V pátek 20. října byly volební místnosti otevřeny do 22.00 hodin, v sobotu se otevřou úderem osmé hodiny ranní  a definitivně uzavřou ve 14.00 hodin. Pak nastane sčítání hlasů z jednotlivých okrsků a prezentovány budou první odhady. V Libereckém kraji si lidé mohou vybírat z celkem 24 kandidujících stran a hnutí. Je to o 6 více  než při mimořádných volbách v roce 2013.
 
Aktuální dění pro vás sledují redaktoři Deníku, kteří vyrazili do terénu. 

Pro aktualizaci stiskněte klávesu F5.

23.50 – I zítra pro vás chystáme sledování volebního dění v Libereckém kraji. Volební místnosti se otevřeou v 8:00 a volit budete moci až do 14:00. Děkujeme za vaši přízeň. A loučíme se s vámi videem ze série Nevolíš, zaplatíš s názvem Happy end. 

Zdroj: Youtube

22.00 – První den voleb skončil. Volební účast se podle volebních komisařů pohybovala mezi 25 až 30 procenty. Zatím se ale nedá říct, zda bude vyšší, než před čtyřmi lety. Volební účast mohou ovlivnit různé faktory, například i počasí. Z lídrů krajských kandidátek už mají odvoleno například Jiří Bláha (ANO), Ondřej Kolek (Piráti) či Marek Pieter (STAN). 

21.51 – Nejstarším kandidátem do Poslanecké sněmovny v Libereckém kraji je sedmasedmdesátiletý Jiří Koudelka z Nového Boru, nejmladším pak jedenadvacetiletý Samuel Machat ze Železného Brodu a stejně mladá Renata Těšíková z Křižanov.

21.45 – Zbývá posledních patnáct minut, než se pro dnešní den uzavřou volební místnosti.  

21.30 – LIBERECKO – „Volební účast mě překvapila. Musím říci, že osobně jsem čekal méně lidí. Místy se tvořily i fronty. Uvidíme zítra, jak to bude pokračovat,“ řekl člen volební komise ve Vratislavicích nad Nisou. 

Potřetí šla k volbám dvacetiletá Alexandra Kristenová z České Lípy.Zdroj: Deník21.16 – ČESKOLIPSKO – Potřetí šla k volbám dvacetiletá Alexandra Kristenová z České Lípy. „Vybírala jsem si podle sympatií, navíc jsem volila stranu, jejíhož předsedu znám osobně a jeho názory jsou mi blízké," uvádí Alexandra.

20.45 – ČESKOLIPSKO – V Sosnové to při letošních volbách vypadá s účastí lépe než před 4 lety. Volit už přišlo přes 200 lidi. Před 20. hodinou dorazilo do malé místnosti v patře obecního úřadu hned sedm lidí najednou a vznikla malá fronta. 

20.30 – JABLONECKO – I v průběhu večera míří do volebních místností lidé. Na Jablonecku nezapomínají na volby ani sportovci. Do jabloneckých Pasek zamířil hráč HC Vlci Jakub Mulač. „Chodím volit vždy, protože je to dle mého názoru důležité. Hodně lidí se voleb nezúčastní a přitom si stále stěžují,“ komentuje hokejista. Při výběru strany sází zejména na její volební program. Dle Mulače není důležité se jen zúčastnit voleb, ale také se nad výběrem strany zamyslet. „Člověk by si měl nejprve něco přečíst a nejen přijít a něco náhodně hodit do urny. To je podle mě alibismus,“ dodává.

Hokejista Jakub Mulač z týmu HC Vlci Jablonec nad Nisou odevzdal 20. října v Jablonci nad Nisou svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

20.20 – ČESKOLIPSKO – Zájem o volby se zdá být v pátek nadprůměrný. „Zatím bych řekla minimálně dvojnásobný než minule,“ tvrdí Jarmila Dočekalová z okrsku v Oboře, která patří pod Doksy. Ve volební komisi už byla podle svých slov minimálně pětkrát. Z dalších míst hlásili rovněž vysokou účast. „Největší nápor v pátek bývá hned po otevření místností, pak k večeru, jak chodí lidé z práce,“ potvrzuje komise jednoho z mnoha okrsků na gymnáziu v České Lípě. V posledních parlamentních volbách v roce 2013 byla účast na Českolipsku 51,86 %. Z 83 372 oprávněných voličů jich hlas odevzdalo 43 236.

