Vůbec se s tím nemazlil. Sudí vytáhl červenou, ale kravařský fotbalista Michal Nehonský si to vyřídil po svém. Pěstí do spánku srazil k zemi protihráče Radka Vošvrdu z Kamenice. Ten skončil s těžkým otřesem mozku v nemocnici. Neférový zákrok může mít dohru u soudu, na který se chce obrátit rodina zraněného hráče.

Konat bude i fotbalový svaz. Nehonskému hrozí, že si až dva roky nestoupne na trávník. „Být tam, tak ho snad…," reagoval den po nedělním zápase Josef Vošvrda, bratr napadeného hráče.

Hráči a vedení klubu FK Kravaře se od zkratu Michala Nehonského distancují. „Byl to naprosto zbytečný zákrok. Omlouváme se Radkovi Vošvrdovi a celému klubu," řekl předseda kravařského týmu Jaroslav Kříž. Deník se snažil kontaktovat Michala Nehonského, aby mu poskytl prostor pro vyjádření. Měl vypnutý telefon, na zaslané sms zprávy nereagoval.

Bylo krátce před koncem zápasu okresního přeboru. Domácí Kravaře prohrávaly s Kamenicí u Zákup 0:2, když po faulu na půlce nařídil sudí trestný kop na bránu hostů. Tam se začali Vošvrda s Nehonským slovně štengrovat. Rozhodčí odměnil žlutou kartou jako viníka Vošvrdu, a protože byla druhá, vyfasoval hned v závěsu červenou. Nehonský zvolil svůj způsob odvety. Dobře mířenou ranou do spánku Vošvrdy. „Udeřil uzavřenou dlaní," stojí v zápisu z utkání pro fotbalový svaz.

„Radek se skácel k zemi. Byl chvíli bez sebe. Hned se volala záchranka, na nosítkách ho odnesli do kabin," popsal hráč Kamenice u Zákup Jiří Pokorný. „Záchranáři odvezli hráče s poraněním hlavy do českolipské nemocnice," řekla mluvčí krajských záchranářů Lenka Markovičová.

„Bratr má otřes mozku, byl v bezvědomí, doktoři měli podezření na poškození oka. Neviděl na něj, ale to je už lepší. Musí na neurologické vyšetření. Zatím nevíme, kdy ho z nemocnice propustí," popsal Josef Vošvrda.

Na kravařské hřiště dorazili i policisté, které přihlížející zavolali. Protože ale podle českolipské policejní mluvčí nepadlo trestní oznámení za napadení, stojí policisté mimo hru. Prozatím.

Tvrdý trest za hrubé chování

„Budeme podávat trestní oznámení a vše chceme řešit soudně. Sám jsem hrál fotbal, vím, co se na hřišti mezi hráči děje, ale tohle je nepřijatelné," říká Josef Vošvrda s tím, že rodina chce rovněž kontaktovat vedení okresního fotbalového svazu. „Chceme na ně apelovat, aby se vše nevyřídilo tím, že Nehonský dostane distanc jen přes prázdniny a pak zase začne úřadovat. Nebylo to totiž poprvé, co takhle někoho sestřelil," doplnil bratr zraněného hráče.

Tvrdý trest pro provinilce chce i kravařský klub. „Je tam takový požadavek co nejpřísnějšího potrestání z jejich strany. V případě tělesného napadení a zvláště, jestli tam je následná pracovní neschopnost, se hranice pro zákaz hraní pohybuje v rozmezí tři měsíců až dva roky," řekl předseda OFS Karel Fischer a dodal, že se hrubým nesportovním chováním Michala Nehonského bude ve čtvrtek zabývat okresní disciplinární komise.

Box a krev v Kamenickém Šenově Není to poprvé, co byl Michal Nehonský účastníkem bitky na fotbalovém hřišti. To se proměnilo v boxerský ring před čtyřmi lety v Kamenickém Šenově. Záchranka tehdy odvezla pro změnu Nehonského. Za atak na něj si dvacet měsíců nekopl do balonu šenovský Václav Nemlein. Všemu předcházela strkanice mezi hráči Kravař a Kamenického Šenova. „Nehonský udeřil pěstí do obličeje jednoho z mladších šenovských hráčů. Kartu nedostal, i když rozhodčí stál kousek od nich," popsal tehdejší incident Deníku předseda šenovského klubu Jiří Pavlas. Viděl to ale domácí Václav Nemlein. Když byl Nehonský předkloněný a upravoval si štulpny, přišel k němu a udeřil ho do tváře s takovou silou, že mu zlomil lícní kost. Incident šetřili kriminalisté. Aktéři bitky se tenkrát dohodli na finančním vyrovnání.