Z údajného zabíjení psů pro maso nařkla obyvatelka obce Okrouhlá u Nového Boru rodinu Jana Tancoše z novoborské čtvrti Arnultovice. „Myslím si, že psy cvičí jen na to, aby se pak nebránili, když je zabíjejí pro maso,“ uvedla pře třemi týdny pro Deník Milada Gebiová.
O článku se Jan Tancoš dozvěděl teprve nedávno a ihned šel věc nahlásit na městskou policii jako podnět k zahájení přestupkového řízení za pomluvu.
„Co se ke mně doneslo, je nehorázná lež. Osobně bych se s tímto nařčením nějak vyrovnal, ale třináctiletému synovi se ve škole smějí, že pojídá psy, a to nemohu nechat jen tak,“ říká Jan Tancoš. „Už jsem to nahlásil městským strážníkům. Radil jsem se i s advokátem a zvažuji podání trestního oznámení,“ dodává.
Podání stížnosti potvrdili i městští strážníci. „Přijali jsme stížnost a předáme ji k přestupkovému řízení. Paní Gebiová se obhajovala tím, že do novin nic podobného neříkala,“ sdělil strážník, který stížnost přijímal.
Proč však na tak podle ní závažnou lež neupozornila dříve než k podání stížnosti došlo jsme se zeptali přímo jí. „Došlo k nedorozumění. Vůbec nechci svádět vinu za své výroky na někoho jiného. Pokud se můj výrok někoho dotkl, tak se za něj velice omlouvám,“ uvedla Milada Gebiová.

„Uvedla jsem, že si to pouze myslím. Věřím však a doufám, že tomu tak ve skutečnosti není. Jsem jen rozhořčená z toho, jak zde se psy zachází,“ dodává Milada Gebiová.
Na to, že se psy zachází při výcviku tak, že to může někomu připadat jako týrání, však Jan Tancoš nachází rychlou odpověď.
„Velká a bojová plemena psů mi sem vozí jejich majitelé na převýchovu. Většinou jsou to psi, kteří někomu ublížili nebo je jejich majitelé nezvládají,“ říká Jan Tancoš.
„Že takového psa uvážu na nějaký čas na řetěz a učím ho poslušnosti, je lepší, než kdyby ho jeho majitel nechal rovnou utratit. Psy miluji a peníze za to neberu. Chovatelství je můj velký koníček. Majitelé psů mi jen přivezou pro své psy žrádlo,“ dodává s tím, že i to, že někteří psi vypadají jako podvyživení, má své jasné opodstatnění.
„Já osobně chovám rasu psa, která vyžaduje do dvou let věku méně krmení. Pokud bych je nechával přejídat, tak by měli velké zdravotní problémy. Nevydržely by to jejich svaly a mohl by se jim obrátit žaludek a kvůli tomu i zemřít,“ vysvětluje a ukazuje při tom na mnoho odborných publikacích o psech.

Další zprávy z regionu najdete zde