O výhodné roční jízdenky v městské dopravě v České Lípě je větší zájem, než radnice čekala. Díky tomu nebude muset město zvýšit příspěvek dopravci, tržby za jízdenky ztrátu pokryjí. Do konce září si výhodnou jízdenku s platností 365 dní pořídilo ve městě více než 740 lidí.

Cestování městskými autobusy v České Lípě zlevnilo od 1. března pro ty, kdo si za 140 korun pořídili krajskou kartu Opuscard. Česká Lípa nově zavedla zvýhodněné roční jízdné za 1500 korun pro dospělého; děti, studenti a senioři platí polovinu. „Nejvíc jich kupovali lidé v kategorii 15 až 65 let a hned potom děti ze základních škol," řekla starostka Romana Žatecká. Ze 740 prodaných jízdenek je 51 procent za plnou cenu, zbytek je zlevněných.

Třicetidenní jízdné stojí v České Lípě 300 korun, respektive 150 zlevněné. Roční jízdné je navíc integrované, a lze tak s touto jízdenkou využít i příměstské autobusy a vlaky. Platnost jízdenky není ohraničena kalendářním rokem, ale platí 365 dní od nákupu. Třeba v Liberci přijde taková roční jízdenka na 5520 korun a navíc platí jen na kalendářní rok, v Jablonci je roční jízdné za 4660 korun.

S kartou výhodněji

Běžná jízdenka v MHD v České Lípě placená hotovostí přijde na 16 korun, zlevněná stála původně deset, od března zlevnila na osm korun. Poloviční jízdné však platí jen děti do 15 let, studenti a senioři musí platit to plné.

Pokud chtějí ušetřit, je pro ně výhodné platit Opuscard, která může sloužit nejen na předplatné, ale i jako elektronická peněženka. Při platbě kartou přijde jízdenka na deset Kč a děti do 15 let na pětikorunu. Zdarma mohou MHD cestovat senioři nad 70 let.

Městskou dopravu v České Lípě zajišťuje společnost BusLine, smlouva na konci roku 2018 skončí. Autobusy MHD přepraví denně ve městě v průměru 6500 lidí, 70 procent z nich tvoří dospělí. Ročně po městě autobusy najezdí přes 1,2 milionu kilometrů.

Českolipská radnice má v rozpočtu na letošní rok připraveno na financování MHD 35 milionů korun, dalším milionem přispívá město Libereckému kraji na regionální dopravu.