Volební komise v Oboře. Zdroj: Deník / Jelínek Jiří

20.15 – ČESKOLIPSKO – Obecní úřady musejí pro volební komisaře zajistit jídlo. Okrsek v Oboře se letos přestěhoval z malé dřevěné chatky u požární nádrže do bistra u hlavní silnice. Zajištění občerstvení by  se zdálo na první pohled jasné, vzhledem k tomu, že vůni zdejší kuchyně na svém oblečení pocítil každý, kdo si přišel odvolit. "My dostali stravenky, ale ty jsou nám k ničemu, protože je tady v bistru neberou," říká se smíchem členka oborské komise Zuzana Veselá.

Mám odvoleno! Zdroj: Deník20.00 – LIBERECKO – „Tak mám odvoleno! Volit jsem šla, protože se chci podílet na možnosti ovlivnit dění v tomto státě. Ale musím přiznat, že letos mi trvalo dlouho, než jsem si vybrala, kterou stranu volit,“ dodala mladá volička, která odevzdala svůj hlas ve volební místnosti ve Stráži nad Nisou. 

19.40 – JABLONECKO – Mezi ty, kteří už mají odvoleno, je i lídr Pirátů Ondřej Kolek. Volil na Jistebsku. „Přišel jsem domů, vyžehlil kalhoty a šli jsme s přítelkyní volit.“

V Mimoni je jeden z volebních okrsků ve foyer místního kulturního domu.Zdroj: Deník / Charvátová Kateřina19.20 – ČESKOLIPSKO – O místní referendum v Mimoni, ve kterém občané rozhodují o stavbě průtahu skrz město, je mezi voliči zájem. „Lidé chodí, jeden pán tady byl dokonce před 14. hodinou, tak jsme ho ještě museli vyhnat ven,“ popsala předsedkyně komise referenda ve volební místnosti číslo 4. Na otázku „souhlasíte se stavbou přeložky silnice II/270 vnitřním průtahem v obci Mimoň?“ odpovídají občané za plentou formou zaškrtnutí okénka u ANO nebo NE, poté vhazují svůj hlas do speciální urny připravené na hlasovací lístky referenda. „Určitě jsme rádi, že se během voleb můžeme vyjádřit i k něčemu, co se týká přímo města. Při rozhodování mě ovlivnil fakt, že nechci, aby centrem města projíždělo tolik kamionů. Celkově si přeji, aby se provoz v centru zmírnil, říkají Eva Grušupová společně s Anetou Svatoňovou, které v Mimoni žijí již sedm let.q

18.50 – JABLONECKO – Do volební místnosti v Gymnáziu U Balvanu voliči stále chodí. S odevzdáním hlasu pomáhají svým rodičům děti. Je to pro ně taková zkouška nanečisto. :) 

Děti pomáhají svým rodičům volit. Zdroj: Deník / Klimentová Lenka

18.40 – LIBERECKO – Piráti, ČSSD, KSČM, ANO, Starostové a TOP 09. To jsou prozatím nejčastěji zmiňované strany, pro které hlasují voliči v Liberci, jak vyplývá z dotazů redaktorů Deníku před volebními místnostmi. „Mně manželka vůbec nechtěla prozradit, komu hlas dala. Doma jsme o tom vedli dlouhé diskuze, ale máme asi na politiku rozdílný pohled. Doufám, že to je taky ten jediný rozpor, který mezi námi bude,“ řekl Deníku s úsměvem čerstvý novomanžel Petr Konvalinka. On sám přitom hodil hlas Pirátům. „Myslím, že dozrál čas na to ukázat, že to, co se teď odehrává na vládě a ve sněmovně, je o ničem. Jen samé přetahování, dohadování, korupční kauzy místo aby se promptně vyřešily, tak je soudy rozpliznou, trvá to roky a výsledek žádný. Bez pořádné výměny politiků žádná změna nenastane,“ myslí si Konvalinka.

