První kolo přímé volby prezidenta odstartovalo v pátek 12. ledna ve 14:00. Volební místnosti byly otevřené až do 22:00, v sobotu se volilo od 8:00 do 14:00. Rozmístění volebních místností se nijak zásadně neměnilo, lidé zamířili na stejné místo jako při říjnové volbě poslanců.

Letos kandiduje 9 kandidátů, stejně jako před pěti lety. O hlasy se ucházejí: akademik Jiří Drahoš, diplomat Pavel Fischer, hudebník Petr Hannig, lékař Marek Hilšer, umělec Michal Horáček, manažer Jiří Hynek, manažer Vratislav Kulhánek, manažer Mirek Topolánek a současný prezident Miloš Zeman.

Chcete se podílet na tvorbě on-linu? Své postřehy můžete posílat na redakční email: jiri.louda@vlmedia.cz.

Připomeňte si páteční volební dění

První voliči čekají, až se otevřou volební místnosti. Komise je připravená.
ON-LINE: První volební den je za námi. Volilo se v kině i v pizzerii

On-line přenos byl ukončen.

17.45 – Děkujeme za pozornost a těšíme se na vás u druhého kola prezidentských voleb.

17.40 – Pro Liberecký kraj je sečteno 100 % okrsků. Do druhého kola postoupili Miloš Zeman a Jiří Drahoš. To proběhne za 14 dnů. 

17.23 – Na Facebooku už je vytvořena událost s názvem Volím Jiřího Drahoše (Druhé kolo). Na Instagramu se objevují příspěvky s hastagem Drahosnahrad.

https://www.facebook.com/events/2274912775981041/

17.10 – V Libereckém kraji má Zeman jednoznačně největší podporu na Českolipsku. Přestože zvítězil ve všech okresech kraje, na Českolipsku získal 43,62 %, na Jablonecku to bylo o téměř 10 procent méně, na Liberecku měl necelých 36 %, na Semilsku jen 31 %. V celém Libereckém kraji pak Zeman získal 36,27 % hlasů, druhý Jiří Drahoš 26,55 %. Volební účast byla 60,74 %.

17.00 – LIBERECKO – „Já jsem k volbám nešel, jelikož ani nemůžu. Jsem zde v rámci Erasmu. Ale sledoval jsem předvolební dění a volil bych buď Hilšera nebo Drahoše,“ řekl vysokoškolský student Martin Š.

16.50 – V Libereckém kraji je sečteno 99.49 % okrsků. Na prvním místě se umístil Miloš Zeman s 36,35 % hlasy, následuje ho Jiří Drahoš (26,51 %), Michal Horáček (11,41 %) a Marek Hilšer (9,92 %).

16.35 – LIBERECKO – Průběh voleb sleduje i starosta Chrastavy Michael Canov.

16.25 – ČESKOLIPSKO – Českolipsko je sečtené. Poslední výsledky dorazily v 16.13 ze Cvikova. Jasné vítězství Miloše Zemana. Tak rozhodli voliči na Českolipsku. Současný prezident získal v 1. kole 43,62 % procent hlasů. Druhého Jiřího Drahoše podpořilo 23,06 % voličů.

16.20 – Volební hlasy sice ještě nebyly sečteny, již teď je ale téměř jisté, že do 2. kola postupoupí Miloš Zeman a Jiří Drahoš.

16.18. – LIBERECKO – „Byl jsem volit protože nemám rád Vysočinu, raději si dám Herkules,“ odpověděl na otázku, proč šel k volbám, rozesmátý volič v okrsku č. 1 v Turnově.

16.15 – LIBERECKO – Sečteno je v tuto chvíli už ve Frýdlantě (uspěl tam Miloš Zeman, 42,42 %), Chrastavě (také Miloš Zeman, 47,9 %) i v Českém Dubu (rovněž Zeman, 37,77%). Sečteno není ještě v samotném Liberci, ale i zde prozatím vítězí Miloš Zeman.

16.10 – Přinášíme tweety některých prezidentských kandidátů.

