Jako o civilizační nemoci se odborníci vyjadřují o obezitě. Češi jsou považováni za jeden z nejtlustších národů světa. Problémy s nadváhou má i řada lidí na Českolipsku.
„Pokoušela jsem se zhubnout, vyzkoušela jsem všechny možné přípravky, tablety, náplasti, ale nic nepomohlo. Teď bych měla jít na operaci, kdy mi udělají bandáž žaludku, po té bych měla prý začít konečně hubnout,“ doufá Jana Z. z České Lípy. Obdobné potíže se snižováním tělesné hmotnosti má i řada jiných lidí. Nadváha a obezita mají také vliv na vznik nejrůznějších onemocnění.
„Jedná se především o onemocnění srdce a cév. Kvůli nadváze trpí i pohybový aparát člověka. Častý je výskyt onemocnění cukrovkou druhého typu,“ říká lékařka z diabetologické a interní ordinace v České Lípě Blažena Smělá. Nejdůležitější je podle lékařky především dodržovat nejlépe pod odborným dohledem vhodnou dietu a zařadit více pohybu. „Nejnebezpečnější je tloušťka v oblasti břicha, kdy se tuk hromadí především v pase pacienta a v břišní krajině. To s sebou přináší velká rizika pro jeho zdravotní stav,“ dodává lékařka.
Řada lidí se problémy s váhou rozhodne řešit a tak vyhledá svého ošetřujícího lékaře. „Setkáváme se s pacienty, kteří skutečně touží zhubnout. Těm pak nabízíme například medikamentózní léčbu například léky, které působí na centrální nervovou soustavu, ale jsou také poněkud drahé. Obezita se dá také řešit operativní cestou, kdy se pacientovi provede bandáž žaludku,“ uvádí možnosti léčby nadváhy praktický lékař pro dospělé František Deči.
Další operativní možností je také umístění speciálního balonku do žaludku. Ten stejně jako bandáž žaludku redukuje jeho obsah a pacient tak nemůže pozřít více jídla než mu zmenšený obsah žaludku dovolí.
„Obezita má za následek také přetěžování pohybového aparátu, a to zejména kloubů, které musí nést mnohem větší váhu. Pak vznikají artrózy, zvyšuje se riziko onemocnění cukrovkou, vyšší je také krevní tlak a hladina cukru v krvi,“ vypočítává zdravotní problémy obézních František Deči. Podle něj mohou mít ale někteří lidé k obezitě vrozené dispozice a tehdy nelze pacietnům nic vyčítat.
Nejvhodnějším druhem pohybu pro lidi s nadváhou je například plavání, nebo jízda na kole

Další zprávy z českolipského regionu