Podle některých zbytečná byrokracie, podle jiných dokonce otrava. Většina oslovených školek na Liberecku ale výrazné problémy s novou povinností nemá. „Zatím jsme na nový systém najeli velmi vlažně,“ podotkla ředitelka ZŠ, MŠ a ZUŠ ve Frýdlantě Věra Dunajčíková s tím, že rodičům dávají čas si zvyknout. „Pokud bychom viděli, že je vysoká absence, tak si rodiče zavoláme,“ podotkla dále ředitelka.

Každá školka si mohla nastavit vlastní pravidla. To znamená, že někde mohou rodiče omluvit dítě sami na tři dny, pak musí k lékaři, jinde jsou benevolentnější.

Školka. Ilustrační foto.
Japonská školka má zpoždění. Padesát dětí se nepodařilo umístit

„Po třech dnech vyžadujeme potvrzení o nemoci. Na problémy jsme narazili zatím jen v jednom případě, ovšem na straně pana doktora, který sice ocitoval zákony, ale omluvenku odmítl dát,“ poznamenala ředitelka MŠ Kamarád Marie Vrkoslavová s tím, že se rodičům snaží vyjít vstříc. „Teď jsme řešili případ, kdy rodiče kvůli směnám nemohli dávat dceru do školky, tak ji odvezli na týden k babičce,“ dodala.

TVRDŠÍ PŘÍSTUP

Všude ovšem rodiče takovou volnost nemají. „Naše paní ředitelka rodinné důvody neuznává. Musela jsem se proto táhnout do školky i s nemocným mladším dítětem,“ postěžovala si maminka Kateřina, která nechce být jmenována.

Školka. Ilustrační foto.
Školka do sedmi? Žádný problém. Ale jen někde

NECHCE SE JIM VSTÁVAT

Na druhou stranu se podle učitelky z jedné vesnické školky na Frýdlantsku, která také nechce zveřejnit své jméno, některým rodičům prostě nechce vstávat.

„Dojíždějící občas říkají, že nemají na vlak. Ale mohou to být výmluvy,“ poznamenala učitelka s tím, že v jejich školce se od začátku tohoto školního roku objevilo několik dětí, které by bez nového zákona zřejmě zůstaly doma. Dvanáct předškoláků přibylo například i v mateřské škole ve Frýdlantě.