Kvalitní čištění odpadních vod a zlepšení vody v Ploučnici zajistí právě ukončená rekonstrukce čistírny odpadních vod ve Stráži pod Ralskem. Do ní investovala Severočeská vodárenská společnost (SVS) 57 milionů korun.

„Byla to jedna ze strategických investic, které si vyžádaly přísné evropské normy na kvalitu čištění odpadních vod, k jejichž dodržování se česko zavázalo při vstupu do Evropsko unie. Čistírna přispěje ke zlepšení kvality vody v Ploučnici, což je i další signál pro další rozvoj rekreační turistiky v regionu,“ řekl předseda představenstva PSVS Petr Skokan.

Práce přerušily povodně

Přípravné práce na rekonstrukci začaly loni v červenci, ale o měsíc později je přerušily povodně. Tehdy se voda dostala až do areálu čističky. „Její rekonstrukce probíhala za provozu a i když jsme několikrát museli kvůli horšímu stavu konstrukcí hledat náhradní technická řešení, podařilo se nám dodržet kvalitu i termín předán,“ sdělil Rafael Moreno ze společnosti Skanska, která projekt realizovala.

Při stavbě čistírny před pětadvaceti lety počítali projektanti s tím, že zvládne odvádět odpady až od 14 tisíc obyvatel. Protože se tehdy město v souvislosti s těžbou uranu rozvíjelo, vznikly zde dvě oddělené linky. Ale vzhledem k tomu, že je na čističku napojených necelých tři ze čtyř tisíc obyvatel, je v provozu pouze jedna.

Byla na hranici životnosti

„Kapacita byla a je dostatečná, ale zapotřebí byla celková rekonstrukce všech objektů a modernizace zařízení,“ uvedl generální ředitel SVS Miroslav Harciník.

Před jedenácti lety prošla pouze částečnou rekonstrukcí biologická linka. Ostatní objekty byly opotřebované a technologická zařízení byla na hranici životnosti a energeticky náročná. Po rekonstrukci je čistička mechanicko-biologická. Větší nečistoty v odpadních vodách zachytí síto a o zbylé se postarají mikroorganismy.

Akce je součástí projektu Čistá Ploučnice za zhruba 650 milionů korun. Ten by měl vyřešit kanalizaci a čistění odpadních vod i v dalších sedmi městech na Českolipsku tak, aby splňovala přísné evropské normy. Před časem byla dokončená rekonstrukce a čističek v Zákupech, Jablonném v Podještědí, Doksech, Novém Boru a v Kamenickém Šenově. Pokračují práce na modernizaci čistíren v České Lípě a Ralsku.