18.30 – ČESKOLIPSKO – Rozhodnutí na poslední chvíli nechala důchodkyně Jana Dovříková z České Lípy, která přišla v pátek odpoledne do volební místnosti na českolipském sídlišti Lada. „Včera jsem si pustila v televizi předvolební debatu, abych zjistila, jak kdo mluví. Ze všech řečníků jsme si vybrala tři nejsympatičtější a dnes dopoledne jsem si ještě lehce prostudovala jejich program, podle toho jsem vybírala,“ řekla Deníku.

Předvolební debata Deníku
Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

18.20 – JABLONECKO – První den voleb zamířil ke smržovské urně i český kreslíř a ilustrátor Petr Urban. Voleb se účastní téměř vždy. „Abych řekl pravdu, od Sametové revoluce jsem nebyl volit asi dvakrát. Byl jsem tak naštvaný, že jsem si říkal, že to stejně nemá smysl,“ říká Urban. Pak si ale prý uvědomil, že volení má smysl. Letos tak opět vhodil svůj volební lístek do urny ve smržovském Zámečku. „Chci poslat ke korytu zase někoho jiného. Jsem zklamaný asi jako všichni, ale tentokrát zkusím jinou variantu,“ dodává kreslíř oblíbených vtipů. Někteří lidé k volbám nechodí, prý to nemá smysl. Urban s nimi ale nesouhlasí. „Podle mě má určitě smysl volit. Vždy jsem volil stranu, která pro mě byla výhodná, jako to dělají řemeslníci nebo například podnikatelé,“ vysvětluje Urban a dodává, že tato volba se mu nevyplatila. Letos se tak rozhodl pro někoho jiného. Při výběru strany pečlivě posuzuje i osoby, které v ní dominují. „Vždy koukám na lidi, kteří v dané straně jsou. Volím nejmenší zlo,“ dodává. K volbám dorazí i hodně prvovoličů, dle Urbana by měli vybírat stranu s rozvahou. „Někteří mladí mají jistě svůj názor. Jiní ale možná mají jiné zájmy, starosti a možná jim chybí dostatečný přehled. Ti by se měli možná o výběru strany poradit.“ Kreslíře a sportovce Petra Urbana doprovodila k volbám jeho žena Inka. Podle Urbana je v současné době nejhorší manipulace s lidmi. „Někdy mi přijde, že opravdu ztrácíme svobodu. Politici z nás dělají ovce. Zakazují nám různé věci, jen abychom něco náhodou neudělali,“ stěžuje si jablonecký rodák.

Český kreslíř a ilustrátor Petr Urban odevzdal 20. října na Smržovce svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

18.10 – LIBERECKO – Vůbec poprvé dnes přišel k volbám i osmnáctiletý student Jindřich Š. „Jsem rád, že jsem se konečně mohl do tohoto procesu zapojit. U samotných voleb jsem ničím překvapen nebyl, očekával jsem, že půjde o formální záležitost,“ odpověděl na otázku. O politiku se začal intenzivněji zajímat zhruba před třemi měsíci. Dřív jsem s tím stejně jako nevolič nemohl nic udělat,“ dodává. Prozradil, že si stejně jako velké množství jeho spolužáků vybral Piráty. „Je to strana s jasnou vizí. Někteří sice,  tvrdí, že jde o utopisty. Možná, že míří hodně vysoko, ale podle mě není to, co chtějí, nesplnitelné,“ domnívá se student. Na programu nejvíce oceňuje prosazování transparentního státu. „Tím kladou důraz na základní prvek demokracie, což  je důvěra. Občan demokratické země musí státu věřit a to se dá nejlépe zajistit tak, že má možnost se přesvědčit, že nikdo netahá za nějaké zákulisní nitky, třeba u transparentních účtů. Líbí se mi i to, že chtějí prosazovat moderní technologie do správy státu. Tak, aby se vše pro lidi zjednodušilo, nikdo přeci rád neběhá s pěti papíry po úřadech,“ dodává student, který si poprvé vyzkoušel své základní občanské právo.  

