Přivítání nového roku si většina lidí spojuje s bujarými oslavami, půlnočním přípitkem, ale také s velkým barevným ohňostrojem. Na Českolipsku se ho lidé dočkají hned na několika místech.

Jako jedni z prvních si silvestrovský ohňostroj užijí v Dubé. Město ve spolupráci s místními hasiči ho uspořádá 31. prosince už v 18 hodin na autobusovém nádraží, aby o něj nebyly ošizeny rodiny s dětmi, které ještě do půlnoční oslavy nevydrží.

Na Silvestra býval ohňostroj i v Novém Boru, podruhé za sebou se ale uskuteční 1. ledna. „Chceme, aby mohli přijít rodiče s dětmi a nebyli obtěžovaní opilými lidmi. První zkušenost byla pozitivní, přišlo asi dva tisíce lidí," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Začátek ohňostroje ale podle něj posunuli na dřívější dobu, aby lidé stihli vyhlášený ohňostroj ve Skalici u České Lípy, kam se sjíždějí lidé z celého okolí. V Novém Boru akce začíná v 17:00, na návsi ve Skalici v 18:30. „Děláme ho dlouhé roky a mám radost, že bývá plno. Podle aut odhaduji, že bývá ke 2000 lidí," uvedl Jiří Löffelmann, starosta Skalice s 1500 obyvateli.

Novoroční ohňostroj chystá na 1. ledna také Cvikov, začne na náměstí Osvobození půl hodiny po půlnoci.

Mezi žádané patří i podvečerní ohňostroje na 1. ledna v zámeckém parku v Doksech u Máchova jezera nebo v Turnově. Na každou z těchto akcí obvykle přichází 2000 až 3000 diváků.

V celém Libereckém kraji není mnoho měst a obcí, které by se na pořádání silvestrovského ohňostroje podílely. Platí to třeba pro Českou Lípu nebo Mimoň.

Naopak liberecký magistrát letos chystá ohňostroj poprvé od roku 2000.

Kam za rachejtlemi

Prysk, 31. 12. od 15.00
Silvestr na Střeďáku - sraz v 15 hodin na Středním vrchu. Občerstvení zajištěno. Na závěr ohňostroj.

Dubá, 31. 12. v 18.00
Silvestrovský ohňostroj na autobusovém nádraží.

Kravaře 31. 12. o půlnoci
Tradiční diskotéka na náměstí už od 22 hodin.

Cvikov, 1. 1. v 0:30
Sraz půl hodiny po půlnoci na náměstí Osvobození.

Nový Bor, 1. 1. v 17.30
Novoroční oslava na náměstí Míru odstartuje už v 17 hodin. Na programu bude přípitek a novoroční přání starosty města a ohňostrojová show Ignis Iter s hudbou. Chybět nebudou stánky s občertstvením.

Zákupy 1. 1. v 18.00
Novoroční ohňostroj na zákupském koupališti.

Doksy, 1. 1. v 18.00
V areálu zámckého parku bude ohňostroj doprovázet tato hudba - Karel Svoboda: Lásko má já stůňu a Eric Levi: Ameno.

Nový Oldřichov 1. 1. v 18.00
Společné přivítání Nového roku na fotbalovém hřišti. Kromě ohňostroje nebude chybět ohnivá a světelná show, grilované klobásky nebo svařené víno.

Skalice u České Lípy, 1. 1. v 19.00
Obec Skalice u České Lípy a Sbor dobrovolných hasičů Skalice u České Lípy pořádají v centru tradiční Novoroční ohňostroj. Program začne v 17.30, v 18.15 proběhne lampiónový průvod, ohňostroj v 19.00. Po celou dobu programu hudba a občerstvení. K dispozici bude omezené množství lampiónů zdarma.

DALŠÍ TIPY PRO VÁS: SILVESTROVSKÉ A NOVOROČNÍ AKCE V REGIONU
VEJŠLAP NA KAMENIČÁK - Zákupy

Druhý ročník silvestrovského výletu startuje 31. prosince v 8.30 z náměstí Svobody v Zákupech. Trasa vede přes lávku a okolo školy až na vrchol Kameničáku. Kdo chce, může se přidat cestou, nebo jít samostatně. Buřty a další občerstvení s sebou. Podmínkou účasti je silvestrovská nálada!

TŘI MUŽI VE ČLUNU A PES - Česká Lípa

Tradiční silvestrovské představení v Jiráskově divadle, o které se od 18.30 hodin postarají členové českolipského Divadelního klubu Jirásek. Poslední večer v roce můžete oslavit na hladině Temže a určitě můžete čekat i něco navíc, kdo ví, co se vynoří z vody tentokrát… Budete se zaručené bavit.

NOVOROČNÍ POLÉVKA - Doksy

Dobrovolný svaz přátel v Doksech bude 1. ledna zdarma podávat tradiční Novoroční polévku na náměstí Republiky v Doksech od 14.00 hodin. Na to, aby byla polévka podávána zdarma a byla nalévána správná míra voňavého moku, bude dohlížet sám král Karel IV. Tak přijďte ochutnat.

NOVOROČNÍ BĚH - Stráž pod Ralskem

Stejně jako každý rok máte v plánu si dát nějaké to předsevzetí, že začnete sportovat, ale už teď tušíte, jak to dopadne? Tak tentokrát neváhejte a zapojte se do hromadného běhu ve Stráži pod Ralskem. Sraz je 1. ledna v 15:00 hodin na náměstí ve Stráži. Předpokládaná trasa cca 6 kilometrů.