16.05 – V Bedřichově stály během pátečního dne fronty voličů až před budovu obecního úřadu. V sobotu již volby probíhaly klidněji. Svůj hlas vhodilo do urny přes 250 osob díky volebnímu průkazu a přibližně 130 místních obyvatel.

Druhý den prvního kola volby prezidenta České republiky na Bedřichově.. Snímek je z 13. ledna.Zdroj: Deník / Albaniová Denisa

Kniha Jiřího Drahoše a volební placka.Zdroj: Deník / Louda Jiří 15.45 – LIBERECKO – „Já jsem měl od začátku jasno. Svůj hlas jsem v sobotu dopoledne odevzdal Jiřímu Drahošovi a hned jsem si běžel pro jeho knihu,“ řekl mladý volič, kterého jsme odchytli v Knihkupectví a atnikvariátu Fryč. A proč zrovna Drahoš? „Věřím, že právě on dokáže porazit Miloše Zemana ve 2. kole.“

15.30 – Můžete sledovat i on-line, který pokrývá volebné dění v celé republice.

Volební štáb Jiřího Drahoše při prvním kole prezidentských voleb 13. ledna v Praze. Drahoše přišli podpořit i Michal Horáček a Marek Hilšer.
Zeman vyzve Drahoše. Za ním dorazil do štábu Horáček i Hilšer

15.27 – ČESKOLIPSKO – Prvním kompletně sečteným městem na Českolipsku jsou Zákupy. K volbám tu přišlo 52,30 % voličů. Vítězem se v Zákupech stal Miloše Zeman, který získal 50,55 % hlasů. Druhý Jiří Drahoš 21,37 %. Míst, kde Zeman získal nadpoloviční většinu je v regionu více, například Velenice, Skalka u Doks, Ždírec nebo Pertoltice pod Ralskem. Dubá má také sečteno, výsledky jsou obdobné: Zeman 46 %, Drahoš 21,64 %. Na Českolipsku už je sečteno téměř 80 % okrsků, účast se zatím blíží k 57 %.

15.13 – LIBERECKO – Náměstek primátora Jan Korytář vyjádřil víru v to, že se budoucím prezidentem stane Jiří Drahoš. 

15.05 – ČESKOLIPSKO – Na Českolipsku je sečteno necelých 30 procent hlasů, zatím jasně vede Miloš Zeman s 42,44 % hlasů, do druhého kola by v tuto chvíli postoupil Jiří Drahoš (23,25 %). Obcí, kde Zeman nevyhrál, zatím není mnoho, je to například Radvanec nebo Polevsko. Volební účast se pohybuje kolem 48 %

15.00 – LIBERECKO – Fotkou z voleb se na svém Facebooku pochlubil i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner, který volil v pátek v Ostravě.

14.50 – ČESKOLIPSKO – První kompletní výsledky z Českolipska přišly z obcí Svojkov a Pertoltice pod Ralskem. V Pertolticích dali lidé nejvíce hlasů Miloši Zemanovi (58,38 %), s velkým odstupem skončil druhý Jiří Drahoš (13,29 %). Zemana volilo nejvíce lidí také ve Svojkově (27,90 %), výsledky tu však byly mnohem těsnější, druhý Drahoš získal 24,70 % hlasů.

14.45 – Výsledky voleb sleduje i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 

14.30 – ČESKOLIPSKO – První sečtené okrsky v Libereckém kraji hlásí půl hodiny po uzavření volebních místností Cvikov a Zákupy. V obou získal nejvíce hlasů Miloš Zeman. V zákupském okrsku číslo 3 obdržel 57,48 %, druhý byl Jiří Drahoš 11,81 %. Také v 1. okrsku ve Cvikově vyhrál Zeman (53,65 %), na druhém místě tu skončil Pavel Fischer (23,17 %).

14.15 – JABLONECKO – Po uzavření volebních místností se vrhly komise hned do práce.