18.00 – ČESKOLIPSKO – Během pátečního odpoledne byla hlídka státní policie navštívit a zkontrolovat průběh voleb na českolipských Ladech, kde volí v základní škole. „Pozdravili nás, zkontrolovali, zda je vše v pořádku a poté odešli,“ popsala členka volební komise Alexandra Kristenová. V komisi se s policisty shodli, že je zatím volební účast poměrně vysoká. Z 1 070 voličů dorazilo k 18. hodině téměř 21% voličů.

17.45 – JABLONECKO – Vě veznici volilo 176 odsouzených. 

Svůj volební hlas do urny vhodil i Marek Pieter. Zdroj: archiv STAN17.30 – LIBERECKO – Svůj volební hlas odevzdal i Marek Pieter, který aktuálně působí jako náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky a je lídrem kandidátky českého politického hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v Libereckém kraji.

Gymnázium U Balvanu, volební okrsek 16. Kontrola komisařů z Krajského úřadu Libereckého kraje, zda je vše v této volební místnosti dle náležitostí.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka17.20 – JABLONECKO – Do volební místnosti v Gymnáziu U Balvanu, volební okrsek 16, dorazila kontrola komisařů z Krajského úřadu Libereckého kraje, zda je vše v této volební místnosti dle náležitostí. Vše řádně označeno, k dispozici přehled všech volebních stran, volební zákon, ale také například i viditelně uvedena informace: odstoupivší kandidát Kamil Jan Svoboda. V protokolu zápis bez připomínek.

17.10 – ČESKOLIPSKO – V malé osadě Obora, která je pátým volebním okrskem Doks, se volí v bistru, které je oblíbené mezi řidiči. Leží totiž hned u hlavní silnice I/38, která prochází středem obce. Do 16 hodin se v bistru ještě vydávalo jídlo, pak už zde vládla jen volební komise. „Zatím přišlo volit kolem třiceti lidí, jeden člověk na volební průkaz,“ říká členka volební komise. V Oboře je v seznamu voličů téměř 160 lidí.

V pátek odpoledne odvolil ve volební místnosti na ZŠ 5. května i syrský fotograf Ibrahim al Sulajman.Zdroj: Deník17.00 – LIBERECKO – Dnes odpoledne odvolil ve volební místnosti na ZŠ 5. května i syrský fotograf Ibrahim al Sulajman. K volbám chodí už sedmnáct let, tedy od té doby, co má české občanství, a zatím žádné nevynechal. „Jsem občan České republiky a chodit k volbám je občanská povinnost,“ poznamenal fotograf a pokračoval: „Když nepůjdu k volbám, nemám přece právo kritizovat.“ On sám je věrný jednomu směru, politické strany ale mění. „Čeští politici nejsou politici v pravém slova smyslu, často jim jde jen o koryta,“ vysvětlil s tím, že i v politice se samozřejmě najdou čestní lidé. „Bohužel se ale volí strana, ne samotní lidé,“ doplnil. Letos bylo podle něj rozhodování těžké. „Ještě jsem nezažil takovou agresivitu. Nikdo nemá program, ale jen útočí na druhé. Proti jiným stranám obecně, proti Babišovi konkrétně. A to se mi nelíbí,“ pokračoval. Řada cizinců podle něj nechodí v Česku k volbám, protože politice nerozumí. „Často se mě chodí ptát na radu a já jim říkám: Běžte volit, ať ukážete, že jste integrovaní v české společnosti a nezůstali jste na okraji,“ poznamenal na závěr.

16.50 – ČESKOLIPSKO – Referendum v Mimoni. Obchvat nebo průtah přes město? K budoucímu řešení, které by mělo z Mimoně odvést nepřiměřenou kamionovou dopravu, se mohou vyjádřit obyvatelé města v místním referendu, které probíhá současně s parlamentními volbami. Občané Mimoně mohou odpovídat formou ano/ne na otázku „Souhlasíte se stavbou přeložky silnice II/270 vnitřním průtahem v obci Mimoň?“. K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba volební účast alespoň 35 %.

