Nové židle, stoly, skříně i podlahy. Družina jako ze škatulky nově slouží školákům v Kravařích. Získali ji ne kvůli dotaci, ale překvapivě díky míru, který konečně panuje mezi kdysi znepřátelenými Kravařemi a sousedními Blíževedly. Dvě obce se před lety rozhádaly kvůli příspěvkům na žáky.

Blíževedlům se nelíbilo, že doplácí na jednoho školáka až 15 tisíc korun ročně a Kravaře se odvolávaly na plnění zákona. Ten totiž na rozdíl od toho dnešního ukládal obcím bez školního zařízení přispívat na žáky navštěvující školy v jiných obcích či městech.

Žabomyší války řešil i krajský soud

„Bývaly i doby, kdy kapacita naší školy nebyla zdaleka naplněná. Nicméně za topení, světlo a podobně se muselo platit jako kdyby škola byla plná. Když se to potom podělilo, ta částka byla samozřejmě velmi vysoká," vysvětlil starosta Kravař Vít Vomáčka.

Původně místní spory tehdy skončily dokonce až několika jednáními u Krajského soudu v Liberci. „Byla to velmi nepříjemná situace," dodává starosta Kravař. Snahy Blíževedel pomoci Kravařím udělat místní školu krásnější, tak Vomáčka vítá s potěšením. Školní autobus přeci jen z Blíževedel do Kravař denně vozí nemalý počet žáků. Rekonstruovat prostory družiny se v Kravařích rozhodli především kvůli nevyhovujícímu vybavení. Velkou část zásluhy má ale i nová družinářka Adriana Janošková.

O školní družinu se spravedlivě podělily

Bývalá žákyně školy a dnes ještě studentka pedagogického oboru na vysoké škole je zaměstnankyní školy sice teprve od loňského září, ale i za tak krátkou dobu už stihla projevit svůj elán i chuť do práce s dětmi a přesvědčit o něm i své okolí.

„Když jsem viděl, jak je aktivní a baví ji to, říkal jsem si, že by stálo za to vytvořit lepší podmínky pro práci s dětmi. Zajel jsem za starostkou Blíževedel a ona jednoduše souhlasila s tím, že rekonstrukci zaplatíme půl napůl," líčí Vomáčka.

Děti, které ze spolupráce nejvíce profitují, si v nové školní družině poprvé pohrály už loni začátkem prosince. Všechny byly dokonce podle slov družinářky tak nadšené, že zůstaly stát ve dveřích a neodvážily se vstoupit na nové lino. „Bylo už v havarijním stavu. Škole bylo letos třicet let a za takovou dobu a běžného používání všechno samozřejmě stárne. Teď je tam nové lino i hrací plocha s kobercem," podotkl ředitel základní školy v Kravařích Zdeněk Šmída.

Školní družinu navštěvuje denně průměrně 30 dětí. „Zhruba polovina z nich je z Blíževedel," připustila družinářka Janošková.

Výhodou nového vybavení je podle ní hlavně správná velikost stolků a židlí, která byla kdysi zcela neodpovídající věku dětí. „Nebylo to pohodlné ani efektivní při práci. I skříně byly ale už hodně omšelé a potřebovaly vyměnit," konstatovala.