Věnují se dětem i handicapovaným, mají zásluhy na snižování kriminality nebo tvoří kostýmy pro ochotníky. Osmi občanům České Lípy včera předala Romana Žatecká ocenění Poděkování starostky. Vybírala z čtyřiadvaceti kandidátů, které navrhla veřejnost.

Slavnostní akt, který má v Lípě už šestnáctiletou tradici, se letos poprvé uskutečnil v době adventu. „Nechtěla jsem ocenění předávat v rámci letních slavností, jako tomu bývalo v uplynulých letech. Bylo mi líto, aby tak významná událost zapadla mezi lunaparkem a stánkovým prodejem slavností. Poděkování si podle mne zaslouží svůj vlastní termín a doba adventu je k tomu jako stvořená," uvedla starostka Žatecká.

Novinkou bylo nejen místo konání, pro které radnice vybrala reprezentativní prostory vily Hrdlička v Děčínské ulici, ale také „scénář" podvečera. Pozvánku na slavnostní vyhlášení letos dostali všichni navržení kandidáti a jména vítězů tak byla do poslední chvíle tajemstvím.

Jako první převzala ocenění, nově v podobě šperku ve tvaru lipového listu, za dlouhodobou práci v oblasti kultury Renata Grolmusová, scénografka, výtvarnice a kostymérka divadelního klubu Jirásek, která letos slaví významné životní jubileum.

Se slzami dojetí v očích přijímali poděkování manželé Pavla a Miroslav Boškovi, pěstouni a dlouhodobí spolupracovníci českolipské Farní charity, kteří své zkušenosti předávají ostatním pěstounům.

Za práci s mládeží si ocenění přezval Josef Polák, předseda a zakladatel klubu Shotokan Sport Centrum Česká Lípa, který se 25 let věnuje trénování malých karatistů a z toho jedenáct let zajišťuje také chod skupiny ze sociálně slabých rodin.

V oblasti sportu starostka ocenila dlouholetého člena TJ Lokomotiva a úspěšného hráče stolního tenisu Jiřího Reichla.

Ocenění za projev lidskosti zamířilo také do sportovní oblasti. Převzala jej Dana Michutová, která trénuje s handicapovanými klienty Denních a pobytových služeb Česká Lípa a podílela se na úspěchu Petra Čvančary, dvojnásobného medailisty ze Speciální letní olympiády v Los Angeles.

Pro vítězství v nové kategorii Nositel tradic českého řemesla si přišel myslivec a kynolog Karel Steiner. Poprvé starostka rovněž udělila poděkování za celoživotní práci v oboru, které náleží policistovi Martinu Voskovi.

Během slavnostního aktu laureáti získali také květinu a symbolický šek na 10 000 korun. „Je to ocenění za to, co vykonali ve prospěch našeho města a jeho občanů, za což všem nominovaným i oceněným právem náleží projev veřejné úcty a obdivu. Bez podobných lidí by byl náš českolipský život mnohem chudší. Chyběla by v něm řada nadšenců do kultury, sportu, charity i dobré skutky pro druhé," prohlásila starostka Žatecká. „Je to vyjádření naší hrdosti na město, kde žije a pracuje řada zajímavých a činorodých lidí, kterých si vážíme."

Poděkování v podobě drobného dárku dostali všichni nominovaní. Speciální poděkování starostka udělila muži, který minulý týden pomohl seniorce na sídlišti Špičák, kterou přepadl lupič.

Vizitky oceněných

Renata Grolmusová

Za dlouhodobou práci v oblasti kultury převzala poděkování Renata Grolmusová, scénografka, výtvarnice a kostymérka divadelního klubu Jirásek, která letos slaví významné životní jubileum. Českolipská rodačka Renata Grolmusová je absolventkou Střední umělecké sklářské školy v Kamenickém Šenově a po celý život tuto noblesní dámu provázejí její výtvarné vlohy.

Před rokem 1989 pracovala v propagaci, a tak se dostala k Jiráskovu divadlu, kde působila jako jeho aranžérka. Tuto profesi dávno odvál čas, ale divadlu a místnímu ochotnickému souboru zůstala věrná i po té, co se v roce 1990 pustila do podnikání.

