Ta doba, kdy každá čtvrť měla svého okrskového strážníka, už je pryč. Na pořádek v celé České Lípě teď ráno či večer, ve čtvrtek nebo v neděli bude dohlížet vždy sedm strážníků, z nichž pět nebo šest bude po celou svou dvanáctihodinovou službu venku. Je to výsledek reorganizace, kterou zavádí českolipská městská policie.

V novém systému na zkoušku pracuje už od listopadu loňského roku, naostro od ledna a systém „sedmi statečných" nyní definitivně posvětili i městští radní. A to i přesto, že bude stát městskou kasu více peněz.

„Množily se stížnosti od občanů na veřejný pořádek v noční době, z toho důvodu jsme reorganizovali naši práci," vysvětlil šéf českolipských strážníků Lubomír Mery. „V noci dosud sloužili tři strážníci, teď jich bude sedm, stejně jako přes den. Hlavním cílem je více předcházet nočnímu řádění a vandalismu často notně podnapilých lidí i krádežím a přepadením."

Jak nový systém funguje? Ochránců nočního i denního pořádku v České Lípě není pochopitelně jen sedm, ale dohromady osmadvacet a jsou rozděleni do čtyř part po sedmi. První parta slouží například čtyři dny po sobě denní službu, pak má čtyři dny volno a pak nastupuje na čtyřdenní noční turnus. Proti sobě se tak vždy točí dvě party a v dalších čtyřech dnech zbývající dvě skupiny. S nadsázkou by se tak dalo říci, že strážník ze skupiny 1 se teoreticky se svými kolegy ze skupin 3 a 4 může poprvé potkat až na vánočním večírku.

Změna má ale přinést také důraznější dohled nad pejskaři a pořádkem v barech a restauracích. „Už se stalo, že naši strážníci kontrolovali pejskaře, venčícího ve tři hodiny v noci. Byl překvapený, když hlídka zjišťovala, zda je zvíře čipované," popsal Mery.

„Je fakt, že je teď v noci potkávám čím dál častěji, ale jsem skeptický k tomu, jestli se tím něčemu předejde. To by museli sedět v každé hospodě. Takže rvačkám těžko zabrání, akorát jich pak, až bude po všem, přijede na místo víc. To bude jediný rozdíl," polemizuje nad novým systémem Českolipan Josef Smrčko.

Úspěšnost nového systému dokládá městská policie statistikou za první dva měsíce roku. „Například ve srovnání s loňským začátkem roku jsme během letošního ledna a února bary a restaurace kontrolovali 541krát, v roce 2013 jen 103krát," doplnil ředitel městské policie.

Fakt, že v noci i o víkendech bude Českou Lípu hlídat více lidí, bude mít dopad na městskou kasu. Z ní dosud městská policie čerpala dvaadvacet milionů ročně, změna si údajně vyžádá šedesát tisíc korun měsíčně navíc (včetně odvodů). „Vzhledem k tomu, že strážníci nejsou ve služebním poměru, navýší se nám kvůli početnějším nočním hlídkám suma za příplatky za práci v noci a o sobotách a nedělích," vysvětlila nárůst starostka České Lípy a velitelka městské policie Hana Moudrá. „ V létě požádáme zastupitelstvo o navýšení. Každopádně změna se osvědčila a rada města chce, aby se v ní pokračovalo."

Počet zaměstnanců městské policie se v souvislosti se systémem sedmičlenných patrol nezměnil. Organizace dál zaměstnává 43 lidí, z toho 35 strážníků a 8 občanských zaměstnanců. Větší nápor pro rozpočet je tak výhradně dílem nočních a víkendových příplatků.

Místo okrsků mají strážníci kvadranty

Vedení městské policie také upozornilo, že nový systém neznamená úplný konec „okrsků". „Místo nich jsme si město rozdělili do čtyř kvadrantů a každá ze čtyř skupin odpovídá za jeden kvadrant. V něm by si měli hlídat především nepořádek jako jsou třeba zničené kontejnery na odpad či vyvrácené značky," doplnil Lubomír Mery.

Kvůli drahému provozu městskou policii v minulosti kritizovala takzvaná „neoficiální" městská policie.