Jedním z novějších podniků, který nedávno vyrostl na náměstí T. G. Masaryka v České Lípě, je Balkán bistro. Jak už název napovídá, nabízí především balkánské pokrmy včetně dezertů. „Byl to můj sen, miluji vaření a jídlo. S přítelkyní jsme se rozhodli, že se do toho pustíme. Chybělo nám v okolí podobné zaměření,“ nastínil zrod podniku Bozhidar Bonev, který sám pochází z Bulharska.

Návštěvníci si mohou vybrat z obědového menu či stálé nabídky. Nechybí musaka, plněné papriky, hodně masa, sýra či zeleniny a baklava. Mezi oblíbené jídlo patří i vepřové maso se zelím. „Máme vlastní koření, které používáme k dochucování jídel a snažíme se o originální kombinace. Zájem je daleko větší, než jsme čekali,“ podotkl Bonev. V nejbližší době plánují do jídelní nabídky zařadit typické bulharské palačinky nasladko i naslano. „Chystáme se i jídla rozvážet a v budoucnu bychom rádi otevřeli další bistro,“ nastínil plány majitel podniku Balkán bistro.

Ing. Pavel Horáček (1964 Tachov), studoval na gymnáziu v Tachově a na strojní fakultě ČVUT v Praze. Pracoval v průmyslových závodech na Českolipsku a v Liberci, věnoval se nejen strojírenské výrobě, ale i programování a vedení lidí. Koncem roku 2018 otevř
Horáček: Chtěl jsem, aby lidé neseděli doma a nežili jen na sociálních sítích

To podnik Knihomil, který vznikl před necelými čtyřmi lety, představuje unikátní propojení rodinného knihkupectví a kavárny. A právě důraz na zajímavé provedení, interiér a styl zajistil příliv fanoušků a lidí, kteří se sem rádi vrací. „Chtěli jsme, aby lidé neseděli doma a nežili jen na sociálních sítích. A od začátku jsme chtěli být tak trochu jiné knihkupectví. Nabízet nejen knihy, ale mít i možnost si posedět u dobré kávy, čaje nebo limonády,“ sdělil zakladatel knihkupectví a kavárny Pavel Horáček.

Na přípravu kávy a čaje se snaží používat suroviny v bio kvalitě. Zároveň si zájemci mohou stejnou kávu nebo čaj zakoupit a vychutnat si je v klidu domova. „Když byly povinné roušky, tak k nám lidé chodili minimálně, v roušce se jim nikam chodit nechtělo. Navíc máme jen vnitřní prostory, takže nějaký čas trvalo, než se lidi odvážili k nám opět přijít,“ zavzpomínal Horáček. A když už to vypadalo, že se vše v lepší obrátí, vypukla válka na Ukrajině a zdražování. „Máme pocit, že začínáme opět znova. Naději a další sílu nám vždy dávají zákazníci, kteří k nám chodí pravidelně i nepravidelně od počátku,“ svěřil se.

O kávu je zájem celý rok, kdy nabízí standardní nabídku včetně speciality Knihomil Latté. V zimě frčí čaje. Zejména u mladší generace vede Londýnská mlha a přes léto je velký zájem o limonády. Zákazník si může vybrat z jedenácti příchutí. „Poté, co jsme vše zažili za poslední více jak dva roky, je těžké tvořit další plány. Přesto se chceme postupně vrátit k pořádání akcí, vymýšlet nové doplňky v kavárně a dostat zpět naše zákazníky i přesto, co se děje kolem nás. Chceme vidět další vývoj pozitivně,“ zdůraznil Horáček.

V Lípě jezdí elektorikša.
V Lípě jezdí elektorikša. Cílem cykloterapie je pomoci seniorům a handicapovaným

V Novém Boru si lidé oblíbili kavárnu Jiný Kafe, která je součástí novoborského kina. Její návštěvníci jsou převážně i diváky filmových představení, a tak se její návštěvnost odvíjí film od filmu. „V letních měsících máme otevřenou i zahrádku, kterou zkrášluje skleněný strom od skláře a výtvarníka Petra Novotného. Návštěvníci kavárny často spojují posezení i s prohlídkou výstav v kině,“ podotkla  jednatelka Kultury Nový Bor Ilona Rejholcová s tím, že od června bude k vidění unikátní výstava Věry Míčkové s názvem Zlomek Dalimilovy kroniky v gobelínu.

V letních měsících patří mezi oblíbené objednávky alko i nealko varianta mojita. Osvěžení přináší také gimlet nebo-li gin s limetkovým džusem a ledem, nově zařadili do nabídky drink Aperol Spritz. Jelikož už řadu let pořádají Brazilské dny, mohou zájemci ochutnat také brazilskou Caipirinhu, která se připravuje z nápoje z třtinového cukru s názvem Cachaca, a pravou brazilskou kávu. „Pro návštěvníky kavárny plánujeme i živou hudbu a tematické večery spojené s filmem,“ doplnila Rejholcová.