Polovina novoborského náměstí byla plná stánků, které nabízely právě výrobky ze skla. Prezentovaly se tu velké firmy jako Crystalex i malé rodinné sklářské firmy.

K vidění i k prodeji bylo sklo nejrůznějšího užitku, velikosti, tvarů, barev i odstínů. Vedle klasického nápojového skla z Crystalexu nechyběly dárkové lahvičky, flakonky, zašpuntované skleněné lahve, některé z nich uvnitř skrývaly například doutník nebo teploměr, nechyběly karafy, vázy či ozdobné nádoby. Jinde zase nabízeli sklenky a kalíšky na víno, nebo skleněná těžítka, opět v nejrůznějších tvarech a barvách.

Na své si přišly určitě ženy a dívky, protože mezi stánkem se sklem nechyběly ani ty s bižuterií. „Koupila jsem si tu pěkný přívěšek na krk. Tak velký výběr jako byl tady jsem už dlouho nezažila," řekla Marie Drahokoupilová, která na novoborské slavnosti přijela z Liberce.

V Boru byly k vidění přívěšky, náramky, naušnice. A nejen skleněné, prodejci nabízeli náramky a přívěšky třeba ze speciálního materiálu fimo.

FOTOGALERII Z PÁTEČNÍCH OSLAV SI PROHLÉDNĚTE ZDE

Jako vždy nechyběla v Novém Boru ani pojízdná sklářská pec, takže se tradičně foukalo, ale lidé si mohli vyzkoušet i další práce se sklem, například broušení či malování.

Součástí slavností byla také soutěžní výstava Sklo v umění a řemesle, která probíhá ve Sklářském muzeu a která byla v sobotu hojně navštěvovaná. K vidění je tu pochopitelně i vítězné dílo soutěže malovaná mísa Olgy Staňkové z Turnova. Mísa zobrazuje čtyři tváře zástupců čtyř kontinentů je tu tvář Evropana, Asiata, Australana i Afričana. Kvalita letošní přehlídky potvrdila, že sklo má ještě velkou budoucnost.

Objev Sklářských slavností: Gipsy Bor. Fanynky šílely

Zkouší spolu teprve pár měsíců. Během Sklářských slavností si odbyli svoji premiéru. Poprvé v životě vystupovali na veřejnosti. A do té doby prázdný prostor před pódiem dokázali slušně zaplnit a oživit. To jsou Gipsy Bor.

Zábava, hudba a sklo v nejrůznějších podobách a činnostech provází každoroční Sklářské slavnosti v Novém Boru.Když před nimi vystupovala proslulá Sklářská muzika, přišli si před pódium stoupnout a zatančit jen dva odvážlivci. Ostatní zůstali sedět v pivních stanech v okolí. Když dechovou hudbu vystřídali Gipsy Bor, rázem byl kolem pódia pořádný šrumec. A přímo pod ním stále celá řada fanynek.

Kytaristé Miroslav More a Milan Horváth, klávesista Lukáš Horváth a zpěvák David Varga přitom na veřejnosti vystupovali poprvé v životě. Vargovi je teprve šestnáct let, ale nějaká nervozita na jeho hlase během zhruba hodinového vystoupení nebyla vůbec znát.

Hrát zkoušeli kluci v různých partách už dříve, v téhle sestavě se dali dohromady opravdu až letos. „Zkoušíme v obýváku mých rodičů. Tam jsme si připravili všechno, co dnes zaznělo," říká pětadvacetiletý Miroslav More, spolu s dalším kytaristou Milanem Horváthem nejstarší členové kapely. „Některé písničky, které hrajeme, jsou naše, jiné jsou zase romské lidovky."

V jedné z těch zlidovělých v sobotu odpoledne zpěvák David Varga zpíval mimo jiné o tom, že nezáleží na tom, jestli „jsi černej nebo bílej". Slyšet tohle v Novém Boru, kde po takzvaném „mačetovém útoku" plály vášně na obou stranách, je hodně dobrá zpráva.

Gipsy Bor teď doufají, že je zase někdo pozve, aby vystoupili. Zatím se klukům rýsuje jen vystoupení na novoborském koupališti. Snad by další příležitost mohly přinést začínající letní prázdniny.

„Určitě chceme dál hrát," shrnul za kapelu Miroslav More.

Michael Polák