Padlo několik výstřelů, policista vypouští svého služebního psa, který útočí na nebezpečného recidivistu. Během chvilky je pachatel zpacifikován. Poblíž dětských nohou leží v trávě pokryté říjnovým mrazíkem zbraň. Zanedlouho slyšíme zvuk vrtule. Na obzoru se objeví žlutý záchranářský vrtulník. Směřuje ke střeše tělocvičny, jsou tu tři ranění. Je nutné je transportovat, jednoho z nich ve speciální síti. Akce trvá několik minut. Minut, které jsou nekonečné. O několik kroků dál zatroubilo hasičské auto a zapíná majáky…

Takový scénář byl naplánován na poslední říjnový den v areálu jedné z mimoňských základních škol. Učitelé se zde rozhodli, ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje, připravit pro žáky dopoledne, kde se jednotlivé složky prezentují a děti tak poznají náročnou práci hasičů, napínavou práci policistů a dramatickou práci záchranářů.

Malé děti napětím ani nedýchají, o kousek dál sundává chlapec z hlavy hasičskou přilbu. Pootočím hlavu a vidím, jak si děti se zájmem prohlížejí policejní výstroj. Jeden z osmáků vychází ze stanu s krvácející ránou na spánku. Zdravotnice – maskérka ji vytvořila za několik vteřin.

Podle ředitelky školy Evy Majlišové probíhají ve škole drobné projekty s touto tématikou poměrně často, akce takového rozsahu je však ojedinělá. „ Velké poděkování patří především Stanislavu Mackovíkovi, řediteli Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, který s sebou na akci přivezl několik zdravotnických týmů, profesionální hasiče a zajistil také vrtulník, jehož zásah mohly děti sledovat. Při přípravě akce jsme také spolupracovali s policejními složkami a tak tu své zastoupení měli jak městští policisté, dopravní policisté, státní policie, psovodi i pořádková jednotka."

Vedoucí složek se shodují na jediném: „ Je potřeba s dětmi pracovat formou podobných programů, protože přímé setkání s lidmi, jejichž prací je zachraňovat lidské životy, nelze nahradit pouze povídáním ve školních  lavicích."

Marie Leinerová