Stovky lidí ročně sem zajíždějí autem. Parkují přitom podél hlavní silnice I/13 a často ji velmi nebezpečně přebíhají napříč. To vše proto, aby navštívili malé skalní město a unikátní přírodní památku Dutý kámen.

Kvůli nebezpečí, které tu při přebíhání silnice hrozí, a kvůli zvýšení komfortu chtělo město Cvikov u příjezdu k unikátní památce vybudovat malé parkoviště. Stavět se mělo už letos. Záměr se ale nakonec odkládá.

Celá řada výročí

„Nemáme to v rozpočtu pro letošní rok," říká Jaroslav Švehla, místostarosta Cvikova. „Investice letos půjdou na naši spoluúčast u věcí, na které jsme získali dotace a které jsou aktuálně důležitější. Jednak je to dokončení vodovodu v Lindavě, pořízení čistícího stroje a také rekonstrukce Sokolovny."

Dutý kámen je pískovcový skalní hřbet, dlouhý asi 600 metrů a vysoký 30 metrů, který se nachází kousek od silnice ve směru od Cvikova na Kunratice u Cvikova. Je zde dobře znát působení sopečného magmatu na pískovec. Díky němu vznikly víceboké sloupky vysoké dva až tři metry. Připomínají Varhany na Práchni u Kamenického Šenova, které jsou ale čedičové, zatímco tady jde o jiný druh materiálu.

S Dutým kamenem se letos pojí hned celá řada výročí. V září uplyne 50 let od jeho vyhlášení přírodní památkou. Přesně před sto lety tu zase členové Horského spolku pro nejsevernější Čechy vytesali kamenné schody i unikátní reliéf věnovaný německému básníkovi Theodoru Körnerovi, který proslul romantickými básněmi i dobrodružným krátkým životem, ne nepodobným tomu, jaký prožil Karel Hynek Mácha.

Körner zahynul ve dvaadvaceti letech v roce 1813 (letos tomu bude přesně 200 let) v jednom z mnoha střetů napoleonských válek.

„Před parkovištěm u Dutého kamene jsme museli upřednostnit hlavně naši sokolovnu, kterou využívá místní základní škola i veřejnost," objasnil Jaroslav Švehla. „Je to stará budova náročná na vytápění a spotřebu elektrické energie, a právě na snížení energetické náročnosti jsme letos dostali necelé dva miliony korun. Celá rekonstrukce je odhadnuté na bezmála sedm milionů korun, ale očekáváme, že do soutěže se přihlásí minimálně dvacet firem a že se nám podaří cenu stlačit dolů."