Nyní řeší administrativní záležitosti a již v příštím roce by mohla začít stavba. Kdo by ale čekal, že energie ze solárních panelů bude zásobovat obec, na jejímž katastru budou stát, tak se mýlí.
Důvod vysvětluje starosta obce Jiří Vosecký: „Výkon této elektrárny bude přibližně jedna megawatthodina ročně, což by bohatě stačilo na spotřebu všech domácností v Okrouhlé. Problém je ale v tom, že většina domů zde využívá noční proud a ten samozřejmě solární elektrárna nevyrábí. Elektrickou energii proto budeme prodávat do stávající sítě a výtěžek z prodeje bude příjmem do obecní pokladny.“

Peníze na stavbu takto velkého projektu, který si podle starosty vyžádá mezi pětasedmdesáti a sto miliony korun, chce obec získat z různých zdrojů. „Už jsme začali jednat o dotacích jak z evropských fondů, tak od ministerstva životního prostředí. V úvahu přichází také další investor a v neposlední řadě i obec, která si vezme úvěr, a ten bude splácet z výtěžku za prodanou energii,“ vysvětluje Jiří Vosecký s tím, že takováto solární elektrárna nebude v žádném případě ztrátová.
Už v letošním roce chce obec vyhlásit výběrové řízení na koncesionáře elektrárny, bez něj by ji totiž nemohla provozovat. Ten by měl být známý začátkem příštího roku.

Proti stavbě nenamítá nic ani novoborský zastupitel, člen strany zelených Milan Přívratský. „Vše má své pro a své proti. V principu ale solární energii podporuji, stejně jako většinu ostatních obnovitelných zdrojů,“ uvedl.