u některých pacientů trpících střevními obtížemi, ale ne ve vodě.

Desítka lidí byla kvůli nim hospitalizována v České Lípě. Poslední pacienty z nemocnice propustili v pondělí. „Většina u nás strávila maximálně dvě noci. Všichni měli zažívací potíže. Pocity na zvracení, zvracení, opakovaný průjem. Bohužel nákaza postihla celou škálu lidí od dětí až po starší občany. Hůře situaci tolerovaly těhotné ženy, nikdo z hospitalizovaných ale nebyl ohrožený na životě," popsal situaci lékařský ředitel nemocnice s poliklinikou v České Lípě Radek Havlas.

O možnost finanční kompenzace se prý lidé informují. Ne u všech je však na místě. Vedle lidí, kteří skutečně prodělali střevní potíže v souvislosti s nákazou v Novém Boru, lékaři totiž zaznamenávají první případy, které chtějí situace pouze využít. „Jedna z pacientek si například stěžuje na lékařku, která podle ní nedostatečně barvitě popsala její zdravotní stav, a to dva dny poté, co už žádné problémy neměla. Vysvětlila, že je to kvůli odškodnění," uvedl například Havlas.

Nákaza v Novém Boru na bezmála celý minulý týden ochromila život ve městě. Lidé několik dnů využívali k pití vodu pouze z cisteren a až do konce tohoto týdne zůstávají z preventivních důvodů uzavřené mateřské školy a městská knihovna. Mimořádná situace také posunula první poprázdninové zasedání novoborských zastupitelů, ti se sejdou až příští středu.