Zasloužil se o partnerství měst a škol v českém Kamenickém Šenově a německém Rheinbachu. Heifried Glössner je prvním ze čtyř čestných občanů Šenova, na jehož počest studenti místní uměleckoprůmyslové školy vytvořili originální skleněnou plastiku.

Podobné pocty se postupně dočkají i další čestní občané sklářského města, mimo jiné světoznámý umělec René Roubíček. S nápadem přišlo Sdružení přátel Rheinbachu, které rovněž vyhlásilo veřejnou sbírku na podporu vzniku těchto děl.

„Myšlenka vytvořit plastiky ve spolupráci se sklářskou školou vznikla v zimě. První byla slavnostně odhalena v červnu v Dvořáčkově parku u příležitosti partnerské návštěvy z Rheinbachu k sedmdesátým narozeninám Helfrieda Glössnera," uvedla tajemnice sdružení Kateřina Ditterová.

Skleněné dílo vzniklo ve školních dílnách v rekordně krátkém čase. Odhalení další plastiky se chystá na polovinu září, kdy bude Kamenický Šenov po šestileté pauze hostit Mezinárodní sympozium rytého skla.

První plastika se už stihla stát terčem vandala, který ji před pár dny shodil z podstavce. „Bohužel, je to tak. Až se do školy po prázdninách vrátí studenti a učitelé, bude nutné dílo znovu vyleštit," potvrdil šenovský starosta František Kučera.

Vznik plastik může podpořit každý v rámci veřejné sbírky, č. ú. 265003784/0300.

Čestní občané města Kamenický Šenov:Karel Rybáček, bývalý ředitel šenovské sklářské školy, vychoval mnoho dnes již známých sklářských odborníků a výtvarníků. Zemřel náhle v roce 2006 během oslav 150. výročí založení sklářské školy v Kamenickém Šenově.
Peter Rath, sklářský obchodník, který propaguje Kamenický Šenov ve světě.
René Roubíček, světově uznávaný sklářský umělec. Podílel se například na československém pavilonu na výstavě Expo 58 v Bruselu. V lednu oslavil 92. narozeniny.
Helfried Glössner, zasloužil se o partnerství měst a škol v Šenově a v německém Rheinbachu.