Opakované volby v obci Slunečná na Českolipsku vyhrálo v sobotu sdružení nezávislých kandidátů „SNK Slunečná", které bude mít v pětičlenném zastupitelstvu obce hned čtyři mandáty. Lídrem vítězného sdružení a tedy i horkou kandidátkou na post starosty byla a je dosavadní starostka obce Ilona Nedbalová.

„Předpokládali jsme, že nás budou volit ti, kteří nás volili už před třemi lety. Myslím si, že jsme udělali dost, abychom je mezitím nezklamali. A to se nám potvrdilo," komentovala výsledky voleb pro Deník Ilona Nedbalová, dosavadní starostka obce a v sedmdesáti letech nejstarší kandidátka v opakovaných volbách.

Uskupení SNK Slunečná získalo přes 66 procent hlasů, druhé sdružení s podobným názvem Slunečná dostalo 33 procent hlasů. Samostatně kandidující Tomáš Burián získal jen dva hlasy. V zastupitelstvu tak budou sedět čtyři zástupci SNK Slunečná a jeden zástupce sdružení Slunečná.

Zda se Ilona Nedbalová znovu stane starostkou, není jasné. „Zatím jsme se o tom vůbec nebavili, je to předčasné. Teď musíme počkat, až soud potvrdí platnost voleb a poté svoláme ustavující zastupitelstvo," nechtěla spekulovat dosavadní starostka. Byla lídrem vítězného sdružení, ale tři lidé také dostali více hlasů.

Ve vsi se 125 obyvateli, kterou proslavil herec Vlastimil Brodský a kde chalupaří i současný ministr kultury v demisi Jiří Balvín, v červnu rezignoval na svůj post zastupitel Zdeněk Burián. Protože ho neměl kdo nahradit, zůstalo zastupitelstvo jen čtyřčlenné. Minimum, které připouští zákon, je přitom pět zastupitelů. Proto se na Slunečné musely konat nové volby.

Mandát nového zastupitelstva není dlouhý. Potrvá jen jeden rok do komunálních voleb na podzim roku 2014.