Volby v Gymnáziu U Balvanu v Jablonci. Konkrétně volební okrsek č. 16. První voliči.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka16.40 – JABLONECKO – „My tu v našem okrsku už máme 130 odvoleno, z celkových 723 oprávněných. Také přišlo pár lidí s voličskými průkazy. Podle mne je to velmi slibné, ale nezakřikněme to. Je totiž pravidlem, že zájem je mezi 14-16, pak trochu opadne a přijdou lidé před TV novinami, kteří do odpoledne pracují, tedy před sedmou, ještě večer kolem osmé a deváté pak hodně chodí pejskaři. Zatím jsem zaznamenala větší převis voličů seniorů,“ řekla členka volební komise z jabloneckého okrsku 16. 

16.30 – LIBERECKO – I u volební komise v Lidových sadech se nevyskytl žádný problém. „Voliči začali chodit s úderem druhé hodiny a účast se zatím pohybuje v normě,“ dodal předseda volební komise. 

Vězni ve Věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou volili 20. října své kandidáty do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.Zdroj: Deník / Zbranek Petr16.15 – JABLONECKO – I za mřížemi je o politické dění zájem. V pátek 20. října probíhaly ve Věznici Rýnovice volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Realizovat volební právo byly oprávněny vězněné osoby, které jsou státními občany ČR a byly, na základě zájmu, zapsány do zvláštního seznamu voličů. Při hlasování musel každý odsouzený prokázat svoji totožnost platným osobním dokladem. Hlasování vězněných osob, které vložily své hlasovací lístky do přenosné volební schránky, se uskutečnilo přímo ve věznici. Volby probíhaly ve spolupráci s okrskovou volební komisí č. 41, tedy komisí, která vykonává svou činnost v územním obvodu volebního okrsku Rýnovice. Stejně jako v minulosti, proběhly volby za přítomnosti odborných zaměstnanců, v místnosti k tomu uzpůsobené. Do zvláštního seznamu voličů bylo zapsáno 190 odsouzených. V současné době ve Věznici Rýnovice vykonává trest odnětí svobody 538 vězňů.

V českolipské nemocnici se dnes účastní voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR téměř 50 pacientů. Na svém pracovišti volil také primář Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Miloš Volek.Zdroj: NsP16.05 – ČESKOLIPSKO – Téměř padesátka lidí vhodí své hlasovací lístky do volební urny přímo v českolipské Nemocnici s poliklinikou. Tu navštíví příslušná volební okrsková komise již v pátek odpoledne. Volit zde mohou všichni občané, kterým nemocnice zajistila zvláštní formulář, nahlášení k zápisu do zvláštního seznamu voličů, občané z příslušné spádové oblasti a všichni, kdo mají vyřízen voličský průkaz. Hlasovací lístky přinese volební komise sebou. Během pracovní doby by si měl přímo v nemocnici odvolit třeba primář Gynekologicko-porodnické oddělení Miloš Volek.

Jak ovlivnit pořadí?O pořadí jednotlivých kandidátů hlasuje vždy příslušná strana. To ale ještě neznamená povinnost toto pořadí respektovat. Lidé tak mohou vyslat svého zástupce do Poslanecké sněmovny tím, že ho zakroužkují a preferenčním hlasem tak změní jeho pořadí. V minulosti takto lidé protestně odsunuli například kandidáty vládních stran a do sněmovny si nominovali ty, které strany zařadily na samý konec kandidátky.Zakroužkovat je možné pouze 4 kandidáty z vybrané strany. Do obálky se vkládá pouze jediný hlasovací lístek buď bez kroužků nebo s maximálně čtyřmi zakroužkovanými lidmi.