Prezidentské volby v okrsku č. 6, v budově Základní školy 5. května v Jablonci nad Nisou.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka

14.05 – LIBERECKO – Posledních několik voličů dorazilo těsně před druhou hodinou do volební místnosti ve Višňové. Podle komise se účast pohybovala okolo 56 procent, což znamená, že skoro polovina obyvatel vůbec na obecní úřad nedorazila. Ve Vísce, která spadá pod Višňovou, si pochvalovali členové komise vysokou účast. „Na seznamu máme 105 lidí, kteří mohli přijít volit, někteří dorazili i s voličským průkazem," řekl František Tuhý a dodal, že účast bude vysoká, přibližně 70 procent.

14.00 – Volební místnosti se uzavřely a nyní budou komise sčítat hlasy. Náš on-line tímto nekončí, nadále budeme sledovat průběh sčítání a výsledky voleb.

13.50 – LIBERECKO – Mnozí voliči se rozhodují na poslední chvíli. O prezidentských volbách se v pátek večer čile diskutovalo i v libereckých hospodách. „Vůbec nevím, nikdo mě stoprocentně nezaujal. Asi nakonec podpořím Jiřího Drahoše," svěřil se jeden z hostů, zatímco si na baru objednával pivo.

Prezidentské volby 2018, Stráž pod Ralskem.Zdroj: Deník / Kroužková Miloslava13.40 – ČESKOLIPSKO – Volební účast ve Stráži pod Ralskem se podle našich informací pohybuje kolem 60 procent. „Víc lidí chodilo v pátek,“ řekla nám členka komise sídlící v budově městského úřadu.

13.30 – LIBERECKO – Ve škole v Harcově odvolila romská aktivistka Iveta Bílková. „Byla jsem rozhodnutá pro Michala Horáčka. Chci prezidenta, který bude pro všechny obyvatele,“ dodala. Podle ní šlo k prezidentským volbám mnohem více členů menšin než v předchozích volbách. „Je to reakce na výsledky voleb do poslanecké sněmovny. Už jim došlo, že nemůžou dělat mrtvého brouka,“ dodala. 

13.20 – ČESKOLIPSKO – Volby táhnou i v sobotu. Kolem poledne bylo stále rušno na Gymnáziu v České Lípě, kde je pět volebních okrsků pro největší sídliště ve městě Špičák. „Já vlastně pořád nevím, koho budu volit, mám dva kandidáty. Rozhodnu se až za plentou," říká Jirka z České Lípy a dodal: „Podle mě bude mnohem důležitější druhé kolo. Teď se hlasy hodně roztříští."

Prezidentské volby v okrsku č. 6, v budově Základní školy 5. května v Jablonci nad Nisou.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka

13.15 – JABLONECKO – V okrsku 6, Jablonec, se úcast přiblížila k 55 %. V tomto volebním okrsku už nyní přesáhla účast úroveň z roku 2013.

13.00 – LIBERECKO – V Základní škole Na Výběžku v Liberci odvolila většina lidí již během první dne voleb. Mezi nimi například i nejstarší občanka této oblasti, které je téměř sto let. Během dneška sem zavítá i nejmladší volička, která právě v sobotu oslaví své osmnáctiny.

Druhý den prvního kola volby prezidenta České republiky v Liberci v Základní škole Na Výběžku. Snímek je z 13. ledna.Zdroj: Deník / Albaniová Denisa

Volební místnost v Albrechticicích v Jizerských horách.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka12.45 – JABLONECKO – Albrechtice v Jizerských horách. Malá horská obec je baštou ODS. Dlouholetý starosta se jmenuje Jaroslav Zeman a je zároveň i senátorem. Zvítězí i tady Miloš Zeman?

12.27 – Volilo se i v zahraničí. Např. v Berlíně odvolilo přes 200 lidí.

12.15 – LIBERECKO – „Volby vnímám jako jednu z mála příležitostí se přímo vyjádřit a tím přispět k ovlivnění politiky v České reublice. Uvítal bych v budoucnu možnost elektronické volby a možnost dát dva hlasy, jeden pro a jeden proti. Tento „Janečkův“ systém mi přijde nejvíce fér,“ vyjádřil se k volbám Petr N.

