Krutou smrtí zaplatili za svou víru. Nyní zdobí starobylý most u kaple sv. Anny v centru Zákup. Zrestaurované sochy svatých Barbory, Apoleny, Fabiána a Šebestiána od úterý stojí na svých místech. Příští rok by se most s obnovenými skulpturami měl stát součástí nového památkového okruhu Zákup. Díky němu si turisté prohlédnou všechny městské pamětihodnosti.Ještě před prázdninami byly sochy jen hromadou kamení. Na mostě ve značně zuboženém stavu stála jen sv. Apolena.

„Ostatní sochy byly uložené v depozitáři zákupského zámku. V nejhorším stavu byl sv. Šebestián, ze kterého nezbylo téměř nic. Původně na mostě stálo svatých pět. Jednoho z nich ale v minulosti při opravách mostu zřejmě shodili dělníci do Svitávky," řekl starosta Zákup Radek Lípa.

Meč s rukou

Do původního stavu se sochy vrátily díky rukám restaurátorů z českolipského ateliéru Jana Fedorčáka. Ti postupovali podle dobových kreseb mostu. Postavám museli dodělávat ulomené části, vraceli jim také tváře, jejichž kontury se časem v kameni ztrácely.

Všem svatým také vyrobili zlacené doplňky atributy a svatozáře, které přišly na svá místa tuto středu. „Například meč jsme svaté Barboře museli připevňovat i s její rukou. Jinak bychom ho tam nenapasovali," vysvětlil jeden z pracovníků ateliéru.

Nejobtížnější bylo vyrobit právě ruce, protože se tesaly podle sádrového odlitku přímo z přírodního kamene, nikoli z umělého materiálu. „Teď ještě musíme některým částem soch udělat patinu, aby tolik nekontrastovaly se zbytkem. Potom skulptury ještě nastříkáme proti vodě," doplnil jeden z restaurátorů.

Zámek i svatí

Projekt představitelé města financovali z dotací Libereckého kraje a ministerstva kultury. Dohromady opravy vyšly na zhruba 300 tisíc, z toho třetina šla z městské kasy. Příští rok by Zákupští chtěli zrekonstruovat ještě most u kapucínského kláštera.

„Tam by se nejednalo jen o zrestaurování soch, ale o rekonstrukci celé stavby," upřesnil Radek Lípa. Stejně jako most u sv. Anny by i tento patřil do památkového okruhu.

Ten by měl městem procházet již příští rok. Trasa by začínala u zákupského zámku. Podle mapky by turisté pak prošli zámeckým parkem až ke zrestaurované soše sv. Jana Evangelisty. Dál by pokračovali na náměstí s morovým sloupem, ke kostelu sv. Fabiána a Šebestiána, kde stojí rovněž obnovená socha sv. Jana Křtitele. Odtud by se dostali k mostu se sochami svatých u kaple sv. Anny a okruh by končil u mostu vedle kapucínského kláštera.

„Památková trasa by mohla pomoci i místním živnostníkům. Při prohlídce města si totiž lidé vždy něco koupí nebo se jdou alespoň najíst," podotkl zákupský starosta.

SVATÝ ŠEBESTIÁN

- byl kapitánem pretoriánské gardy ve starověkém Římě

- za to, že se hlásil ke křesťanství a pomáhal chudým, ho císař Dioklecián odsoudil k smrti

- Šebestián měl zemřít pod šípy numidských lukostřelců, popravu ale přežil

- když to vojáci zjistili, nechali ho ubít kyjem v cirku

- jeho atributy jsou šípy, kterými je probodán

- je patronem vojáků, umírajících

SVATÝ FABIÁN

- byl papežem ve starobylém Římě, který rozdělil do sedmi obvodů – jáhenství

- umučili ho při prvním masivním pronásledování křesťanů, zřejmě ho sťali

- jeho atributem je kříž nebo holubice

- je patronem hrnčířů

SVATÁ APOLENA

- byla dcerou senátora Alexandrie

- žila jako panna zasvěcená Kristu

- během pronásledování křesťanů ji vojáci nutili, aby se Boha zřekla

- při mučení, kdy Apolena byla už ve vyšším věku, jí vymlátili všechny zuby a rozdrtili čelist

- pak ji dali vybrat mezi smrtí na hranici nebo životem bez Boha, Apolena volila smrt

- jejím atributem je zub, oheň nebo kleště

- je patronkou zubních lékařů

SVATÁ BARBORA

- podle legendy byla velmi krásná, žila na počátku 4. století v Malé Asii v rodině bohatého kupce

- aby ji otec ubránil před okolním světem, zavřel ji do věže, kde ji zahrnoval přepychem

- díky sluhovi se Barbora stala křesťankou

- otec ji nutil, aby se náboženství zřekla, když tak neučinila, vlastnoručně ji sťal

- v ten moment vyšlehl podle pověsti z nebe blesk a otce zabil

- jejím atributem kalich s hostií, věž nebo meč

- je patronkou architektů, matematikou a povolání, kde hrozí riziko náhlé smrti