„Město západní obchvat velmi silně potřebuje a příprava jeho výstavby by měla zrychlit," řekl včera při návštěvě České Lípy předseda vlády Bohuslav Sobotka. Téma dopravního obchvatu bylo jedním z hlavních, o kterých jednal s vedením města. Do Lípy přijel Sobotka po 14 měsících, naposledy tu byl vloni v září podpořit kampaň ČSSD před komunálními a senátními volbami.

„Současná silnice mezi Českou Lípou a Novým Borem je přetížená a má to své negativní důsledky z hlediska občanů a života ve městě. Jednoznačně podporuji úsilí vedení města, aby se zrychlila příprava této investice. Mrzí mě podobně jako u jiných staveb, že tady došlo k velmi negativnímu zásahu v roce 2010 ze strany tehdejšího ministra Bárty, který zastavil stavbu i přípravu dalších úseků," řekl předseda vlády.

Neúnosná situace

Česká Lípa je jedním z mála větších měst, kde není obchvat a kamiony projíždějí městem. Podle starostky Romany Žatecké (ČSSD) je situace neúnosná. „Od té doby, co byla stavba v podstatě ze dne na den zastavena, se tu neustále potýkáme s nepříjemnými dopady toho, že tu obchvat není. Jde o hygienické limity, přetíženou dopravu, neprůjezdný hlavní tah v některých obdobích, jsou to i dopady na obyvatele v lokalitě U Kola. Je prostě nejvyšší čas vyvsvětlit, že pokračování stavby obchvatu je pro Českou Lípu nanejvýš důležité," řekla starostka Romana Žatecká.

Středem města po silnici I/9 projede denně přes 14.000 aut, po silnici v Děčínské ulici dokonce 25.000 aut.

Podle náměstka ministra dopravy Kamila Rudoleckého, který se jednání s premiérem v České Lípě také účastnil, je třeba postavit další dvě etapy z Dubice do Dolní Libchavy a z Dolní Libchavy do Nového Boru. „V tom prvním případě se jedná o stavbu, kde předpokládáme náklady ve výši půl miliardy, ve druhém případě se jedná o finanční nárok ve výši 2,5 miliardy korun," doplnil Rudolecký.

První úsek by podle něj mohl mít územní rozhodnutí už v příštím roce, ten náročnější do tří let. Pak teprve začne příprava staveb, výběr dodavatele a výkupy pozemků. „Je to investičně náročná stavba, obě etapy, a určitě je zájmem státu, aby bylo možné využít prostředky z fondů Evropské unie," doplnil Sobotka.