Prezidentské volby v okrsku č. 6, v budově Základní školy 5. května v Jablonci nad Nisou.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka

12.00 – JABLONECKO – Členové komisí občas zastávají i další funkce. Například „podržpsa“, aby mohl volič odvolit. Mladému ridbeckovi Roppongi se to moc líbilo.

Marek OttlZdroj: Deník11.30 – LIBERECKO – Na otázku, proč jít volit, odpověděl kapelník Big'O'Bandu Marek Ottl: „Možnost volit je demokratická výsada, kterou nemá každý! Pokud chceme něco měnit a něco se nám nelíbí, tak je potřeba s tím něco dělat. Řeči, že je to zbytečné jsou lhaním do kapsy! Buďme rádi za to, že volit můžem…“

11.00 – LIBERECKO – Řada lidí ještě není rozhodnutá, zda vůbec půjde volit a koho z kandidátů vybrat, mezi nimi např. i Blanka D. „Ještě se rozhoduji, jestli jít volit. Žádný z kandidátů mě totiž nepřesvědčil o tom, že zrovna jeho chci za prezidenta. Ještě mi zbývají tři hodiny na rozhodnutí a odevzdání hlasu. Určitě nebudu volit Miloše Zemana, který by podle mého měl jít spíše do důchodu. Není prezidentem, jakého bych si představovala.“

10.45 – Studenti už narozdíl od nás ostatních mají jasno. Už v prosinci si ve studentských volbách pořádaných organizací Člověk v tísni zvolili Jiřího Drahoše. Redaktor Deníku se vypravil na jednu z libereckých škol, kde se studentské volby pořádaly.

Jiří Drahoš
Studentské prezidentské volby nanečisto se konaly na jedenácti školách v kraji

10.30 – LIBERECKO – Svoje volební právo využila i volička Martina Č., která volila ve volební místnosti v ZŠ Husova. „Volila jsme hlavou i srdcem. Svůj hlas jsem dala panu Drahošovi. A to z důvodu, že bych nerada, aby z voleb vzešel vítězně Miloš Zeman.“

10.15 – JABLONECKO – Dnes se volební urny zapečetí ve 14.00 a pak začne sčítání hlasů.

První den prvního kola volby prezidenta České republiky v Jablonci nad Nisou. Zapečetěná urna na snímku z 12. ledna.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

9.45 – Ve Frýdlantě lze prezidenta republiky volit na šesti místech, v šesti volebních okrscích.

9.15 – Na Facebooku lze nalézt řadu výzev, aby šli lidé k volbám. 

Výzva k volbám.Zdroj: Facebook Historické Meme

8.55 – Hejtman Libereckého kraje Martin Půta odvolil v pátek večer na Základní škole Donín v Hrádku nad Nisou. „Stejně jako pred pěti lety jsem nevolil favorita voleb," napsal na Facebook. Voleb se zúčastnil i se svými dětmi. Za dalších pět let už bude moci volit i jeho nejstarší dcera, uvedl.

8.20 – LIBERECKO – Ve volební místnosti v samém centru Liberce volí i přespolní. Jen v pátek zde odvolilo téměř 30 lidí s voličským průkazem. Volili třeba i lidé z Opavska nebo Jesenicka.

8.00 – Volební místnosti se otevřely a voliči mohou svůj hlas vhodit do urny až do 14.00.

7.45 – Pod hashtagem #volby naleznete na sociálních všechny příspěvky, které se aktuálně týkají prezidentských voleb. 

7.30 – V prvním kole zvítězí ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech platných odevzdaných hlasů. Pokud se tak nestane, následuje za čtrnáct dnů 2. kolo, kam postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, které obdrželi v 1. kole. 

7.00 – Vítáme vás u on-linu, ve kterém budeme sledovat druhý den prezidentských voleb. Volební místnosti se otevřou přesně za hodinu.