Spolupráci s divadelním souborem Jirásek zahájila v roce 1985, kdy vytvořila kouzelnou scénografii a kostýmní návrhy k inscenaci Klapkovy úpravy hry W. Shakespeara Jak se vám líbí Jak se vám líbí? A hned přišly první ovace. Hlavní cena z celostátní přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov a nezůstala jediná. V průběhu dlouholeté práce pro soubor přišla další a další ocenění.

Navíc řada exponátů ze scénografií, které vytvořila, jsou trvalou součástí muzea českého amatérského divadla v Milíně a metody její práce slouží jako učební materiál studentům na DAMU. Její výtvarnou kreativitu a obrazotvornost můžete obdivovat i v jejích obrazech a keramice, a pokud chcete vidět její nejnovější dílo scénografa a kostymérky, zajděte k Jiráskovcům na Marata, jejich nejnovější představení v režii Václava Klapky.

Jiří Reichl

V oblasti sportu starostka ocenila dlouholetého člena TJ Lokomotiva a úspěšného hráče stolního tenisu Jiřího Reichla. Jako hráč stolního tenisu byl u všech největších úspěchů svého oddílu, kterým byla a je Lokomotiva. Jeho jméno bylo vždy mezi nejlepšími hráči Lokomotivy, jak v divizi, třetí i druhé lize a byl rovněž členem družstva, které hrálo v České Lípě jeden rok dokonce první ligu. V současnosti hraje krajský přebor 1. třídy.

Ve svých 72 letech je ve skvělé kondici a jeho úspěšnost dosahuje 74 %. Je tak nejlepším hráčem družstva. Mimo hraní byl i dlouholetým funkcionářem oddílu, kde více jak třicet let vykonával funkci pokladníka. V letošním roce se Jiřímu Reichlovi dostalo velké pocty, když byl výkonným výborem Krajského svazu stolního tenisu vyhlášen osobností stolního tenisu našeho kraje a jako první byl uveden do síně slávy Libereckého kraje.

Martin Voska

Poprvé starostka rovněž udělila poděkování za celoživotní práci v oboru, které náleží policistovi Martinu Voskovi. Příslušníkem Policie České republiky je od roku 1992. První dva roky své policejní služby vykonával na obvodním oddělení v České Lípě a od roku 1994 pracuje u hlídkové služby v České Lípě. Zde prošel všemi pozicemi a vzhledem k jeho velice dobrým služebním znalostem a dosaženým výsledkům, byl 1. listopadu 2010 ustanoven do funkce vedoucího hlídkové služby.

Patří k policistům, kteří jsou pro své podřízené velkým vzorem. Je zodpovědný a své služební povinnosti plní bez ohledu na osobní volno. Ani jako vedoucí však nesedí pouze v kanceláři, ale často v rámci zásahů hlídkové služby vyráží se svými kolegy i nadále do terénu. Má tak nemalou zásluhu na tom, že na území města Česká Lípa už několik let klesá pouliční kriminalita. Příkladná je rovněž jeho spolupráce s městskou policií. Ta je nezbytná pro společné zásahy v terénu, pro předávání informací i pro bezpečnostní akce prováděné na území města.

Karel Steiner

Pro vítězství v nové kategorii Nositel tradic českého řemesla si přišel myslivec a kynolog Karel Steiner.Nominaci na ocenění Karla Steinera zaslal ředitel českolipských městských lesů. Ocenění by si zasloužil hned v několika kategoriích. Za to jaký je to člověk, by mohl získat například poděkování v oblasti lidskosti. Za své dlouholeté angažmá v kapele Bigband by mohl být zase oceněn v oblasti kultury. Letos mu ale náleží poděkování za jeho celoživotní aktivity v oblasti myslivosti a kynologie. Díky tomu je nositelem jedné z nejstarších českých tradic, která je součástí našeho kulturního dědictví.

