Jablonecký výrobce české chůvičky Nanny, monitorující dech kojence v postýlce, je mírně řečeno rozezlen. Od minulého týdne exkluzivně internetové obchody www.rajmaminek.cz a www.zdravotnickepotřeby.cz nabízejí plagiát jejich monitoru dechu, a to dokonce pod stejným názvem.

„Až hledáním na internetu jsme zjistili, že pochází z Asie. Což nikde navíc v nabídce není uvedeno,“ zlobí se vedoucí tuzemského prodeje Jablotron Alarms Viktor Slanař.

Prodejem dovážených chůviček se bude zabývat Česká obchodní inspekce (ČOI). „Obdrželi jsme stížnost od společnosti Jablotron Alarms a připravujeme šetření,“ uvedl mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Obchodníci ale nařčení odmítají s tím, že jablonecký výrobce nemá na Nanny žádný patent či registrovanou obchodní značku. Skutečného výrobce ale nikde neuvádějí.

Země původu: Made in Taiwan

Odkud výrobek pochází dokladují internetové stránky z Asie.

Internetová nabídka na: http://www.china-direct-buy.com/v/4/product_detail/2932336/BABY_BREATHING_MONITOR.html


Potřebné atesty prý obchodníci mají

Maminka z Liberce, která si dovezený výrobek na podnět Jablotronu přes internet koupila, ale ani na opakovanou výzvu žádný certifikát neobdržela a není k dispozici ani na internetu.

Chůvičku nabízejí internetové obchody www.zdravotnipotreby.cz a www.rajmaminek.cz

Podle Slanaře ale jde o nekalou soutěž. Je připraven bránit českou chůvičku i soudní cestou. „Další cestou je prokázání nezpůsobilosti prodeje, tedy že nesplňuje závazné požadavky legislativy. Výrobek musí být posouzen nezávislou zkušebnou,“ uvedl Slanař. Pokud bude třeba, nechají na vlastní náklady posouzení státním zkušebním ústavem udělat.

„Taiwanskou BM 07 už zkoumají naši vývojáři a jsme otřeseni nekvalitní prací plagiátorů,“ konstatoval Slanař. Jednotlivé díly vyhodnocovací jednotky do sebe nezapadají přesně, kontakty baterií jsou zoxidované, ačkoli ještě nebyly použity. „Pájení je samý studeňák. Práce někde na koleně,“ dodal Slanař.

Obě chůvičky jsou za stejnou cenu

České e–shopy uvádějí napodobeninu v nabídce jako novinku s akční zaváděcí cenou sníženou z 2 999 korun na 1 950. Jde podle nich o vylepšený model. Podle Slanaře ale co se podložky týká, zřejmě špatně okopírovali jejich předchozí verzi.

Přístroj dováží Amulet – chráněné dílny s.r.o. z Náchoda. Vyjádření jednatele Aleše Vrbaty se nepodařilo získat. „Je na dovolené a jeho kolegyně také,“ informovala pracovnice provozovny.
#nahled|https://g.denik.cz/10/1b/znanny_2010__27_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/10/1b/znanny_2010__27.jpg|Chůvičku nabízejí www.zdravotnipotreby.cz a www.rajmaminek.cz. Zatímco u českého výrobce nechybí nejen údaj o výrobci ale anii certifikát. U dovezené původ zákazník nepozná. Jedený doklad: prohlášení dovozce.#

Příliš sdílní nebyli ani provozovatelé internetového obchodu. Vedle Honey Baby BM–07 mají v nabídce také jablonecký Baby monitor dechu Nanny BM–02. Oba pod nabídkou NANNY, přestože taiwanský výrobek na obalu název Nanny nenese.

Nápadně podobný text je náhoda

Věra Vernerová ze společnosti TAKU TECH, provozující internetové obchody, odpoledne přislíbila zaslat již připravenou tiskovou zprávu s vyjádřením majitele. Do doby uzávěrky tištěného listu však nepřišla, ani po 19. hodině. Pro ČTK uvedli, že v návodu k použití výrobku jsou uvedeny všechny důležité informace, které jsou potřebné pro jeho bezpečné použití.

Na internetovém portále obchodníků také zájemci najdou Doporučené použití: "Monitor dechu je určen pro kojence o minimální hmotnosti 2 kg. U dětí s váhou do 4,5 kg doporučujeme umístit podložku přímo pod miminko (resp. pod prostěradlo), zabráníte tím nežádoucímu spínání alarmu. Monitor je homologován do 15 kg váhy dítěte."

