Ten dům objevil Rudolf Krejčí asi před 20 lety při výletech, které podnikal ze své chalupy v Novinách pod Ralskem. Bývalá papírna v Hamru na Jezeře z roku 1655 byla tehdy krůček od zborcení. Stažená ocelovým lanem, zarostlá, zasypaná sutí, se zdevastovanou střechou. „Řekl jsem si, že tohle nesmí spadnout,“ vzpomíná Rudolf Krejčí na začátek dlouhé cesty za záchranou papírny. Zatím poslední opravy vnějších stěn ocenil Liberecký kraj v soutěži Památka roku 2017.

Zpěvák Marek Ztracený
Pouť v Brništi láká na Poetiku i Marka Ztraceného

Třípodlažní dům v Hamru je ojedinělým dokladem barokní papírny a patří mezi nejvýznamnější technické památky v Čechách. Papírnu založil Petr Ossendorf roku 1655, její budova pochází z 80. let 17. století, zásadnější přestavbou pak prošla kolem roku 1826.

Současný majitel začal s opravou na přelomu tisíciletí odshora. Po střeše přišla na řadu horní nároží, která hrozila zřícením. „Pokračovalo se izolací proti spodní vodě a dalšími opravami, které sice nejsou vidět, ale k záchraně baráku byly nezbytné. Pak už přišla na řadu okna a fasády,“ vypočítává Rudolf Krejčí.

Nový prohlídkový okruh „Veterinární muzeum aneb dějiny nejen československé vojenské kynologie“ vznikl na hradě Grabštejn na Liberecku, veřejnosti je přístupný od 10. července.
FOTO: Na Grabštejně vzniklo nové muzeum veteriny

Právě citlivé opravy vnějších stěn s ohledem na dodržení technologie a barevnosti původní fasády ocenila komise soutěže Památka roku Libereckého kraje. „Vážíme si vlastníků, kteří spolupracují s odborníky a vrací památku do původního stavu. Rozhodnout se pro rekonstrukci památky znamená projít po cestě, která není ani jednoduchá, ani levná,“ zdůrazňuje krajská radní Květa Vinklátová.

Její slova majitel oceněné stavby potvrzuje. Spolupráci s památkáři si nemůže vynachválit, pomocnou ruku mu podávali od samého začátku. Finanční i projektovou. „Je to opravdu běh na dlouhou trať, každý rok se opraví část. Něco z vlastních prostředků, ale hodně díky dotacím od památkářů,“ dodává Krejčí.

Jiří Pevný s manželkou mají na zahradě v Liberci přes 1000 kultivarů fuchsií. Každý rok otvírají svůj domov a pořádají jednu z největších výstav fuchsií v Čechách.
FOTO: Na zahradě mají největší výstavu fuchsií v republice

Koupi bývalé papírny od státního podniku Diamo označuje s nadsázkou za danajský dar. Druhým dechem dodává, že přestavba je jeho velkým koníčkem a s radostí sleduje, jak se z chátrajícího domu opět stává krásná památka. V budoucnu by v suterénu rád otevřel muzeum výroby papíru. Na místě se zachovaly kamenné nádrže, kde se čeřila hmota na papír, i drtící kameny. „Většinu zařízení ale lidé za bolševika rozkradli. Snažíme se to dávat dohromady a otevření muzea by bylo krásné finále. Ale čeká nás ještě hodně práce,“ podotýká Krejčí.

Stejně jako loni ocenil Liberecký kraj v soutěži dvě památky. Kromě papírny v Hamru získala titul a odměnu 50 000 korun také obnova zámeckého areálu Navarov na Jablonecku. Zámeček ze 17. století se dočkal celkové rekonstrukce. Majitel obnovil i dům hospodáře, stodoly, konírny, altán a oranžerii, stejně jako zámecký park, zahradu a nádvoří.

Odcizený mercedes řídil zdrogovaný muž bez řidičáku.
Zdrogovaný bezdomovec řídil luxusní kradené auto. Neměl ani řidičák

Výběrová komise už v loňském roce ocenila dvě památky, a sice zámek ve Svijanech a Dolení mlýn. „Mysleli jsme si, že situace, kdy budeme mít rozsahem dvě nesouměřitelné památky, nastala v loňském roce výjimečně. Ukázalo se, že i letos jsme na tom stejně,“ vysvětluje Květa Vinklátová.

Kromě papírny v Hamru získala titul a odměnu 50 tisíc korun také obnova zámeckého areálu Navarov na Jablonecku.