Tři měsíce před začátkem Mezinárodního sklářského sympozia, nad kterým převzal záštitu premiér i ministr zahraničí, začíná Novým Borem zmítat aféra, do které jsou zapojeni představitelé nejvýznamnějších skláren ve městě.Představitelé sklárny Egermann v archivech ministerstva vnitra vyhledali poté a zveřejnili spis, který v druhé polovině osmdesátých let vedla Státní bezpečnost na Petra Novotného, proslulého novoborského skláře, výtvarníka, spolumajitele firmy Ajeto a dnes také novoborského zastupitele.

Jednatel sklárny Egermann Robert Uksa a umělecký ředitel sklárny Radek Stehlík si tak vyřizují své účty za to, že jejich sklárna nemá svého zástupce v organizačním výboru Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2012, které v Novém Boru proběhne v říjnu.

Materiály, které Uksa se Stehlíkem zveřejnili a rozdávají na CD, dokazují, že si StB v roce 1985 Petra Novotného vyhlédla jako kandidáta spolupráce a získávala od něj informace zejména o průběhu sklářských akcí v zahraničí a jeho kontaktech na některé zahraniční ambasády v Československu.

Spis obsahuje Novotným podepsaný závazek spolupráce i doklady o tom, že StB Novotnému příležitostně za jeho spolupráci platila. Na druhou stranu z toho, co dnes ve spisu zůstalo, není vůbec zřejmé, že by Novotný někoho poškodil. Ze záznamů spíše vyplývá, že estébákům vyprávěl naprosto neškodné věci o tom, jaký věhlas má české sklo v zahraničí nebo jaká je životní úroveň v „kapitalistické cizině".

„Nechci to vůbec komentovat. Je to kampaň proti mně. Kdyby nepřišli s tímhle, tak si najdou zase něco jiného," uvedl pro Českolipský deník spolumajitel sklárny Ajeto Petr Novotný.

„Dělají všechno pro to, aby to bylo co nejhorší. A touží po tom, aby se to zveřejnilo a probíralo. Nejlepší by bylo to vůbec nekomentovat."

Kámen úrazu: odmítnutý Stehlík

Spouštěcí moment celé aféry s vytahováním špíny na Novotného vznikl na první schůzce přípravného výboru letošního sklářského sympozia a souvisí s mezilidskými vztahy. Klíčovou roli v tom hraje umělecký ředitel Egermanna Radek Stehlík.

Ostatní členové výboru s ním totiž nechtěli spolupracovat a vyzvali jednatele sklárny Egermann Uksu, aby nominoval někoho jiného. Jenže Stehlíka se to dotklo a Uksa někoho jiného jmenovat odmítl.

„Chtěli jsme, aby měla sklárna Egermann jako významný výrobce a zaměstnavatel své zastoupení v organizačním výboru. Posílali jsme jim také dopis, kde jsme je vyzývali ke spolupráci. Od pana Uksy jsme pak ale dostali vyjádření, že se na přípravě sympozia jejich firma podílet nebude," popisuje Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru a šéf organizačního výboru IGS 2012.

Šli do archivu a šíří spis StB

Uksa pak na odmítnutí Stehlíka zareagoval po svém. V Praze si v archivech ministerstva vnitra nechal vyhledat Novotného spis a kopie obsahu spisu teď Stehlík šíří a přinesl je také na zasedání zastupitelstva.

Na dotaz Deníku, proč zosnoval takovou kampaň, nechtěl včera Robert Uksa odpovědět. Původně se zdálo, že komentář poskytne. ale na dotazy odpovídal jen jinými otázkami. Pak už se vyjádřit nechtěl a začal si klást nesplnitelné podmínky, za kterých se vyjádří.

Uksova a Stehlíkova diskreditační kampaň Petra Novotného má v Novém Boru negativní ohlas. Velké množství sklářů a sklářských výtvarníků už Novotnému vyjádřilo svoji podporu.

Novotného si ostatní váží

„Hluboce si Petra Novotného vážím a to, co se děje, považuji za svinstvo. Nechápu, že se k tomu vůbec může někdo snížit," uvedl František Janák, sklářský výtvarník a bývalý ředitel uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově.

Právě Janákovo jméno v estébáckém spisu Petra Novotného také figuruje. Je součástí seznamu šedesáti jmen, který vytváří dojem, že to jsou všechno lidi, na které měl Novotný „donášet".

„Já jsem ten jeho spis viděl. To jsou všechno zprávy, které těžko mohly někomu uškodit, a už vůbec ne mně," konstatoval Janák.

„Každý, kdo tu dobu pamatuje, tak musí vědět, jak StB dokázala manipulovat s lidmi a jak je dokázala tlačit do rohu. To se mohlo stát komukoliv z nás. Petra Novotného považuji za absolutně slušného člověka."

Kampaň neohrozí IGS

Radek Stehlík ve středu uvedl, že kvůli odhalení „pravdy" o Novotném teď designér a někdejší přítel a spolupracovník Novotného Bořek Šípek zvažuje, zda se vůbec novoborského sympozia zúčastní. Šípek má k tomu své vlastní důvody. Před třemi lety se ve zlém rozešel s Novotného sklárnou Ajeto a celá věc měla dokonce dohru u soudu.

Stehlík s Uksou se snažili také přesvědčit zastupitele, že kvůli Novotnému je IGS 2012 v ohrožení a neuskuteční se. „Nemám od účastníků sympozia jediný signál, že by se ho nechtěli zúčastnit. Naopak zejména v zahraničí sklízíme velmi spontánní obdiv. Všichni to chápou jako manifest vzestupu našeho sklářství," uklidnil obavy starosta a předseda organizačního výboru Jaromír Dvořák.

Fakta ze spisu Petra Novotného

- StB si Novotného vyhlédla v roce 1984, když žádal o vízum, a zařadila ho do svazku „Vyjíždějící osoby Nový Bor, Cvikov"

- v roce 1985 založila StB na Novotného spis jako na „kandidáta spolupráce"

- ve spisu ho StB označila za „špičkového pracovníka, o kterého je projevován zájem ze strany většiny západních sklářských výtvarníků a umělců"

- chtěla ho využít zejména pro získání informací o lidech z ambasády Itálie, kteří Novotného kontaktovali kvůli sklářským výrobkům

- Novotný měl také podávat zprávy o průběhu sympozií a sklářských akcí v zahraničí

- aby si StB ověřila kvality Novotného, nasadila na něj dva své agenty

- agenti na Novotného pěli chválu, byl podle nich mimo jiné svědomitý, ocenili také, že žije spořádaným životem a dochází na soukromé hodiny cizích jazyků

- podle zápisu podal Novotný do srpna 1987 StB 35 zpráv, součástí spisu ale není ani jedna

- podle zápisu Novotný za své zprávy nedostal do srpna 1987 žádnou odměnu ani jinou finanční náhradu

- součástí spisu je podepsaný závazek spolupráce z října 1987, k podpisu mělo dojít na chatě na Děčínsku, StB přidělila Novotnému krycí jméno „Martin"

- od října 1987 měla StB Novotnému začít platit, šlo buď o finanční náhradu za cesty do Prahy nebo „odměnu za spolupráci"

- spis dnes obsahuje pouze zprávy, které napsala StB (nikoliv sám Novotný)

- zprávy ve spisu obsahují řadu chyb a nepřesností, o otci Novotného StB jednou píše, že je „bezpartijní", o kus dál ho ve stejné zprávě označuje za „člena KSČ" atd.

Michael Polák