K tomu se vyjádřil tatínek ročního chlapce ze Bzí na Železnobrodsku, který po jeho narození Nanny od Jablotronu domů koupil: "Neumím si představit položit kluka přes prostěradlo přímo na podložku, to je jako by ležel na prkénku na maso, jak je to tvrdé."

Slanař namítá, že návod velikosti jednoho archu A4 je zcela nedostačující a navíc se text nápadně podobá jejich verzi, jakoby opsané z brožury Jablotron. „Nabízejí jako my i prodlužovací kabel, leč dovezené balení jej neobsahuje,“ upozornil Slanař.

„Vzhledem k tomu, že BM-07 a BM-02 jsou produkty určené ke stejnému účelu, nelze se nevyhnout podobným formulacím v návodu k použití, ale rozhodně se nejedná o kopírování,“ konstatoval Jan Kubeš od letošního února člen představenstva a jediný akcionář TAKU TECH.

Používáte dětskou chůvičku? Je podstatná kvalita nebo cena?

Lékařský versus zdravotnický přístroj

Dovozce společnost Amulet v dohledatelném dokumentu na internetu uvádí, že nejde o lékařský přístroj. Nanny BM-07 od Jablotron Alarms je certifikovaným zdravotnickým přístrojem podle platné legislativy EU.

Kromě certifikátů ze Státního zkušebního ústavu má certifikát CQS (Czech Association for Quality Certification – Sdružení pro certifikaci systémů jakosti), IQ NET (The Internation Certification Network) a samozřejmě také ES prohlášení o shodě, ve kterém se říká, že jde o monitor dechu kojence v třídě zdravotnického prostředku II.b a je navržen a vyroben ve shodě s na něj se vztahujícími ustanoveními nařízení vlády č. 336/2004Sb. ve znění 245/2009Sb., kterým se stanoví technické požadavky na zdravotnické prostředky a na ně navazující harmonizovanými českými technickými normami ČSN CN 60601-1 ed.2:2007, ČSN EN 60601-1-2:2003 a dalšími normami ČSN EN 13485:2003.

„Vypadá to, že taiwanský plagiát našeho monitoru dechu nemá žádnou nezávislou certifikaci kvality. Může být nespolehlivý a způsobit nepřímo smrt dítěte. Je to stejné, jako když pošlete dítě neplavce do hluboké vody s necertifikovanou plovací vestou. V kritický okamžik může taková vesta prasknout, dítě se z ní může vyvléci, případně z ní může dítě nechtěně vypustit vzduch, a protože ventilek nebude bezpečnostní, dítě se utopí,“ varuje Slanař.

Během pátečního podvečera doznaly internetové stránky www.zdravotnipotreby.cz malé změny - přibylo video a zvýraznění získaných certifikátů. Žádná z ikon, ale nebyla klikatelná, aby se originál certifikátu a osvědčení rozbalil ke čtení.

#nahled|https://g.denik.cz/10/7e/zm_na_na_internetu_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/10/7e/zm_na_na_internetu.jpg|Během pátečního večera doznaly stránky www.zdravotnipotreby.cz změny - přibylo video a zvýraznění získaných certifikátů. Žádná z ikon, ale nebyla klikatelná, aby se originál certifikátu a osvědčení rozbalil ke čtení.#
V textu se píše, že každý výrobek prochází 100% kontrolou kvality a funkčnosti. Ručně je Jana Kubeše kontrolují vyškolení zaměstnanci chráněné dílny Amulet, která je současně dovozcem.
S datem 26. července 2010 zmizely z internetový stránek prodejců www.zdravotnipotreby.cz a raj.maminek.cz názvy a loga získaných certifikátů.
#nahled|https://g.denik.cz/10/6f/web_26_07b_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/10/6f/web_26_07b.jpg|S datem 26. července zmizely z internetový stránek prodejců informace a loga získaných atestů.#
Společnost Jablotron vyvinula monitor dechu Nanny v roce 2002. Od té doby prošla Nannynka dalším vývojem a od roku 2004 je na trhu nový model pod názvem Nanny BM-02. Chůvička Nanny získala v roce 2006 nejvyšší ocenění ve srovnávacím testu v nezávislém anglickém časopise New Baby & Toddler Gear. „Export monitorů má velmi dobrou tendenci. O tom nakonec svědčí i to, že si jej v Anglii vybrali k testování,“ dodává René Gubančok, vedoucí exportu v Jablotronu. Vyváží se do více než 50 zemí světa.