Lídr kandidátky Hnutí ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha.Zdroj: Deník / Pavlíčková Jana15.55 – LIBERECKO – Odvoleno už má lídr kandidátky Hnutí ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha. Ten chodí už roky volit na ZŠ Ještědská v Liberci. Do volební místnosti ovšem přišel bez volebních lístků. „Omlouvám se, lístky má u sebe manželka a ta zatím k volbám nestíhá. Prý chce nejdřív dodělat práci, přijde později,“ omlouval se Bláha členům volební komise. „A jak chodí lidi,“ zeptal se ještě. „Docela hodně, sice je ještě brzy, ale oproti předchozím rokům se zdá, že by volební účast mohla být vyšší než obvykle,“ okomentoval předseda volební komise. Sám Bláha přitom doufám, že jejich hnutí ve volbách zaboduje. „Doufám, že získáme takový mandát, který nám umožní něco změnit. Bez toho de facto nejde nic prosadit. Klidně bych byl pro změnu volebního systému. Kdo volby vyhraje, ať dostane čtyři roky na vládnutí, voliči mu to pak sečtou, jestli uspěl nebo ne. Různé nesourodé dvoj-, tří-, čtyř-koalice stejně nikdy nic pořádného neprosadily, pořád musí všichni slevovat ze svých programů, což ve výsledku ničemu a nikomu neprospívá,“ dodal Bláha.

Kontrola Policie České republiky, zda je vše ve volební jablonecké místnosti v Gymnáziu U Balvanu v pořádku. Zdroj: Deník / Klimentová Lenka15.40 – JABLONECKO – Kontrola Policie České republiky, zda je vše ve volební jablonecké místnosti v Gymnáziu U Balvanu v pořádku. Jeden z policistů probírá se zapisovatelkou, jak postupovat po uzavření volebních místností. 

15.30 – LIBERECKO – Nárazové vlny voličů zažívá též volební komise ve Vratislavicích. První voliči čekali na chodbě již před druhou hodinou. Zatím nedošlo k žádným problémům. 

Šárka Langrová.Zdroj: O. Grund15.25 – TURNOVSKO – Jako jedna z prvních v Turnově v pátek ve volebním okrsku č. 1 odvolila Šárka Langrová. „Do parlamentu už volím potřetí. Jako učitelka bych od svých favoritů chtěla, aby podporovali rozvoj školství a pochopitelně také zdravotnictví. Hlavně bych chtěla, aby vývoj ve veřejné sféře měl nějaký řád a ne sledovat jen samé hádky našich nejvyšších představitelů," řekla pro náš Deník.

15.15 – LIBERECKO – Na své první volby v životě se chystá studentka Hospodářské a lesnické školy ve Frýdlantu Kristýna Doležalová. O tom, že by k volbám nešla, prý vůbec nepřemýšlela. Rozhodnout se, komu dá svůj hlas, už ale pro ni bylo těžší. „Jsou to moje první volby v životě.  Dlouho jsem řešila, koho volit, bylo to složité. Pročítala jsem si programy jednotlivých stran, s některými hodně souhlasím. Pak jsem si dělala i volební kalkulačku a tam mi vyšla shoda se Zelenými. Ty bych ráda podpořila, ale mám dojem, že moc hlasů nedostanou. Chci zvolit někoho, kdo má větší šanci se do sněmovny dostat. Takže jsem si vybrala Piráty. Ve škole se o volbách poslední dobou se spolužáky hodně bavíme. Ale každý má jiný názor a tak se často kvůli tomu i hádáme,“ uvedla prvovolička Kristýna.

Zdroj: Deník/Kateřina Charvátová

15.10 – ČESKOLIPSKO – V půl třetí odvolila 103letá Anna Hejná, nejstarší Českolipanka, která žije v Denním stacionáři v Novém Boru. Měla zařízený volební průkaz, aby za ní mohli přijít Jitka Galbavá a František Rychter z volebního okresku číslo 4, původem je totiž z části Nového Boru Arnultovice. S vložením hlasovacího lístku jí pomohla pečovatelka Lenka Roučová. Komu dala hlas, si paní Anna nemohla vzpomenout, přiznala však, že za nejlepšího prezidenta považuje T. G. Masaryka, kterého miloval i její otec. Politiku sleduje v TV a v rádiu jen někdy, raději si však pustí prý Komisaře Rexe.

