Jak postupovat a zda je to vůbec možné kvůli ekologické bezpečnosti, zjistí v Mimoni po analýze za bezmála půl milionu korun. Práci odborné firmy si město bude moci dovolit díky dotaci, kterou získalo z evropských peněz.„Myslíme si, že jde o prostor, který lze využít pro potřeby občanů města. Skládka je v podstatě nějakým způsobem zakonzervovaná, ale abychom prostor mohli upravovat, musíme vědět, co ve skládce je," vysvětlil starosta Mimoně František Kaiser.

Skládka se rozkládá na ploše dvou hektarů, její svahy místy dosahují výšky až dvanácti metrů a z části jsou na ní vystavěné garáže. Na povrchu potom roste řada náletových křovin. „V podstatě je to takové divoké a neprůchodné území, které je potřeba zkultivovat," dodal mimoňský starosta. K uskladnění odpadků se místo naposledy využívalo v 70. letech minulého století. Projekt počítá s nálezy pozůstatků ze strojírenských podniků nebo skláren, které v minulosti v okolí města působily. Specifický byl také podnik na zpracování kůží, kde se pracovalo třeba s chlorem.

Mimoň má v tuto chvíli dvě možné varianty, jak se skládkou naložit. V případě, že analýza ukáže přítomnost rizikového odpadu, bude muset radnice zajistit sanaci zdejšího prostoru.

Naopak pokud průzkumné práce skončí s kladným výsledkem, dočkají se lidé v Mimoni zřejmě v brzké době nového rekreačního místa. S realizací projektu chtějí v Mimoni začít co nejdříve, v závislosti na počasí. Kompletní výsledky analýzy rizik skládky budou ale známé nejdéle v červnu příštího roku.

O dotaci, která by pomohla identifikovat složení skládky, město usilovalo už od loňského roku. Zelenou ale dostalo až letos v listopadu, kdy mu Evropská unie přislíbila více než 403 tisíc korun z Operačního programu životní prostředí. Bezmála 83 tisíci se bude na projektu podílet také město Mimoň z vlastní kasy.