Dobří holubi se vracejí. Známému rčení však chybí přívlastek poštovní. V tento čas mohou lidé na svých balkonech nebo zahradách spatřit holuba, který si sem přilétl odpočinout. Není plachý, nebojí se a zpravidla je větší a má výraznější zbarvení než holubi, které potkáváme ve městech. Zaručeně je však poznáte tak, že jsou okroužkovaní.

Pivo za pivem v Libereckém kraji.
Zlatavý mok. Pivovarů na mapě kraje stále přibývá

Poštovní holuby mohou lidé v Libereckém kraji zaznamenat hlavně od května do června. Letí ze závodů. „To je vypouštíme každý týden. Odvezeme je zhruba 500 kilometrů od stanice a téměř všichni se nám vrátí zpět, až na výjimky,“ vysvětlil Miloslav Opluštil z Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů v Liberci. „Pět set kilometrů by měli zvládnout za zhruba osm hodin.“

Jarní Smědá.
FOTO: Kochejte se nádhernou krajinou. Blíží se další ročník Zaostřeno na Jizerky

Poštovních holubů se lidé nemusejí bát, jsou dobře živení a nepřenášejí nemoci, jak se například traduje o městských holubech. Tito holubi jsou cvičení, aby se po vypuštění vrátili zpět za svými majiteli do domovských stanic. Problém nastává tehdy, když je lidé začnou nepřiměřeně krmit nebo když se holub zraní. To se stalo tento týden v ulici Na Vršku v Jablonci nad Nisou. „Děti zde našly zraněného holuba. Přijeli jsme pro něj a nechali ho ošetřit. Poštovní holub z Polska má poraněné křídlo, nyní je u nás na doléčení,“ informovala Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka.

MAJITELÉ SE PRO SVÉ HOLUBY NEVRACEJÍ

Zraněný poštovní holub z Polska je na doléčení v lučanském útulku Dášenka.Zdroj: Deník / Lenka BrabencováPoštovního holuba poznala jednoznačně podle kroužku, na kterém bylo telefonní číslo na majitele. Ti si ale pro své svěřence přijíždějí jen málokdy. Pokud se holub „zasekne“ na místě, může to jeho majitel považovat za selhání. „Až bude holub schopný letu, dáme mu jednodenní dietu a holuba vypustíme,“ doplnila Kubištová. A proč dietu? Dagmar Kubištová vysvětlila, že tito holubi si mnohdy chtějí jen odpočinout, nabrat síly a pokračovat v letu. „Pokud je lidé začnou krmit koláčky, holubi nebudou mít potřebu vzlétnout a vracet se zpět,“ dodala.

Další holub, který se „zabydlel“ u bistra jablonecké nemocnice, je také poštovní. I pro toho si přijeli z útulku a čeká ho menší hladovka, aby se posléze vrátil do své stanice.

NÁDRAŽÍ, RADNICE NEBO DIVADLO patří momentálně mezi nejoblíbenější místa filmařů. Do budoucna se to ale může změnit. Na snímku scéna z čínského seriálu Poslední vízum.
FOTO: V Liberci se bude točit velkofilm. Můžete v něm hrát

V Centru pro zvířata v nouzi při Zoo Liberec přebývají v současné době dva poštovní holubi. „Po ošetření a nakrmení zrnitou směsí je opět vypustíme,“ řekla Ivana Marešová z centra, která také zaznamenala několik telefonátů od lidí, kteří se na poštovní holuby v Liberci dotazovali.

A jak probíhají samotné závody? Speciální nákladní vůz odveze holuby 300, 500 nebo 1000 kilometrů daleko od střediska na plánovaný závod. Jede se přes noc a ráno je vypustí všechny najednou. „V Německu vypouštíme zhruba 2000 holubů z Libereckého kraje. V Polsku to je i 100 tisíc poštovních holubů,“ doplnil Miloslav Opluštil.

Cílem naučné stezky je vrch Sokolík.
Lužické hory mají další tahák. Stezka zavede turisty mezi lilie