Kvalitu a přijatelné ceny si podle místních dlouhá léta drží třeba Bistro U Svatoňů, které najdete v Hrnčířské ulici v České Lípě. Za hotovky zaplatíte od 115 korun, polévku podnik nabízí obvykle za 35 korun. David Lacko v recenzi po návštěvě  Bufetu U Svatoňu napsal: „Měli jsme objednané čtyři porce jídla, nádherné naloženo velké porce, polévka domácí, bramborová kaše je opravdu z brambor a ne z pytlíku. Velmi doporučuji navštívit tento rodinný bufet za skvělé ceny.“ Hosté si pochvalují i pestrou nabídku typických českých jídel, kterých bývá na výběr každý den přes dvacet.

„Pod 150 korun se vždy skvěle najím v jídleně na českolipském autobusovém nádraží. Mají tam perfektní nabídku a ceny i za 140 korun,“ uvedla Ludmila Hašlarová z České Lípy. Jídelna na Busu je ve všední dny otevřená od 7.30 do 14.00 a nabízí denně přes třicet hlavních jídel a tři polévky. Ceny se pohybují od 90 do 170 korun, polévka za 35 korun. 

Stále populárnější je v okresním městě Balkán Bistro, které se na náměstí T. G. Masaryka otevřelo loni v březnu. Ceny jídel bez přílohy, která podnik nabízí ve stálém menu, začínají na 99 korunách. „Na tomto bistru oceňuji především to, že si můžu dát k obědu něco zcela jiného než ve většině ostatních restaurací ve městě. Je to občas příjemná změna oproti českým jídlům. A ceny jsou stále přijatelné,“ uvedla pravidelná zákaznice bistra Věra.

Nedaleko podniku s balkánským menu, na náměstí Osvobození, najdou strávníci Bistro U Kozla. Po srpnové dovolené se znovu otevře se začátkem září. „Máme otevřeno od 10.30 do 14.00 a chodí k nám na obědy hlavně lidé z úřadů. U nás se rychle nají a to je pro ně důležité,“ uvedl provozní bistra Matouš Palme a dodal, že další výhodou je často měnící se jídelní lístek. „Lidé si u nás často dávají hovězí burger Bacon Boy a nebo Ceasar wrap,“ doporučil.

Obědy se U Kozla v poslední době drželi na 152 korunách za porci. „Od září budeme muset o 10 korun zdražit, důvodem jsou vyšší náklady,“ upřesnil Palme. Jiří Knespl byl při svém hodnocení Bistra U Kozla na google velice spokojený. „Hezké prostředí a jídlo jak od mamky,“ napsal.

O něco více zaplatí lidé i v dalších oblíbených podnicích ve městě. V Restauraci Nebe v ulici Prokopa Holého začínají ceny u jídel v denním menu na 155 korunách, polévka stojí 55 korun. „Jídlo ale výborné, velká porce až se to nedalo sníst,“ doporučuje návštěvu Restaurace Nebe ve své facebookové recenzi Veronika Čubanová.
Kolem 155 korun stojí hlavní jídlo v Restauraci Kozlovna Skleník na českolipském sídlišti Slovanka, polévka kolem 40 korun. V průměru za 165 korun si dáte hlavní jídlo v Restauraci Střelák. Tu nedávno navštívil Petr Táborský z Ústí nad Labem a byl příjemně překvapen. „Jídlo opravdu dobré, obsluha rychlá a ochotná, prostředí v pohodě,“ pochvaloval si.

V Novém Boru patří mezi oblíbené podniky Jídelna Coolman na třídě B. Egermanna. Ve všední dny nabízí výběr z patnácti jídel v cenovém rozmezí od 119 do 175 korun, polévka stojí většinou 38 korun. V průměru 160 korun pak strávníci zaplatí za hotovku v Hostinci U Slunce ve Skalici u České Lípy, polévku tam nabízejí za dalších 45 korun. Hostinec doporučila také ve svém hodnocení na facebookové stránce Mirka Pospíšil Vágnerová z Mostu. „Návštěva opět asi po roce a nemáme co vytknout. Obídek neměl chybu, nabídnuté pivko vynikající, nechyběla ani kávička, štrůdlík i koláč, vše dobré.“