Téma, které se v Mimoni přetřásá už několik let, má nyní jasný verdikt. Na otázku: „Souhlasíte se stavbou přeložky silnice II/270 vnitřním průtahem v obci Mimoň?“ odpovědělo 1677 občanů jasným ne.

Vyjádřit svůj názor o stavbě průtahu městem, který by měl odvést tranzitní dopravu z centra města, přišlo celkem 1 986 z 5 375 oprávněných voličů, tedy 37 %. K platnosti referenda je potřeba účast alespoň 35 %. Pro stavbu přeložky bylo 242 voličů, proti 1677. Celkem tři lidi nezaškrtli žádnou z odpovědí.

Ilustrační foto.
Mimoňské kino po několika letech znovu plně funguje

„Tak doufám, že je to jednou provždy jasné a že o té kravině už neuslyšíme,“ uvedla Dagmar Heráková.

PRŮTAH MUSÍ NAHRADIT

Současný územní plán počítá s výstavbou přeložky silnice II/270, která by měla vést skrz centrum. Proti této variantě byla od začátku řada občanů. Pod petici, která průtah odmítá, se podepsalo přes tisíc lidí.

„Určitě jsme rádi, že se během voleb můžeme vyjádřit i k něčemu, co se týká přímo města. Při rozhodování mě ovlivnil fakt, že nechci, aby centrem města projíždělo tolik kamionů. Celkově si přeji, aby se provoz v centru zmírnil,“ sdělily Eva Grušupová společně s Anetou Svatoňovou, které v Mimoni žijí již sedm let.

Jak dostat kamiony z centra, řeší Mimoň už od roku 2006. Ve hře je stále průtah i obchvat města.

„Výsledkem se musíme řídit a nyní budeme na zastupitelstvu řešit postup, jak tedy dál. Protože pokud necháme vyndat přeložku z územního plánu, musíme ji tam něčím nahradit. Možností mnoho nemáme. Díky přístupu kraje se nyní jedná o obchvatu,“ okomentoval výsledek referenda místostarosta Stanislav Baloun.

Jediným zástupcem Českolipska v Parlamentu bude po letošních volbách 31letý Tomáš Martínek.
Českolipsko bude ve sněmovně zastupovat Pirát Martínek