Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny si mohou nechat proplatit očkování proti chřipce. Podle našeho zjištění ale o této možnosti nevědí, a proto ji nevyužívají.
„U nás zaplatí pacienti za očkování proti chřipce 250 korun. Málokdo si je ale nechá proplatit u pojišťovny,“ potvrdila praktická lékařka MUDr. Anna Nováková z České Lípy. O očkování je podle ní zájem, nastala vhodná doba. „Očkovací látky je dostatek, lékárny nabízejí tři druhy a všechny jsou kvalitní,“ dodává lékařka.
Dostatek vakcín proti chřipce potvrzuje i Michaela Horáčková z lékárny U Zlatého lva v Novém Boru. „Vlna očkování teprve začíná, takže zatím není takový zájem jako vloni. Máme tři druhy vakcín na výběr – Influvac, Vaxigrip, Fluad a očekáváme nárůst poptávky, proto jsme dostatečně předzásobení,“ uvedla Michaela Horáčková.
Podle Terezy Květoňové z tiskového oddělení VZP opravdu lidé příliš s účtenkami za očkování proti chřipce nechodí. „Budeme rádi, když tuto možnost využijí, protože máme na očkování dostatek financí. Platíme jak vakcínu, tak i aplikaci, a to do výše tří set korun,“ uvedla Tereza Květoňová.
Pojištěnci VZP, kteří jsou u pojišťovny minimálně tři roky, dostanou na své pobočce peníze proti účtu za vakcínu a její aplikaci. Vakcína stojí kolem dvou set korun, lékaři pak uhradí cca padesát korun. Není důležité, zda si vakcínu koupí nejprve v lékárně, anebo přímo u praktického lékaře.
Nejefektivnější prevencí chřipky je očkování. „Ideální čas je v průběhu října a listopadu. Očkování začíná chránit před onemocněním zhruba za čtrnáct dní a ochrana trvá obvykle 6-12 měsíců,“ uvádí MUDr. Jana Prattingerová, vedoucí odboru protiepidemického KHS Liberec.

Další zprávy z regionu najdete zde