„Dříve patřilo k dobrému mravu slavit narozeniny. Jenže pamětníci založení samostatného státu již nežijí a pro školáky znamená dnešní den jen volno. Význam státního svátku se vytrácí,“ řekl Miroslav Kubát.

Bývalý starosta České Lípy Zdeněk Pokorný také vidí rozdíl mezi dobou spojenou se vznikem státu a dneškem. „Tehdy lidé vzali demokracii za svou. Dnes je to jen formální demokracie,“ zdůraznil.

Připomněl, jak je složité vzdát poctu těm, kdo se o demokracii zasloužili. „Právník Vladimír Hora, který se narodil v Arnultovicích, působil také u soudu v České Lípě. Byl to jeden z klíčových účastníků protifašistického odboje,“ připomněl Zdeněk Pokorný.

Za druhé světové války pracoval v bance a zajišťoval financování akcí. „Fašisté jej odhalili, odsoudili, Vladimír Hora pak po dvou letech útrap v žaláři zemřel.“

Ani přes veškerou snahu Zdeňka Pokorného nemá tato osobnost v budově českolipského soudu svou pamětní desku. „Na krajském soudu pro to neměli porozumění. Ale říkám, nezapomínejme na své kořeny,“ dodal Zdeněk Pokorný.

Asi tři desítky Českolipanů si u Lípy svobody připomněly vznik státu, pokračovaly do parku, kde zástupci města zasadili strom – zmarličník japonský a nakonec na náměstí Osvobození všichni položili kytice u památníku.