V novoborském stacionáři odvolila nejstarší obyvatelka Českolipska, Anna Hejná, která v létě oslavila 103. narozeniny.Zdroj: Deník / Charvátová Kateřina

15.00 – LIBERECKO – Plná volební místnost je v domě s pečovatelskou službou v Burianově ulici. Většina příchozích voličů jsou klienti domova. Do volební místnosti dorazili s holí nebo na vozíku. Mezi plentou, urnou na vhazování obálek a registračním stolem s volební komisí se pohybuje několik lidí. Někteří už odvolili, jiní se chystají a někteří si teprve ujasňují, komu hlas dají. Na první pohled to vypadá jako chaos, ale komise má situaci pod kontrolou. Už dokonce odmítla zaregistrovat voliče, který přišel bez platné občanky. „Bydlíme hned vedle domova a za chvíli odjíždíme, proto jsem přišla volit tak brzy. Nenapadlo mě, ale že tu bude takový frmol,“ řekla mladá volička.

S moderní technologií odvolil i Jablonečan, který nemůže mluvit.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka14.55 – JABLONECKO – S moderní technologií odvolil i Jablonečan, který nemůže mluvit. S volební komisí se domluvil prostřednictvím magnetické tabulky. 

14.40 – LIBERECKO – Dejte si pozor, kam jdete volit. V Krásné Studánce museli změnit tradiční volební místnost. Ta byla vždycky v tamní hasičské zbrojnici. Tu ovšem čeká rekonstrukce, a tak se volební komise musela přesunout do hospody na fotbalovém hřišti. Ke změně došlo i ve Vratislavicích nad Nisou, kde byli voliči zvyklí chodit do Kulturního centra 101010. Kvůli technickým důvodům se ale volební místnost přesunula do základní školy ve Vratislavicích, do ulice Nad školou 278.

14.30 – ČESKOLIPSKO – Na kandidátních listinách v kraji je 61 lidí z Českolipska. V čele kandidátek jsou čtyři jména z regionu. Obhajovat post poslance bude v roli lídra KSČM v kraji Stanislav Mackovík z Pertoltic, českolipská právnička a zastupitelka Marie Nedvědová vede kandidátku ČSNS, jedničkou Bloku proti islamizaci je dvaadvacetiletá manažerka Michaela Homolková z Doks a Strana práv občanů vyslala do voleb v kraji jako lídra učitelku Martinu Sejkorovou, která je i krajskou zastupitelkou. Na čelních místech kandidátek je také starostka Nového Oldřichova Marcela Novotná (STAN), učitelka a radní Ralska Šárka Kalvová (KSČM) nebo lektor a podnikatel Tomáš Martínek (Piráti).

Volební místnost v radčické pizzerii La Bonaccia.Zdroj: Veronika Tichá14.20 – LIBERECKO – Pár minut po otevření volební místnosti v radčické pizzerii La Bonaccia už odvolilo 8 lidí. Voličů má zdejší okrsek 532, podle předsedkyně komise Blaženy Pavlové jich ale přijde kolem 40 procent. „Zítra uvidíme,“ usmála se předsedkyně. „Myslím, že to bude podobné jako při komunálních volbách, i když ty lidi zajímají více,“ dodala předsedkyně, která zasedá v komisích už od revoluce. „V devadesátých letech byla účast největší, to chodili skoro všichni,“ poznamenala. Jako první zde odvolila paní Veronika Tichá. „Jela jsem přímo ze školy se synem,“ vysvětlila.

14.10 – ČESKOLIPSKO – První voliči vhodili svůj hlas do urny. „Tak ať to dopadne dobře,“ říká jeden z nich. 1. českolipský okrsek má na seznamu 2518 občanů. Výrazně naprůměrný počet je dán započtením všech „bezdomovců“, kteří mají na radnici trvalé bydliště. 

14.00 – A je to tady. Volební místnosti se otevřely a už vítají první voliče. Ať už se jedná o Jablonec nad Nisou či okrsek 1 v České Lípě. 

Co musíte mít sebou?Průkaz totožnosti, tedy platný občanský průkaz či cestovní nebo diplomatický pas.  O voličský průkaz, opravňující k volbám mimo bydliště,  bylo možno požádat nejpozději do 18. října. Bez něj je tedy možné volit pouze v místě bydliště. S voličským průkazem je pak možné požádat o možnost volit například i v nemocnici. Pokud se lidé ocitnou v takovém zařízení náhle a nejsou proto zapsáni na speciálním seznamu, voleb se zúčastnit nemohou. Ze zdravotních důvodů je také možno požádat svou okrskovou komisi, aby se dostavila domů s přenosnou urnou. Pokud volič z nějakého důvodu neobdrží volební lístky, dostane je na požádání přímo ve volební místnosti.

