Z celkového rozpočtu 716 milionů korun vyčlenila Česká Lípa více než 110 milionů na investiční akce.
Z rozpočtu odboru rozvoje, majetku a investic bude v roce 2008 z provozních výdajů financována například výměna oken na českolipské základní umělecké škole v částce 2 mil. Kč, která bude předcházet plánované rekonstrukci celé fasády.
„V provozních výdajích investičního oddělení je rovněž zahrnuta částka na naléhavé opravy školských zařízení, opomíjené památky či spoluúčast města k požadované dotaci na výměnu sedadel v kině Crystal,“ říká starostka Hana Moudrá. Jako spoluúčast k dotaci je rovněž vyčleněna půlmilionová částka na rekonstrukci a vybavení tzv. otevřených sportovišť.
V investičních výdajích patří k nejvýznamnějším položkám výstavba propojení mezi Sluneční a Šluknovskou ulicí (10 mil.). Stavba spolu s propojením Špičáku a Lad řeší přístup k novému obchodnímu centru na Špičáku. „S touto investicí úzce souvisí i rekonstrukce Sluneční ulice, kterou jsme zahájili v loňském roce na podzim a letos by měla být dokončena,“ připomíná místostarosta Jan Stejskal. Nejenom na sídlišti Špičák, ale i na dalších českolipských sídlištích by letos měla pokračovat regenerace, jaká byla vloni provedena například v Norské ulici. „Regenerace, na kterou jsou v rozpočtu vyčleněny 3 miliony, v sobě zahrnuje kromě úpravy parkovacích stání a zeleně i úpravu ploch určených k dětským hrám,“ vysvětluje dále starostka. Rozpočet počítá i s další třímilionovou dotací pro svazek obcí na stavbu cyklostezky Varhany a probíhající rekonstrukcí školní kuchyně na Slovance.
Letos stavba inženýrských sítí a komunikací v lokalitě U Kola (5 mil. Kč), kde vznikne 45 stavebních parcel. „Budou pokračovat i úpravy městského parku. Práce se soustředí především na zprovoznění jezírka (2,5 mil.), kde byl vloni zahájen průzkumný vrt,“ doplňuje místostarosta.
Rozpočet počítá s první etapou revitalizace dubických rybníků a dokončením Sportareálu.