Sen o pivu z Českolipska je od úterý zase o kus blíž realitě. Do pivovaru ve Cvikově, který prochází rozsáhlou obnovou a v příštím roce se tu má po bezmála půl století znovu vařit pivo, už dorazily první části pivovarnické technologie.

U cedule, oznamující začátek obce Cvikov, v úterý ráno netrpělivě vyčkávala malá skupinka v čele s kameramanem. O chvíli později tady vznikly unikátní video záběry: hranici města Cvikov právě překročil kamion s naloženou technologií, mezi níž nechyběly takzvané mladinové pánve (v nichž se pivo vaří), spilky (kde kvasí) i obří dřevěný sud.

Náklad pak kamion převezl do areálu pivovaru. V jeho interiérech už několik týdnů pracují dělníci, nádvoří pivovaru je zatím plné vyvezené stavební suti. Zdi jednotlivých místností uvnitř jsou obouchané až na cihly a dostanou nový vzhled. Pak dojde k instalaci dovezené technologie.

Stáčet se bude Luž a Klíč i osmička

„Tu se nám podařilo získat z Německa z rodinného pivovaru, který zhruba před dvěma lety ukončil provoz," popsal novoborský podnikatel Jiří Jakoubek, majitel areálu a investor jeho obnovy, jinak také generální ředitel společnosti Jakub, podnikající ve velkoobchodu s elektromateriálem.

Ve Cvikově by se mělo vařit „pivo Lužických hor", desítka a dvanáctka by měly nést jméno po nejznámějších vrcholech v okolí, Luži a Klíči. První litry nového piva by se měly stočit už v létě 2014. Pivovar chce také produkovat sedmi nebo osmistupňové pivo, které se ve Cvikově vařilo i v minulosti a které chce nabízet především do horkých provozů okolních skláren.

Kamiony do Cvikova přivezly první části pivovarnické technologie i obrovský dřevěný sud.Investor plánuje pivo plnit zpočátku do sudů a do pet lahví, plnění do skla po rozjezdu pivovaru není vyloučené.

„Projekt pivovaru Cvikov je pro mě návratem k tomu, co jsem vystudoval Vysokou školu chemickotechnologickou. Vloni jsem se shodou okolností sešel s jedním ze svých tehdejších spolužáků, který se v oboru pivovarnictví celých dvacet let pohybuje. Bavili jsme se mimo jiné o tom, kolik bývalých pivovarů je zavřených," popsal už dříve Jakoubek, jak se rodila myšlenka obnovy pivovaru ve Cvikově.

„Ve stejné době jsem se dozvěděl, že je zdejší areál na prodej. Byl jsem se tu podívat a to rozhodlo."

V areálu má být penzion i restaurace

Obnova celého areálu má probíhat v několika etapách. „Nejdříve chceme rozjet pivovar. V areálu ale plánujeme otevřít také restauraci a později bychom tu rádi měli i penzion," nastínil už dříve plány Jiří Jakoubek.

Pivovar, stojící ve Cvikově u výjezdu z města směrem na Jablonné v Podještědí, v těchto místech vyrostl v letech 1866 až 1882. Pivovar vlastnilo do roku 1948 měšťanstvo, po znárodnění se stal součástí národního podniku Severočeské pivovary se sídlem v Lounech.

Jeho provoz byl ukončen roku 1968 (na jedné ze zdí uvnitř budovy se dochoval nápis „Vůl Vojta zavřel pivovar 1.1. 1968"). Ve sklepích se později pěstovaly žampiony, další části budovy sloužily ke skladování. V posledních letech tu byl sklad nábytku, autodílna a v jedné části dokonce i vyhlášená diskotéka.