13.59 – ČESKOLIPSKO – Volební okrsek číslo 1 na českolipské radnici je připravený. Na chodbě čeká 6 lidí, kteří budou mezi prvními letošními voliči.

13.55 – JABLONECKO – Před volební místností v Gymnáziu U Balvanu, okrsek 16, Jablonec nad Nisou už čekají první voliči. 

13.50 – Do otevření volebních místností zbývá posledních 10 minut. Většina komisí už je připravena…

Příprava volební místnosti v Gymnáziu U Balvanu, Jablonec nad Nisou.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka13.40 – JABLONECKO – Příprava volební místnosti v Gymnáziu U Balvanu, okrsek 16, Jablonec nad Nisou je v plném proudu a volební komise se těší na první voliče.

13.30ČESKOLIPSKO – Kvůli volbám odloží odstávku. Část Nového Boru, přesněji obyvatelé Janova, měli být dnes v čase od 13:20 do 14:30 bez elektřiny. Odstávku na tento datum měla naplánovanou společnost ČEZ. Odstávka je nakonec zrušena z důvodu souběhu termínu s volbami do Poslanecké sněmovny. Plánovaná odstávka tedy proběhne v jiný termín vybraný společností.

13.20 – I Deník se snažil ulehčit voličům rozhodování. Připravil speciální projekt Deník busem.

Lídři se nejprve vydali Deník busem k hnědouhelným dolům v Polském Turówě. Poté debatovali s občany Hrádku nad Nisou a následně se přesunuli na diskuzi s občany Liberce v sále zachráněného  kina Varšavy.
Nezná Ťoka, ale dělal by to líp

13.10 JABLONECKO – Letošní volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR si alespoň v Jablonci mohou připsat rekord v počtu vydaných voličských průkazů. Zatímco v případě parlamentních voleb v roce 2013 magistrát města vydal 32 voličských průkazů, letos jich je vydaných 399.

13.00 – LIBERECKO – „Na přípravu volební místnosti nepotřebujeme mnoho času. Máme už osvědčený systém, který je rychlý a bezproblémový,“ vyjádřil se člen volební komise ve Vratislavicích nad Nisou. 

12.55 ČESKOLIPSKO – Každý volič k volbám potřebuje platný občanský průkaz, případně cestovní pas. Pokud někdo občanku v týdnu před volbami nebo průběhu voleb ztratí, může využít pohotovosti na pracovišti osobních dokladů v Děčínské ulici v České Lípě. „Otevřeno bude mimořádně v pátek do 22 hodin a v sobotu do 14 hodin. S sebou je nutné přinést rodný list a dvě fotografie,“ řekl mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.

12.45 – Festival svobody se rozhodl přilákat k volebním urnám mladé lidi. Jako prostředek zvolil virální kampaň. Zaujala vás videa?

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
 

12.15 – Pokud stále váháte, zda jít k volbám, třeba vám v rozhodování pomohou odpovědi osobností z Libereckého kraje, kterých jsme se ptali: „Proč jdete letos volit…“ Odpovídali např. ředitel Městkého divadla Pavel Žur, šéfredaktorka Jabloneckého deníku Lenka Klimentová, herečka Eva Holubová, primátor Liberce Tibor Batthyány či knihkupec Martin Fryč. 

Volby. Ilustrační foto.
ANKETA: Proč jdu letos volit…
Volby. Ilustrační foto.
ANKETA: Proč jdu letos volit…

12.01 – LIBERECKO – Materiály potřebné k volbám si mohli zástupci volebních komisí vyzvednout v zasedací místnosti č. 11 na radnici.  Úředníci měli vše pečlivě přichystané. :)
 
12.00 – Do otevření volebních místností zbývají dvě hodiny a krajský volební on-line Deníku právě odstartoval. Budeme vám přinášet střípky a informace z probíhajících voleb do Poslanecké sněmovny 2017 za Liberecký kraj.