Netrpělivost. To je jedna z věcí, se kterou se musí v těchto dnech poprat vznikající Pivovar Cvikov. Vinou skluzu v přípravě výrobní technologie se očekávaná piva Klíč, Luž a Sklář ve Cvikově ještě nezačala vařit, ale zájem mezi lidmi o ně je už nyní obrovský.
„Setkáváme se s velkým množstvím pozitivních reakcí. I ze sociálních sítí máme ohlasy, že tím lidé žijí. Denně dostáváme stovku mailů, ve kterých nám píšou lidé, kteří s pivem pracují, běžní lidé, ale také například sběratelé, kteří chtějí poslat naše pivní tácky," popsal novoborský podnikatel a hlavní investor cvikovského pivovaru Jiří Jakoubek. „Naši obchodníci už objíždějí případné odběratele a všichni se ptají, kdy už budou piva hotová.. Je to pro nás závazek navíc, nesmíme tyto lidi zklamat."
Skluz, který pivovar nabral, je podle Jakoubka způsobený několika faktory.
Čekání na odborníky
„Jedním z nich je obrovská byrokracie, která je nutným zlem, abychom vůbec mohli oficiálně něco zprovoznit. Papírů, potvrzení a razítek je potřeba obrovské množství. Na všechno jsou lhůty, spojené s čekáním, jestli se někdo neodvolá," nastínil Jakoubek překážky, které musí pivovar překonávat. Byrokracie podle něj zbrzdila například budování inženýrských sítí v celém areálu pivovaru.
Zpoždění nabral i kvůli náročnému sestavování pivovarnických technologií. „Vyžaduje si to velký podíl lidské práce, která se nedá urychlit. Navíc specialistů v této branži není mnoho a jsou vytížení. Pokud chceme, aby technologie byla kvalitní a od počátku všechno fungovalo tak, jak má, tak nám nezbývá nic jiného než respektovat termíny kvalitních specialistů," zmínil Jakoubek. „Takto jsme například nabrali skluz při instalaci varny, a to kvůli tomu, že jsme čekali na jednu kvalitní firmu, o kterou jsme stáli."
Navzdory zpoždění věří investor, že celému cvikovskému pivovarnickému systému vdechne život ještě do konce prázdnin. „Pokud všechno půjde, jak předpokládáme, tak někdy na konci srpna bychom mohli rozjet zkušební provoz. Což znamená, že pivo jako hotový výrobek bude zhruba za měsíc a půl po tom. Čili v půlce října bychom chtěli uvést na trh všechna tři naše piva," nastínil podnikatel Jakoubek.
Zároveň naznačil, že pivovar rozhodně nehodlá skluz nějak uměle zkracovat či dohánět. „Pokud se chceme představit pivem v nejlepší kvalitě, tak nemůžeme zkoušet něco ve výrobě ošidit nebo urychlit. Začínat s nekvalitním výrobkem nebo polotovarem si nemůžeme dovolit. Hlavně proto, abychom nezklamali to obrovské množství lidí, kteří se o nás nyní zajímají," tvrdí.
Pokud jde o technologie a vybavení, tak už je ve cvikovském pivovaru kompletně hotový ležácký sklep, ve kterém probíhá dokvašování a zrání piva. Je v něm uloženo všech 22 ležáckých tanků. Na konci minulého týdne už byla dokončená také zpožděná varna. Postupně se začínají oživovat další technologické části.
Lešení jde pryč
V těchto dnech by také mělo ze zdí rekonstruované budovy pivovaru postupně mizet lešení a Cvikované i lidé, kteří projíždějí kolem, by tak už měli vidět pivovar v plné kráse. „Postupujeme tak, abychom se co nejvíce přiblížili jeho původnímu vzhledu," nastínil stavbyvedoucí Petr Minařík. „Pivovar byl postavený v 60. letech devatenáctého století, ještě se nám podařilo najít původní plány a k nim se snažíme všechno směřovat. Pouze technologie uvnitř pivovaru bude nová, jinak vše bude tak, jak bylo navržené."
Podle Minaříka to s sebou nese zvýšenou náročnost práce. „Pracujeme s materiály, které už dnes používají jen památkáři na chráněných objektech. Na fasádu se například složitě a dlouho nanáší vápenné materiály, ale díky tomu získá patinu, jakou chceme mít."
Na zahájení výroby na konci srpna by měl do Cvikova přijet biskup litoměřické diecéze Jan Baxant, který by měl vysvětit pivovar i požehnat pivu. Větší slavnost pro širokou veřejnost by se pak měla odehrát v polovině října, až pivovar uvede své moky na trh. Současně s prodejem piva začne provoz i pivovarská restaurace (prodejna u vjezdu do areálu bude ale hotová a otevřená až později).
Dvacet lidí u piva
V pivovaru by v první fázi mělo pracovat dvaceti lidí a dalších deset v pivovarské restauraci. Kromě sudů chce Pivovar Cvikov v první fázi stáčet pivo ještě do PET lahví. O prodeji v klasických skleněných lahvích zatím neuvažuje. Ačkoli investor nevyloučil možnost, že pivovar by si nechal udělat limitovanou sérii v lahvích.