Problémem podle něj nebude jen počet pacientů a omezená kapacita center, ale i nové a bezpochyby dražší způsoby léčby a technologie.

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha se jen loni vydalo na léčbu tohoto „moru 21. století“ 20 miliard korun. „Celkové náklady na léčbu rakoviny dlouhodobě rostou. Jestliže za rok 2013 šlo o 16 miliard, loni už to bylo 20 miliard, tedy o čtvrtinu více,“ uvedl pro média. Logicky to souvisí s častějším výskytem, ale také s novými technologiemi a léky. Je ovšem vidět výrazný pokrok, protože se stále prodlužuje průměrná doba přežití a významný podíl pacientů se díky moderní léčbě daří zcela vyléčit,“ podtrhl.

PENÍZE NEBUDOU, DBEJME NA PREVENCI

To je ovšem jen jedna, lepší strana mince. „Úhradové vyhlášky v tuto chvíli fungují, ale v době, kdy dojde k předpokládanému nárůstu, to fungovat přestane. Navíc přijdou nové technologie a ty určitě nebudou levnější,“ varoval Ladislav Dušek.

Rozára Fest.
Tip Deníku: Sezona festivalů začne v Zahrádkách. Proběhne zde Rozára Fest

Cesty, jak tomu předejít, jsou podle něj dvě. Tou první je prevence. Učit lidi, aby nevynechávali preventivní prohlídky a onemocnění se zachytilo včas, kdy léčba není tak drahá. To je podle Duška úkolem i praktických lékařů. „Screeningové programy už běží, ale je třeba je posílit, protože tam je dlouhodobá úspora až v miliardách,“ řekl a dodal, že by se měla navázat spolupráce mezi ambulantními či praktickými lékaři a nemocnicemi, aby pacienti po vyléčení nemuseli být dále sledováni onkologem.

Otázkou je, jak to zařídit v době, kdy je praktických lékařů nedostatek, ti stávající stárnou a síť praktických lékařů se pomalu rozpadá. Na to ani odborníci neznají odpověď.

Podle Duška se ale určitě vyplatí osvěta. „Pacient by měl by naslouchat svému tělu a v případě podezření ihned navštívit svého lékaře. V některých případech se tak může rakovině dokonce vyhnout,“ zmínil.

Požár katedrály Notre-Dame
Průvodce z Liberce Jan Flégl: Katedrála Notre-Dame přežije požár i žluté vesty

LIBEREC PATŘÍ KE ŠPIČKÁM V OBORU

Krajská nemocnice v Liberci byla další z řady, kterou šéf ústavu zdravotní statistiky navštívil. „Překvapilo mě, že je tu tak velké onkologické centrum. Počtem onkologicky léčených pacientů je to 14. největší nemocnice u nás, která navíc stahuje hodně pokročilých nádorů,“ zhodnotil. Výsledky podle něj odpovídají celostátnímu průměru, přičemž zdůraznil, že úspěšnost léčby nádorových onemocnění v ČR je nadprůměrná.

Hodnocení potěšilo nejen vedení KNL, ale především přednostu krajského onkologického centra v Liberci Jiřího Bartoše. Neskrývá ale problémy, s nimiž se jeho oddělení potýká v oblasti diagnostiky. „Určitě nám hodně chybí možnost vyšetření na pozitronové emisní tomografii, přístroji, který jako jeden z mála onkologických pracovišť nemáme, takže musíme posílat pacienty jinam,“ poukázal Bartoš.

Rozára Fest.
Tip Deníku: Sezona festivalů začne v Zahrádkách. Proběhne zde Rozára Fest

Tím druhým problémem je absence takzvané referenční laboratoře, kde se vyšetřují vzorky tkání. „Máme špičkový personál i přístroje, ale chybí nám smlouvy s pojišťovnami,“ vysvětlil lékař.

Nárůst nádorových onemocnění v Libereckém kraji pak kopíruje zbytek České republiky. Prvenství v nádorech u žen stále drží rakovina prsu, u mužů jsou to nádory prostaty. U obou pohlaví se pak na další místa řadí nádory tlustého střeva a konečníku a také nádory plic, gynekologické a urologické nádory.