Předchůdce nově vzniklého Motoklubu Kocheři z Doks doposud svolával spíše komornější akce převážně pro příznivce jedné stopy. To se letos, v sobotu 12. května, změní. „Na jednom místě mohou návštěvníci obdivovat krásu veteránů od Ameriky po Evropu, historické zemědělské vozy a techniku, naleštěné výfuky motorek a kreativitu tuningu osobních aut,“ láká návštěvníky předseda klubu Kocheři Josef Oplt. Takto obří setkání svolávají místní motorkáři poprvé.

Alej, která je u Dubé na Českolipsku, vznikla díky partě nadšenců.
Stará Husí cesta v Dubé dostane na slavnosti titul Alej roku

S tím by se mohl zvětšit i charitativní rozměr celé akce. Už vloni na dokeském náměstí Míru vybírali účastníci peníze na podporu mladé dívky Sáry, která je po autonehodě upoutaná na invalidní vozík. Vybralo se přes jedenáct tisíc korun, které Sářini rodiče využili k nákupu nákladného polohovacího lůžka.

I letos se bude vybírat. „Vzhledem k tomu, že na akci Motobraní 2018 není požadováno žádné vstupné, jistě se najdou lidé, kteří do sbírky přispějí. Výtěžek bude po skončení akce do poslední koruny předán rodičům naší statečné slečny, aby jí tak aspoň trochu zpříjemnil složitý život,“ uvádí Oplt. Zatím se přihlásilo přes 250 posádek, ale například na Facebooku už je zájemců přes tisíc.

Sraz začne v sobotu kolem 10 hodin v osadě Bílý Kámen. Kolem poledne se účastníci přesunou na náměstí Republiky v Doksech, kde bude zároveň probíhat dětský den jiného spolku.

Sociální byt, ilustrační foto.
V bytech začnou rodiny nový život

Nablýskané, pylu zbavené stroje zde dostanou požehnání od faráře a vyrazí na spanilou jízdu po okolí Máchova jezera. Na Bílý kámen se začnou vracet kolem 15. hodiny. Zde bude následně oslava benzínu pokračovat do pozdních hodin. Chystá se zde několik koncertů zajímavých kapel spíše tvrdšího ražení, účast přislíbil také mobilní bar jedné americké likérky. Zjednodušeně se jedná o Harley s připojeným sudem whiskey na vozíku.

O stroje z Milwaukee nebude nouze ani v neděli 13. května v České Lípě. Pořadatelé soutěže S veterány Českolipskem mají nahlášených několik účastníků s Harleyi z třicátých až čtyřicátých let minulého století. Pravá slast příznivců tvídových sak, kožených rukavic a slaměných klobouků ale nastane teprve při pohledu na předválečné „čtyřkolky“ Ford model T, Praga Piccolo, Tatra 52 nebo Aero 30. Tyto a mnohé další stroje začnou přijíždět na českolipské náměstí T. G. Masaryka okolo 9. hodiny. V 10 hodin začnou startovat v minutových intervalech jednotliví soutěžící. Ti budou mít následně za úkol projet všechny stanovené body na trase.

Dvanáctý ročník soutěže S veterány Českolipskem pořádal Veteran Car Club Česká Lípa.
Náměstí provoněla nostalgie

PŘIJEDOU I Z NĚMECKA

Zatím je 60 přihlášených, ale stává se, že přijedou i další. Na akci před dvěma lety přijelo do Žandova přesně 99 vozidel. „Léta k nám jezdí také přátelé z Německa, pamatuji si je ještě se škodovkou stovkou, letos přijedou ve Fordu Capri,“ poukazuje na mezinárodní přesah akce předseda Veteran Car Clubu Pavel Bolehovský.

Českolipský klub má už dlouhou tradici. Vznikl v roce 1981 v tehdejší Železniční opravně strojů. Založili ho dva tamní nadšenci Vladimír Jakubský a Eduard Kohout. „Původně to nebyly jen veterány, ale i sporťáky. Pracoval tam také nějaký Pepa Weiss, ten měl ještě za komunistů soukromý servis. Stavěl si okruhová auta nebo speciály do vrchu. Jezdil s tím vždycky na prvního máje, tam dělal pořádný kravál,“ vzpomíná na počátky klubu Bolehovský.