V Navrátilově sále lidé vyslechli odborníky z praxe pracovníky Národního památkového ústavu Ivana Peřinu a Miroslava Kolku. Téměř jako v dětských letech nebo ve skautu se mohli návštěvníci ocitnout během Peřinovy úvodní teorie, kdy posluchačům popsal, že největším pomocníkem při určování stáří stavby jsou letokruhy dřevěných konstrukcí v domech.

„Odebíráme vzorky, které poté posíláme do laboratoře. Přitom je velmi důležité pochopit, zda jde o první, nebo druhotnou konstrukci," přiblížil Peřina.

Podobně jako například v domě číslo 46 v Novém Boru, kde dnes sídlí Turistické informační centrum. Původní stavba z roku 1699 totiž památkářům nabídla i vzorky z roku 1786. Přišli na ně během stavebně historického průzkumu před dvěma lety, když se v roubení domu objevil kaz.

Kromě nejstarší zástavby města, která se datuje k roku 1763 po tom, co město v roce 1757 získalo práva města a s nimi i pravidla k vyměření náměstí, hovořili památkáři i o domech na náměstí Palackého. V takzvané nové čtvrti zdůraznili například domy 170 a 171, kde byl do roku 1945 sklářský provoz a kvůli novému majiteli domů tam právě v těchto dnech probíhá průzkum. (