Laciná reklama pro pár vyvolených podnikatelských subjektů, které v otázce zaměstnanosti neudělaly nic pro Nový Bor. Tak charakterizují dosavadní průběh příprav prestižního mezinárodního setkání sklářů IGS 2012 iniciátoři petice v Novém Boru.

„Prostřednictvím petice požadujeme, aby se na organizaci podílely podnikatelské subjekty pouze z Nového Boru. Ty odvádí daně městu a nelze, aby se rozdělily mezi organizátorské firmy, jež ani nemají sídlo podnikání v Novém Boru,“ uvedl jeden z iniciátorů petiční akce Pavel Danys.

V čele by měl stát prezident

Ten doplnil, že IGS má sloužit zejména ke zviditelnění města a jeho sklářského průmyslu a nikoliv k laciné reklamě vyvolených.

Podle něj petici podepsalo zhruba šest desítek lidí podnikajících ve sklářském oboru. Archy kolovaly pouze dva dny. „Chtěli jsme je včas předat na radnici, aby se obsah petice stihl probrat na jednání zastupitelů tuto středu,“ upřesnil na vysvětlenou Pavel Danys.

V souvislosti s projednáváním petice chtějí její organizátoři rovněž navrhnout, aby byla vytvořena funkce prezidenta IGS. „Měl by to být garant sklářů ve městě. Naším jediným kandidátem je Petr Novotný,“ upřesnil Pavel Danys.

Prezident? Nesmyslný nápad

Petr Novotný šéfuje známé sklářské firmě Ajeto Lindava a je zároveň novoborským zastupitelem. „Tohle je nesmyslný nápad. V čele sympozia je starosta Jaromír Dvořák. Pokud to chtějí nějak měnit, ať jednají s organizačním výborem,“ reagoval na nominaci Petr Novotný.

IGS proběhne v Novém Boru letos v říjnu po jedenácté. Jeho smyslem je propagace českého skla na evropské i celosvětové úrovni.

Podpořil je premiér i kníže

Záštitu nad akcí převzal mimo jiné premiér Petr Nečas a aktuálně ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Tradici sympozia založil v roce 1982 sklářský gigant Crystalex. Tehdy poprvé do svých provozů pozval výtvarníky a designéry z celého světa, kde za asistence zdejších sklářů realizovali své myšlenky a návrhy. V tříletých intervalech se pak v průběhu téměř třiceti let vystřídalo na novoborských sympoziích více než pět stovek umělců.

Prestižní akce měla na kahánku před třemi lety v souvislosti s krachem Crystalexu. Organizaci jubilejního desátého ročníku pak na poslední chvíli na sebe vzalo samo město a zaštítilo akci i finančně. S tím přišly novinky. Umělci poprvé tvořili v několika místních sklářských firmách, mimo jiné v Ajeto Lindava, Sklárny Slavia N. Bor nebo TGK Skalice u Č. Lípy.

Podle novoborského starosty Jaromíra Dvořáka se takový princip osvědčil, a proto se některé z firem budou na velkém podniku podílet i letos.

Egermann chybí

„V souvislosti s poskytnutím prostor, výrobních kapacit a potřebného zázemí pro tvořící umělce vynaloží za dobu sympozia statisícové částky,“ vysvětlil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Mezi letošním výčtem spolupořadatelských firem chybí novoborské sklárny Egermann, jejichž zástupce Robert Uksa je i jedním z organizátorů petice k průběhu IGS.

„Firmu Egermann jsme k účasti vyzývali opakovaně. Vnímáme ji jako významnou sklárnu v rámci novoborského regionu. Problém ale nastal, když jako svého zástupce do organizačního týmu nominovali pana Stehlíka. Jeho činnost a působení během minulého IGS ostatní členové hodnotili záporně a další spolupráci s ním tak odmítli. Navrhovali jsme, aby Egermann jmenoval jiného zástupce, ale to zamítli,“ vysvětlil Jaromír Dvořák.

Ten připomněl, že přípravy probíhají již půl roku. „Kdo chtěl, mohl již projevit zájem o participaci na organizaci sympózia.

Nicméně i firmy, které se pořadatelsky podílet nebudou, mají možnost se zapojit, a to formou Dne otevřených dveří pro návštěvníky sympozia,“ dodal starosta Dvořák.