S památkami to v Dubé umějí. Městečko na jihozápadě Českolipska s nimi zazářilo v rámci Libereckého kraje hned dvakrát. S projektem záchrany unikátní sušárny chmele zvítězilo v soutěži Památka roku 2020, kde postoupilo do celostátního kola. Citlivá rekonstrukce sušárny chmele Dubé pomohla rovněž v krajském kole k získání titulu Historické město roku 2020. Díky tomu se koncem června zástupci města zúčastnili slavnostních ceremoniálů předávání cen, které zorganizovalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

„Jsme nováčkem, členem tohoto sdružení jsme teprve od dubna roku 2019 a letos na jaře jsme poprvé poslali přihlášku do obou soutěží. Hned jsme postoupili za Liberecký kraj do celostátního kola, máme z toho pochopitelně radost,“ řekla starostka města Irena Žalovičová. Jak podotkla, konkurence v soutěži byla ohromná: „Bylo mi velkou ctí stát vedle představitelů všech oceněných měst. Panel města Dubá stál mezi takovými skvosty, jako je Kutná Hora, Olomouc, Opočno, Žatec, Praha 1 a dalšími.“

Letní slavnosti v Dubé na Českolipsku
FOTO: V Dubé slavili léto. Bavila Machálková, Hron, Ruml, i cirkus Chůdadlo

Sušárna chmele připomíná někdejší slávu dubského chmelařství a je celorepublikově významnou technickou památkou z druhé poloviny 19. století, která zaujme nevšedními kruhovými věžemi, které jsou typické v Anglii. Město Dubá za pomoci různých dotací pracuje na jejím zrestaurování sedmý rok. Dnes má novou fasádu, střechu i všechna okna a dveře.

„Ze sušárny mám ohromnou radost. Nejen pro ta prestižní ocenění a postupy do celostátních kol soutěží Památka roku a Historické město roku,“ zmínila starostka a dodala, že u ceny za loňskou obnovu sušárny chmele patří zásluha za výrazný posun její obnovy zejména Petru Kmínkovi, který obnovu táhne už několik let, a projektantovi Martinu Volejníkovi.

Žalovičová uvedla, že i letos Dubá pokračuje díky příspěvku ministerstva kultury v opravách. „Řešíme vnitřní elektroinstalace, vnitřní omítky a podlahu v přízemí budovy. Do využití plánovaného lokálního muzea ještě musíme ujít kus cesty, ale už teď je proměna objektu natolik významná, že se se již dnes stává cílem řady výletníků,“ řekla starostka Dubé.

Nedaleko Cvikova jsou obří podzemní prostory, které vznikly dolováním brusného písku.
Máchala v Pustých kostelech nenajdete, podzemní jeskyně jsou ale stále úchvatné

V případě dávné sušárny památkáři kladou důraz na zachování historických prvků. Podle Miroslava Kolky z Národního památkového ústavu v Liberci jsou detaily obnovy projektovány výhradně na základě doplňujících průzkumů. „K rekonstrukci zaniklých částí přispěly vedle průzkumu vlastní stavby rovněž nálezy dobových fotografií,“ uvedl Kolka. Podle něj novými průzkumy a dendrochronologickou analýzou stropních a krovových konstrukcí bylo doloženo, že dubská sušárna náleží k nejstarším objektům tohoto typu v českých zemích.

Kromě sušárny prošlo v Dubé obnovou například i Masarykovo náměstí, kde bývala dříve velká nevyužitá travnatá plocha. V současnosti je náměstí v centrální části vydlážděné a mohou se zde pořádat trhy nebo jiné kulturní akce. Starostka Žalovičová upozornila, že za kvalitně připravený program regenerace městské památkové zóny se zasloužila především Lucie Marysová, která dokument města v minulém roce vypracovala ve spolupráci s pracovníky památkové péče a po schůzkách s vlastníky objektů.

Oprava Hradčanského rybníka v Ralsku pokračuje
Oprava Hradčanského rybníka v Ralsku postupuje. Vyjde na desítky milionů

„V památkové zóně město investovalo do rekonstrukce střední části náměstí, kde vznikly trvalkové záhony a větší dlážděná část pro konání akcí, zároveň bylo vysazeno osm dubů, které v budoucnu nahradí stávající lípy,“ popsala. Radnice také u náměstí odstranila menší brownfield a nahradila ho parčíkem a vydlážděnou uličkou. Památkovou zónu hodlá vylepšovat i tento rok. „Například zmizí bednění z objektu bývalého hotelu Slávie a místo toho zde budou původní zasklená okna. Stále je co vylepšovat a na čem pracovat,“ slíbila dubská starostka.

V rámci vítězství získala Dubá navýšený příspěvek od ministerstva kultury 100 tisíc korun a dalších 100 tisíc jako dar od Libereckého kraje. „Chystáme se na podzim za tyto prostředky obnovit další vstupní portály sklípků, kterých máme v Dubé celý soubor a jsou také zapsány jako památka a některé z nich jsou součástí městské památkové zóny,“ zmínila Žalovičová.