„V pátek proběhl kontrolní den, kdy se všeho zúčastnili zástupci úřadu krajské památkové péče, památkové péče města Česká Lípa a také památkáři z Liberce. Rekonstrukce pokračuje úspěšně podle plánu, tak jak bylo stanoveno,“ řekla starostka města Zákupy Miloslava Hudaková.


Opravy začaly stabilizací sloupu jako celku. Toto opatření bylo bezpodmínečně nutné, protože stabilita sloupu trpí bezprostřední blízkostí silnice, po které denně projíždějí stovky aut, nákladní dopravu nevyjímaje.
Město plánuje podle slov starostky posun silnice o několik metrů dál od sloupu. Mělo by to zamezit dalšímu poškozování vzácné historické památky i v budoucnu.
Restaurátoři posléze začali opravovat jednotlivé sochy, které lemují celé sousoší od základů až po vrchol. Restaurátoři sochám znovu připevní ruce, které ulámali vandalové. Obnovovat se bude také písmo na nápisech, které zdobí celou spodní část morového sloupu. Zcela nové budou také kované prvky.
„Celkové náklady na rekonstrukci činí 2 620 000 korun. 750 000 půjde na opravy z česko–německého fondu budoucnosti z Prahy,“ vyčíslila starostka. Další finanční prostředky, konkrétně 300 tisíc korun, uvolnilo na rekonstrukci z rozpočtu samo město. Na opravy přispěli také občané, a to prostřednictvím veřejné sbírky. Vybralo se celkem 185 tisíc korun. „Ministerstvo pro kulturu a média ze SRN slíbilo rovněž finanční pomoc, a to ve výši 50 tisíc eur,“ dodala starostka. Vzápětí podotkla, že rekonstrukce je také pod drobnohledem ze strany občanů, kterým osud morového sloupu není lhostejný.