Konec doby bezplatné. Nový Bor bude dalším městem v regionu, kde budou řidiči za parkování na náměstí platit. Zdarma bude jen první půlhodina.

„Náměstí už není velké záchytné parkoviště jako před rekonstrukcí. Zpoplatnění přispěje k flexibilnějšímu využití parkovacích ploch tak, aby si občané města i jeho návštěvníci mohli vyřídit své záležitosti na úřadech a u lékařů nebo si nakoupit,“ vysvětluje starosta Jaromír Dvořák.

Nový Bor si připomněl 100 let od Rumburské vzpoury.
Nový Bor si připomněl 100 let od Rumburské vzpoury

Řidiči si od pondělí 2. července zaplatí za stání na náměstí i v úseku mezi radnicí a restaurací La Plaza. Po půlhodině zdarma bude stát každá hodina 20 korun, a to ve všední dny od 8 do 17 hodin a v sobotu do 12 hodin. Neděle a svátky budou nadále zdarma.

„Na náměstí jsou tři automaty, u základní školy, autobusové zastávky a u restaurace. Platit je možné hotově nebo kartou,“ upřesňuje vedoucí odboru správy majetku Jitka Kopčáková. Zároveň začne platit systém parkovacích kotoučů v Krátké ulici, kterou lidé využívají pro návštěvy lékařských ordinací. Parkovat tu bude možné jen dvě hodiny.

Náměstí Míru v Novém Boru.
Historickým městem roku Libereckého kraje poprvé Nový Bor

Náměstí Míru prošlo loni velkou obnovou za 25 milionů korun a počet parkovacích míst se po úpravách značně snížil. Pět míst navíc město vyhradilo jen pro chvilkové zastavení, třeba pro rodiče přivážející děti do školy.

Místa jsou označená značkou K+R podle anglického výrazu kiss and ride, tedy polib a jeď. „Apelujeme na řidiče, aby značku respektovali. Zároveň chceme upozornit, aby lidé neparkovali na vodicích lištách pro zrakově postižené, což se nyní stává,“ dodává Kopčáková.

Náměstí Míru v Novém Boru.
V Novém Boru reklamují nové akáty na náměstí

Za parkování na náměstí platí řidiči také v Doksech a České Lípě, kde je zpoplatněna i většina míst v přilehlých ulicích. Na parkovném město loni vydělalo přes 4,5 milionu korun. „Peníze jdou do údržby komunikací,“ podotýká mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.