„Akce super, lidi nadšený, vyšlo počasí. U zámku v Zahrádkách pak skvělá atmosféra, zázemí pro odpočinek v trávě u jídla, pití a poslechu kapely,“ hodnotil akci českolipský fotograf Vít Černý, který její průběh zachytil na svých snímcích.

Na pětikilometrovou trasu z Karby přes Lisovu samotu a Kozí farmu Nový Dvůr do cíle u zámku v obci Zahrádky vyrazily především rodiny s menšími dětmi, kde jim pořadatelé z Regionálního turistického informačního centra České Lípy nabídli setkání s pohádkovými bytostmi a soutěžení. Symbolického odemčení Pekla se ujaly starostky České Lípy a Sosnové a také starosta Zahrádek. V cíli se pak o výborné občerstvení postarala Farní charita Česká Lípa a Českolipská pivotéka.

Peklo je národní přírodní památka. Naučná stezka Peklo mezi obcemi Zahrádky a Česká Lípa vede osadou Karba s ukázkou lidové architektury a údolím obestoupeným pískovcovými skalisky s vytesanými místnostmi. Velkou část tvoří zamokřený terén a cesta je vedena po povalových chodnících. Robečský potok překlenují dřevěné můstky.