Někdo si pořizuje psa jako mazlíčka, jiný shání obranáře nebo partnera na myslivost. Existují také vyznavači vytrvalostních sportů, kteří chtějí se svým psem sdílet stovky nachozených a naběhaných kilometrů. Tak vznikl dogtrekking neboli sportovní disciplína, při které člověk se psem překonává extrémní vzdálenosti v co nejkratším časovém limitu. A právě tento sport byl inspirací pro vznik lehčí verze v podobě Strážského dogtreku. Jeho třetí ročník se uskuteční v sobotu 16. října ve Stráži pod Ralskem. Účastníci zároveň pomohou pejskům, co neměli na pánička dosud štěstí. Přijít podpořit dobrou věc je možné i bez psa.

„Dogtrekking je v podstatě orientační pochod na čas, každý účastník dostane mapu, na trase je několik kontrol. Naším cílem je však, aby si pochod užil i člověk, který není schopen překonávat dlouhé vzdálenosti a zároveň chce pomoci jiným pejskům, a proto jsme si pro účastníky připravili dvě verze trasy,“ říká Patrik Želechovský z pořádajícího spolku Järgen family. Kratší trasa měří 6 kilometrů, delší pak 18.

Na trase čeká pejskaře několik kontrolních bodů s kleštičkami, kterými si každý účastník označí startovní kartu. „Může se vyskytnout i náhodná živá kontrola, která se zaměří hlavně na dodržování zákazu volného pobíhání psů. V případě nedodržení zákazu hrozí vyloučení ze závodu,“ dodává Želechovský. Na startu, který bude v areálu hotelu Uran, nebude chybět nebude doprovodný program, občerstvení pro páničky i pejsky a soutěže.

Na úplný začátek připravila škola pro své žáky 2. – 9. tříd netradiční poprázdninové setkání na dvoudenním adaptačním pobytu v Poslově Mlýně.
Jubilejní rok českolipské Slovanky odstartoval. Škola letos slaví padesátku

Strážský dogtrek bude opět pomáhat. Loni účastníci vybrali přes 18 tisíc korun. „O tom, komu letos věnujeme výtěžek z akce, rozhodnou lidé. Z navržených útulků vytvoříme anketu u události na facebooku a veřejnost může hlasovat,“ vysvětluje Patrik Želechovský. Startovné je 250 korun a registrovat se zájemci mohou do 12. října na portálu naZávody.cz. Na slavnostním vyhlášení budou oceněni nejen nejrychlejší účastníci v různých věkových kategoriích, ale také nejmenší pejsek, který trasu ujde.

Prezence účastníků:

Prezence bude probíhat 16. října od 8:00 do 10:00 v areálu hotelu Uran ve Stráži pod Ralskem. Účastníkům bude přiděleno startovní číslo, itinerář, mapa, startovací karta a registrační balíček s překvapením.
Registrace ZDE

Povinná výbava:

• Startovací karta, mapa, itinerář (každý účastník obdrží při prezenci)
• Láhev s vodou a miska pro pejska
• Dobrá nálada a spokojený pes
• Očkovací průkaz s platným očkováním proti vzteklině
• V případě sportovní trasy je povinnost věk pejska minimálně 1 rok.