Poslední večeře, Jidášova zrada, zatčení Ježíše v zahradě Getsemanské, soud a ukřižování. To vše zažil na Bílou sobotu vodní hrad Lipý v České Lípě. Již počtvrté se hrad stal kulisou pro Pašijové hry, které přilákaly rekordních 1200 návštěvníků.
Biblický příběh v podání amatérských herců sledovalo téměř hodinu zaplněné nádvoří vodního hradu. „Jsme rádi, že se Pašijové hry staly ve městě tradicí, která každoročně přiláká více a více lidí,“ uvedl Petr Nárovec, kastelán českolipského hradu a jeden z otců myšlenky tohoto ojedinělého představení.
Ojedinělé především proto, že jako kulisy mu výhradně slouží prostory hradu. „Dostali jsem několik nabídek uvést Pašijové hry i na jiných místech, ale odmítli jsme. Tohle představení patří výhradně sem,“ podotkl Petr Nárovec, který se v sobotu představil hned v několika rolích, mimo jiné ztvárnil zrádného Petra.
Největší úspěch sklidila u přihlížejících Jidášova smrt, bičování a také reálně vyhlížející ukřižování Krista, které z prvních řad vyhnalo dětské diváky.
Českolipské Pašijové hry měly původně podobu živých obrazů. Zpracování se postupně měnilo a z obrazů se stalo divadlo. „Snažíme se každý rok přidat do představení něco nového, například postavy,“ dodal druhý hlavní organizátor Tomáš Křivánek, který se letos opět přesvědčivě zhostil role Ježíše Krista.