Působí nejenom jako dlouholetý člen Okresní myslivecké jednoty v České Lípě, ale také jako zkušební komisař při zkouškách adeptů o lovecký lístek a status mysliveckého hospodáře. Své odborné znalosti prokazuje také v kynologii, a proto se s ním v roli zkušebního komisaře potkají myslivci také u zkoušek loveckých psů. V myslivosti zúročuje i svoje hudební nadání jako trubač, který perfektně ovládá lesní roh. Pracuje také s mládeží, které ochotně předává své bohaté zkušenosti.

Josef Polák

Za práci s mládeží si ocenění přezval Josef Polák, předseda a zakladatel klubu Shotokan Sport Centrum Česká Lípa.„Tato cena nejlépe vystihuje činnost a práci trenéra a hlavně člověka Josefa Poláka," napsal v nominaci Jan Jakubíček.

Karatista, držitel 5. danu, předseda klubu Shotokan Sport Centrum Česká Lípa a předseda Libereckého svazu karate se 25 let věnuje trénování dětí a nezapomíná přitom ani na děti ze sociálně slabých rodin.

Je příkladem toho, jak se má pracovat s dětmi, do jejichž dětství se promítají zhoršené sociální podmínky rodiny, ve které vyrůstají. Osobně tyto rodiny navštěvuje a konzultuje s nimi i tréninky a závody svých svěřenců a tím je motivuje, aby děti vyměnily ulici za sport. „Náš hlavní trenér se nestará jen o blaho našich těl, ale i duší," míní Jan Jakubíček.

Pavla a Miroslav Bošovi

Se slzami dojetí v očích přijímali poděkování manželé Pavla a Miroslav Boškovi, pěstouni a dlouhodobí spolupracovníci českolipské Farní charity, kteří své zkušenosti předávají ostatním pěstounům. V rodině Pavly Bošové a Miroslava Boše má pomoc bližnímu svému své trvalé místo. Jako aktivní pěstouni vychovali ke svým dvěma synům také dvě děvčata, která u nich před lety našla nový domov. Dnes jsou už všechny děti dospělé, starší z děvčat Gabriela se vyučila, mladší Jana úspěšně studuje střední školu a dlouhodobě se věnuje hudbě a zpěvu.

Paní Bošová se několik let, kromě pěstounství, věnovala také dětem ve Farní charitě a nyní se spolu s manželem angažuje v organizaci KROK. Pan Boš je kazatelem Jednoty bratrské a jako takový právě ve farní charitě poskytoval duchovní služby potřebným a z jeho iniciativy vznikla i zmíněná organizace Krok. V rámci ní například pomáhají jako doprovázející organizace ostatním pěstounům. K dalším aktivitám patří Mateřské centrum Zahrádka, přednášky Cestománie, airsoftový klub, společné výlety a další a další zajímavé programy, které Krok nabízí a pořádá.

Dana Michutová

Ocenění za projev lidskosti zamířilo také do sportovní oblasti. Převzala jej Dana Michutová, která trénuje s handicapovanými klienty Denních a pobytových služeb Česká Lípa.Od roku 2012 pracuje jako sociální pracovnice v Denních a pobytových službách, kde se zaujetím sobě vlastním povýšila sportování na profesionální úroveň. S podporou svých kolegů a správnou motivací rodin dokázala, že několik talentovaných sportovců mohlo navzdory svému vážnému zdravotnímu postižení svůj sportovní um a talent prokázat na závodní úrovni i v mezinárodní konkurenci. Nejvýznamnějším úspěchem byla příprava sportovce Petra Čvančary na Speciální letní olympiádu v Los Angeles, kde letos v létě vybojoval její svěřenec stříbrnou medaili ve skoku do dálky a bronzovou ve vrhu koulí.

Sama je sportovkyní tělem i duší a sport používá jako terapii, která léčí duši, posiluje sebevědomí a dává nový smysl života lidem, kteří potřebují mnohem větší péči a podporu od svého okolí. Svěřenci Dany Michutové proto nedají na svoji trenérku dopustit. Vědí, že jejich Dana je nesmlouvavá, ale jedině díky této zarputilosti se pak všichni společně radují z medailí. A ani zdaleka nejde pouze o ty Petrovy z Ameriky.