Jak vnímáte současnou situaci, zejména pozici vlády?
Vláda je ohrožená, minimálně v současném složení. Připomínám, že Věci veřejné do této vlády původně vstupovat nechtěly, chtěly ji jen podporovat z poslanecké sněmovny. Ale na žádost koaličních partnerů přijaly zodpovědnost za ministerstva dopravy, školství, místní rozvoj a vnitra. Asi se v té době nečekalo, že se ministři za Věci veřejné rychle emancipují a začnou razantně prosazovat program strany.

Některé z těchto razantních kroků však nejsou po vůli koaličním partnerům, především připomínám vleklý boj o možnost jmenovat nového policejního prezidenta. Další zděšení nastalo, když byl vyměněný šéf protikorupční policie. Především tyto dva kroky velmi vadily občanským demokratům. Nelze se tedy divit, že pan premiér ministra vnitra příliš nepodporoval v jeho úsilí.

Nyní se tedy naskytla vhodná příležitost, ale logické důvody pro odvolání Radka Johna chybí. Jako legrační mi připadá, že má být odvolán proto, že je z ABL, kde nikdy nepracoval. Ani nebylo doposud vysvětleno, co vadí na bývalém zaměstnavateli ministra Dobeše tolik, že nesmí pokračovat na školství. Státní maturity byly mnohokrát odkládány a nikdo z Dobešových předchůdců nenašel odvahu uvést je do života.

Jak se odráží celostátní situace v regionech?
V každém případě ať VV budou nebo nebudou ve vládě, budou pokračovat nejenom v prosazování svého volebního programu, ale i ve svém dalším rozvoji a transformaci do celorepublikové strany. V současné době nejen v České Lípě, ale i v dalších místech vznikly a vznikají kluby Věcí veřejných, tvoří se krajské struktury v celé republice a celé toto úsilí bude završeno konferencí na konci května, kde budou právě vznikající krajské struktury zakotveny do stanov.

Na konferenci budete volit předsedu strany. Hovořilo se o tom, že jste jedním z kandidátů.
Já sám děkuji všem, kteří mě nominovali na předsedu Věcí veřejných, ale hodlám se kandidatury vzdát ve prospěch Víta Bárty.