Poničené hroby německých obyvatel, o něž se víc jak šedesát let nikdo nestaral, opravili v Kravařích. Obec se rozhodla uctít své předky, přihlásit se k jejich odkazu a vytvořit důstojné pietní místo.Němečtí usedlíci v Kravařích tvořili již od 19. století nadpoloviční většinu obyvatel. To se ale po konci 2. světové války odsunem Němců radikálně změnilo. V souvislosti s tím starosta Vít Vomáčka poznamenal, že i když opravili hroby převážně z dvacátých let minulého století, jednalo se o citlivou záležitost.

„Někteří lidé to vnímali negativně," připustil Vít Vomáčka s tím, že ale většina obyvatel, včetně starší generace pamatující válku, považuje snahu obce za samozřejmou.

„Jsme původně německá obec a je hloupé se tvářit, že k nám naši předci kvůli jiné národnosti nepatří. Všude mluvíme o evropanství a vzájemném porozumění. Ve vztahu ke vzletným slovům vnímáme opravu náhrobků německých obyvatel jako konkrétní čin," doplnil Vít Vomáčka.

Nad opravenými hroby německých usedlíků na místním hřbitově se v pátek setkal starosta Kravař Vít Vomáčka a Ingo von Voss, vyslanec SRN. Ingo von Voss aktivitu obce přivítal jako přínos pro lepší česko-německé vztahy. Fragmenty pomníků a náhrobků z 19. století a první poloviny 20. století, které po konci 2. světové války neměl kdo udržovat, ležely donedávna rozbité a povalené na místním hřbitově.

Zrestaurování osmi hrobů trvalo přibližně rok a přišlo i s úpravou okolí na zhruba 200 tisíc korun. Pietní místo doplňuje dvojjazyčná tabule. Na ní původně mělo být vysvětlení, proč se obec rozhodla k opravě. „Ve finále zvítězil prostý text Na památku těch, kteří se v Kravařích narodili, budovali je a zemřeli zde. Myslíme, že tím je řečeno naprosto vše," uvedl Vít Vomáčka.

Aktivitu ocenilo i velvyslanectví Spolkové republiky Německo, jež projekt morálně podpořilo jako přínos k česko-německému porozumění. „Zdálo by se, že je taková snaha v dnešní době normální. Ale není. Kravaře k vytvoření pietního místa na památku svých německých obyvatel přistoupily bez předsudků a přihlásily se ke své historii, čehož si vážíme," zhodnotil vyslanec SRN Ingo von Voss při své páteční návštěvě Kravař.

Německé velvyslanectví pomůže obci vypátrat potomky původních obyvatel. „Dáme jim veškeré podklady, které u nás máme. My jsme byli neúspěšní," dodal Vít Vomáčka.