Po pěti letech bádání obrazy v Doksanech objevil Jiří Kuchař, amatérský historik a badatel, vlastním povoláním stavař. „Je to mimořádný objev. Česká republika je po Německu jedinou zemí na světě, kde se nacházejí umělecká díla z osobní sbírky Adolfa Hitlera,“ zdůraznil důležitost objevu Jiří Kuchař, který o pátrání napsal také knihu.

I přesto je sedm doksanských obrazů jen zlomkem celé sbírky, která čítala stovky děl. Do Československa se podle badatele dostalo z Mnichova v roce 1943 44 obrazů. Skončily ve Vyšším Brodu. Po válce byly přesouvány na různá místa, především do depozitářů zámků a klášterů.

Za uplynulých 5 let Jiří Kuchař objevil 16 výtvarných děl. „Kromě depozitáře v Doksanech jsou umístěna ještě na zámku v Zákupech a několik by jich mělo být na právnické fakultě UK v Praze. Bohužel větší část děl je zřejmě nedohledatelná. Nevylučuji ani to, že se obrazy nacházejí v zahraničí,“ říká badatel.

Sedm obrazů, které v Doksanech našel, bylo v pondělí zcela mimořádně vyzvednuto z tohoto archivu. V areálu kláštera pak byly představeny novinářům. Byla to zřejmě jediná příležitost na další léta, kdy umělecká díla, jejichž nákup osobně schvaloval Adolf Hitler, spatřily světlo světa. „Nevíme o nikom, kdo by tato díla měl zájem vystavovat. My žádnou výstavu nechystáme. Obrazy zůstanou uloženy v depozitáři,“ potvrdil Petr Soukal z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. Možnost, že by díla nárokovalo Německo, je podle Jiřího Kuchaře nereálná. „Myslím si, že těchto děl mají sami dostatek a podle informací od právníků by ani neměli nárok. Obrazy patří České republice,“ ujistil Jiří Kuchař.

Nalezená díla mají podle badatele cenu zhruba padesáti milionů korun. Jeden z obrazů považuje za mimořádný. „Je jím dílo Franze Eichhorsta Vzpomínka na Stalingrad. Jde o kultovní obraz pro všechny neonacisty, je také zobrazován ve všech knihách, které se zabývají uměním v Německu ve třicátých a čtyřicátých letech,“ dodal Jiří Kuchař.

Badatel Jiří Kuchař uvedl v rozhovoru pro Deník:

„Pro Hitlera malovali také umělci z Čech“

Dále se o nálezu v doksanském depozitáři rozpovídal Jiří Kuchař v rozhovoru pro Deník.

Jak dlouho trvalo, než jste se dostal sem, do Doksan a nalezl zde sedm obrazů ze sbírky A. Hitlera?

Bylo to pět let práce.

Proč jste se do hledání těchto děl pustil?

Byla to výzva. Fascinuje mě, že se umění stalo nedílnou součástí politiky. Byla to jediná éra, kdy bylo umění jedním z nástrojů budování státu.

Jak byste díla popsal? Jaká je jejich umělecká hodnota?

Jsou tematicky velice různorodá. Uměleckou hodnotu nelze posoudit.

A hodnota na trhu?

Osobně se domnívám, že jejich hodnota na trhu by nyní byla okolo 50 milionů korun.

Myslíte si, že budou obrazy někdy vystaveny?

Nepředpokládám, že by k tomu došlo.

Jaká byla atmosféra mezi umělci v době vzniku těchto děl?

V Německu bylo během druhé světové války přes čtrnáct tisíc malířů. Ten, od koho Hitler koupil obraz, vždy raketově stoupl v tehdejších uměleckých kruzích.

Nakupoval Hitler obrazy i od českých umělců?

Ano. Mám doloženo, že nakupoval od 27 Čechů. Většinou šlo o výtvarníky ze Sudet, nebo například německy mluvící profesory na českých uměleckých školách.

Co budete dělat teď? Jakým směrem zaměříte bádání?

Teď si chci odpočinout. Ale možná se v dalších měsících budeme věnovat nacistickému archivu. Máme určité informace o tom, kde by mohl být uložen.


Světové Doksany

Nález Jiřího Kuchaře v Doksanech zajistil této obci nepochybně nejen evropskou pozornost. Sál, kde v pondělí obrazy představil, byl doslova našlapaný novináři. Poutavé vyprávění badatele poslouchali nejen zástupci médií z České republiky, ale také z dalších zemí. Kromě očekávaných německých kolegů se tu objevili například novináři z Ruska. Doufejme jen, že se sem média znovu nesjedou za čas, aby informovala o vykradeném depozitáři..