Zásadním způsobem se mohou zlepšit podmínky pro cestující v Novém Boru. Radnice uvažuje o vybudování centrálního dopravního terminálu, pasažérům by přinesl pohodlnější zázemí, městu pak více parkovacích míst.

Společné stanoviště vlakové i autobusové dopravy by mělo vyrůst v prostoru vedle stávajícího vlakového nádraží. Pozemky městu přednostně nabídl ke koupi jeho majitel, společnost České dráhy.

„Jednáme s městem, v současné době je založená technická složka a specifikují se podmínky prodeje," potvrdila Deníku mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

O zřízení dopravního terminálu se v Novém Boru mluvilo poprvé už před sedmi lety, radnice má od té doby k dispozici také zpracovanou studii.

Pozmění sedm let starou studii

Několik let starý projekt ovšem nevyužije, protože počítal s jinými pozemky, než se nyní městu nabízí.

„Ve studii se počítá s pozemky u vlakového nádraží v místě, kde kdysi stávalo zahradnictví, ve směru na Skalici. Ty jsou ale dnes už soukromé, a studie je proto víceméně už neaktuální." Bude se muset udělat studie nová," uvedla místostarostka města Nový Bor Stanislava Silná.

Výstavba dopravního terminálu je podle ní reálná. „Řada měst, jako třeba Hrádek nad Nisou, takový kontrakt s Českými drahami udělala. Samozřejmě bychom se na to snažili čerpat dotace," doplnila Silná.

V případě realizace projektu by v prostoru stávajícího autobusového nádraží vzniklo záchytné parkoviště s více místy, než je doposud. Novoborská radnice nyní počká na znalecký posudek, který vypracují České dráhy, finální rozhodnutí pak přinesou zastupitelé města.

Výrazně k lepšímu se právě v těchto dnech mění hlavní budova autobusového nádraží v Novém Boru. Nádraží z 80. let mění tvářVýrazně k lepšímu se právě v těchto dnech mění hlavní budova autobusového nádraží v Novém Boru. Zatímco radnice nechala na některých místech opravit fasádu, odkud navíc zmizely vrstvy starých plakátů, nyní práce pokračují uvnitř objektu.
Příjemnější pohled je díky novým sedačkám, malbě i tabulím na jízdní řády na čekárnu. Cestující se mohou těšit také na nové toalety. O novinkách informovala vedoucí odboru správy majetku města Jitka Capouchová. Nově, od úterý 7. července, bude na prostor okolo objektu autobusového nádraží dohlížet stálá služba. Zajistí ji pracovníci veřejně prospěšných prací.